Jerkbaits van A tot Z (12): Reel

Jerkbaits van A tot Z (12):

Reel

Door Berthil Bos

Bij de keuze tussen en molen of een reel, als het gaat om jerkbaitvissen, kies ik altijd voor een reel. Ten eerste omdat een reel veel robuuster in elkaar zit en beter de tikken op de spoel kan opvangen, waardoor de levensduur langer is dan bij een molen, maar ook omdat een reel d.m.v. een reelhouder en de daarbij behorende triggergrip (pistoolgreep) compact op de handgreep zit en je daardoor mijns inziens beter de actie in de jerkbait kan tikken.


Low of high profiel, niet alleen een persoonlijke keuze. 

Je hebt nog wel de keuze uit een ronde of een Low Profile reel. Buiten je persoonlijke voorkeur zijn er toch nog enkele aandachtspunten. Bij een ronde reel is het hele mechanisme wat grover, domweg omdat er meer plaats is voor het ‘grovere’ werk. Hierdoor kan dit soort reels het zwaardere werk beter aan.

Het nadeel is dat het gewicht ook wat hoger ligt waardoor het geheel met de bijpassende hengel er aardig inhakt, maar dat kan ook positief uitpakken zoals je eerder hebt gelezen. Vooral bij het wat zwaarder vissen met de wat kortere jekbaithengels, waarbij je naar beneden tikt, zijn dit soort reels goed te gebruiken.

Maak je gebruik van de wat langere hengels waarbij je over het algemeen meer zijwaarts tikt, dan zal de Low Profile-reel je beste vriend worden. Vooral bij deze manier van actie geven is het aangenaam om je hand over de reel te leggen om stabiel te tikken en aan te slaan. Het gewicht is ook wat lager wat het totaalpakket ten goede komt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -