Jerkbaits van A tot Z (10): Voordelen/nadelen

Jerkbaits van A tot Z (10):

Voordelen/nadelen

Door Berthil Bos

Nu nog even over de actie medium Fast, Fast en extra Fast. Het ligt voor de hand dat hoe sneller de hengel wordt, des te strakker de hengel. Vaak hebben we bij de snelste hengels (Extra Fast) te maken met een actie die vrij stijf is. Met dit soort hengels kan je de tikken goed doorgeven en de haak goed zetten.

Het nadeel is dat een fout bij het werpen moeilijk te compenseren is en je hem zeker niet moet overbelasten. Ook compenseert de hengel fouten die gemaakt worden tijdens een dril niet of nauwelijks. Hierdoor kan het gebeuren dat door de stijfheid van de hengel de dreg uit de bek van de snoek wordt gedraaid.


Volle concentratie is nodig bij een dril met een snelle stijve hengel.

Stel je slip daarom ook niet te strak af houd altijd voldoende afstand tussen topoog en vis. Vooral bij de Gliders is dit soort hengel erg geschikt, omdat gliders veel baat hebben bij wat directere seinen en ook aan een strakke lijn geleid moeten worden. Je kunt ze, zoals we dat noemen, harkend binnen vissen als je agressief te werk gaat.

Vis je daarentegen met jerkbaits die met gevoel gevist moeten worden, zoals veel Hybride modellen, dan is een Medium Fast of een Fast actie een prima keuze. Veel van de Hybriden moeten niet binnen getikt worden, maar geaaid. Bij te harde tikken verlies je snel de controle over het kunstaas en een wat indirectere hengel zal je daarbij helpen. Ook bij de dril zal je minder snel een vis verspelen omdat door de betere buiging veel gecompenseerd wordt.

Wat betreft het gewicht van een jerkbaitstok het volgende. Normaliter sta je de hele dag te smijten met alles wat de rovers maar willen. Dit kan vermoeiend zijn, vooral als de combinatie hengel/jerkbait niet klopt. Door je hengel zo licht mogelijk kiezen, om je spieren en gewrichten te sparen, is ten dele waar.

Bij het vissen met gliders moet je vaak wat harder tikken dan dat als je bezig bent met een glijdende hybride. Bij de gliders, waarvan een bepaalde categorie snel getikt moet worden, kan een lichte hengel in gewicht dus een voordeel zijn om het lang vol te houden. Bij het vissen met jerkbaits die niet gediend zijn van harde tikken, kan juist een wat zwaardere hengel je helpen om de jerkbait goed uit te laten.

Door bij deze soort de hengel gewoon op de lijn te laten vallen is dit voldoende om de juiste actie krijgen. Dit is uiterst subtiele manier waarbij je je onderarm niet overbelast. Gebruik je een wat langere hengel waar je niet mee naar beneden tikt maar opzij, dan is een lichtgewicht hengel weer aan te raden.

Ook wil ik nog even terugkomen op de gevoeligheid van de hengel. Dit heb je ook zelf in de hand. Als je tijdens het vissen het hengelhandvat stijf omklemt, zal je door dit afklemmen minder gevoelig bezig zijn dan wanneer je de hengel losjes vast pakt. Probeer dit maar en je zult een wereld van verschil voelen. Een bijkomend voordeel is weer dat het minder vermoeiend is.

ANDEREN LAZEN OOK