Jerkbaits van A tot Z (1): Introductie

Jerkbaits van A tot Z (1):

Introductie

Door Berthil Bos

Iedere kunstaasvisser kent zo langzamerhand wel het kunstaasje dat je al tikkend moet binnen vissen om de juiste actie te krijgen. Deze jerkbaits, zoals ze genoemd worden, missen de zwemlip die pluggen over het algemeen wel hebben om ook een attractieve actie te krijgen.

Als je een jerkbait zonder wat te doen door het water laat gaan zullen de meeste van deze familie niet of nauwelijks interessant zijn voor de snoek of snoekbaars. Er zijn een paar die wel een vanggarantie hebben zonder dat je ze tot leven tikt, maar dat is een aparte tak van de jerkbait-familie.


Zoek de verschillen…

Een goed voorbeeld van een dergelijk kunstaasje is de Fatso van Salmo. De meeste jerkbaits die nu in de handel liggen en erg populair zijn, vallen grotendeels onder de noemer ‘gliders’. De naam zegt het al: ze glijden bij iedere tik van de hengel mooi van links naar rechts. Dit kunnen lange glijvluchten zijn, maar ook erg korte. Vaak is het ook goed visueel te volgen, wat het alleen maar mooier en spannender maakt.

Een andere serie heeft de naam Hybriden. Hybride betekent volgens het woordenboek ‘kruising tussen twee of meer soorten’. Dit type jerkbait heeft dus van alles een beetje. Het kan dus de kenmerkende zigzagactie hebben in combinatie met andere eigenschappen.

Deze eigenschappen kunnen duiken zijn, maar ook een kantelende actie tijdens het jerken. Een hybride jerkbait kan een erg onvoorspelbare zijn, al zijn er ook soorten met een erg voorspelbare actie die je goed kan sturen.


Een specifieke glider en een hybride.

Als derde hebben we nog de zogenaamde pullbait. Ook hier geeft de naam alweer aan wat je met dit kunstaas moet doen, namelijk naar je toe trekken. Door met de hengeltop lange halen naar de wateroppervlakte te maken duikt de jerkbait en komt deze weer terug in zijn beginpositie tijdens de rustperiode.

Als je dit ziet gebeuren zal je niet zeggen dat het er spectaculair uitziet, maar vooral de wat ervaren en grotere vis ziet vaak wel wat in deze rustige actie. We hebben hier te maken met het minst geliefde type jerkbait in Nederland en het aanbod is dan ook niet groot te noemen in vergelijking met de andere bovengenoemde types.

Dit is onterecht natuurlijk als je ziet wat pullbaits als de Suick, de Bobby Bait en Jack 18 van Salmo al voor mooie kapitale vangsten hebben gezorgd. In dit artikel hoop ik jullie wat wegwijs te maken in de wirwar aan soorten en laat ik deze pullbaits even buiten beschouwing omdat deze jerkbait vaak al goed te herkennen is door zijn lange, slanke lichaam met of zonder verstelbare staartschoep.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -