Interview                 Nederlands kampioen witvissen 2001

Interview Nederlands kampioen witvissen 2001

Frans van Berkel uit Heesch


 
Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je overwinning op 1 september j.l.
Hoe voelt dat?
Het geeft een fantastisch gevoel omdat ik er al die jaren naar toe heb gewerkt. Lukt het dan uiteindelijk dan geeft dat veel voldoening.
Waaraan heb je die titel te danken denk je?
Er zijn veel zaken die een belangrijke rol spelen tijdens zo’n wedstrijd. Allereerst de coaching natuurlijk, die geweldig verzorgd werd door Hennie van de Bruggen van het Dam-Everzetteam. Maar ook de tactiek, de voorbereiding, de kwaliteit van het voer en het aas en het materiaal natuurlijk Wat bedoel je precies met goed voer en goed aas?
Het belangrijkste van goed voer vind ik de versheid. Datzelfde geldt voor het aas. Ik viste met 2 kleine mestpiertjes en muggenlarven en die moeten springlevend en supervers zijn. Hoe was de samenstelling van je winnende voer?
Ik gebruikte per 2 kg kant en klaar brasem-bruin van Evezet een derde deel leem en voegde daar een pond hennep aan toe. Wat was je tactiek?
Mijn tactiek was er op gericht om grote brasem te vangen. Daar had ik alles op afgesteld en dat lukte uiteindelijk ook. Hoe belangrijk is de loting?
Loting is belangrijk in die zin dat er natuurlijk wel vis moet zitten. Zit die er niet dan vang je ze ook niet. Maar het is ook weer niet allesbepalend. Met het Nederlands kampioenschap zat ik ook in het middenvak. Je bent nu Nederlands kampioen. Heb je nog meer idealen of ben je nu verzadigd?
Nee zeker niet. Wat ik ook graag nog eens wil beleven is deel uit te maken van het Ek of Wk-team. Je hebt een drukke zaak. Hoeveel tijd kan je nog aan je hobby besteden?
Per week probeer ik in totaal zo’n 30 uur te besteden. Minder kan eigenlijk niet want dat gaat ten koste van de prestaties. Van die 30 uur vis ik er 15 en de overige 15 besteed ik aan het prepareren van het materiaal, zoals onderlijnen knopen enz. Wat zou er volgens jou moeten veranderen in de wedstrijdvisserij?
Als het aan mij ligt zouden er veel meer wedstrijden voor de vaste stok moeten komen. Heb je nog een goede tip voor de aspirant-kampioen?
Jazeker, goed kijken én luisteren. Veel trainen en het niet te ingewikkeld maken. Je kunt beter je gezonde verstand gebruiken.



Favorietjes van Frans
(slechts 1 antwoord mogelijk) Favoriete discipline: vaste stok
Favoriete wedstrijd: naselectie wedstrijden
Favoriete water: Lateraal kanaal
Favoriete aas: vers du vase/mestpier
Favoriete hengel : D.A.M. hi-litaniun maestro
Favoriete lijn : tectan van D.A.M.
Favoriete haak : Sumo 18/20 Tenslotte voor de Total Fishinglezers nog enkele favoriete voertjes van de kampioen van Nederland: Stromend water:
Evezet brasem bruin 2kg
Een derde deel leem
1 pond hennep Vijver/kanaal
Evezet kanaal 2 kg
400 gram gemalen hennep
100 gram vogelzaad (wildzang) In de winter wordt er zwarte kleurstof gebruikt.


Frans in zijn element…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -