image description

International Kayak Fishing Week oktober 2016 Denemarken

International Kayak Fishing Week oktober 2016 Denemarken 

Door team Total Fishing International (Leonard Muys en Ron Smits)

De wind bepaalt deze week de vangsten. De straffe noordoostenwind, die tijdens ons verblijf van 1 tot 8 oktober uit het noordoosten komt, heeft voor een groot deel de vangsten bepaald. Het water opgaan aan de oostkust met onze kayaks is de hele week uitgesloten. Hierdoor kunnen we de rijke visgronden van Langeland aan de oostkust helaas niet bevissen. Jammer want het is nieuwe maan op zaterdag en dan zijn de verwachtingen meer dan goed.

De wind, die zelfs de week voorafgaand aan ons event, minimaal noordoost vier to vijf Bft is, zorgt ervoor dat we de vis aan de westkust moeten vangen, omdat de wind ook in de week van ons event uit het noordoosten blijft komen en ook niet in kracht afneemt.

Jammer dat de wind een spelbreker is, want het weer is zonder meer goed, door de aanwezigheid van een hogedrukgebied (1038 millibar). Een zonnetje en vaak een strakblauwe lucht maken het vissen vanaf onze kayaks wel heel aangenaam.


Het weer is werkelijk prachtig. Jammer dat de richting van wind niet wil meewerken.


Werner voor het eerst mee en volgend jaar weer van de partij.


Zaterdag omstreeks 18.30 uur is de laatste gearriveerd.


De wielen onder de kayak geplaatst maken het transport over land een stuk gemakkelijker. Harm ook vorig jaar van de partij.


De platvis laat zich maar moeilijk vangen aan de westkust. Michel is er duidelijk heel blij mee.


Ben gaat voor het eerst mee en heeft het bijzonder goed naar zijn zin. Hij heeft zelfs nog nooit in een kayak gezeten. Uiterst geconcentreerd probeert hij zijn visje te vangen…


…hetgeen hem aardig lukt, terwijl het de eerste dag niet iedereen lukt. Verknocht aan het kayakvissen. Hij gaat er één aanschaffen en is volgend jaar zeker van de partij.


“Flipper” met marifoon, voor een goed contact met Leonard. Voor de veiligheid zijn er portofoons aan boord bij de organisatie, Leonard en enkele deelnemers.


Niet veel, maar wel heel mooie moddervette botten de eerste dag.

Vol goede moed gaan we de eerste dag te water. Het is heel hard werken om de vis aan de haak te krijgen. Af en toe wordt er een platvisje gevangen, ook geep en een zeeforelletje komen boven water. De bodem is erg bevuild met hele trossen dode zagers tussen de planten. Mooie rode kwallen zijn er in groten getale aanwezig. Ondanks de tegenvallende vangsten heeft iedereen het goed naar zijn zin en morgen is er weer een dag.


Kevin ook voor het eerst mee. Al trollend vangt hij zijn eerste zeeforel. Later deze week vangt hij ook aan kunstaas een zeeforel en is behoorlijk onder de indruk van deze vis.

Na het middag eten overlegt de organisatie waar we de volgende dag heen. Bij het bekijken van de weerkaarten voor Spodsberg, Rudkobing, en Lohals zien we dat deze nacht (zondag op maandag) de wind flink gaat afnemen, misschien zelfs wel helemaal tot windstil.

Nachtvissen vanaf de kayak hebben de meesten van ons nog nooit gedaan en daarom hebben we besloten om, als het weer het toelaat, een nachtsessie te doen. Hiervoor heeft Raymarine ons een speciale nachtkijker (registreert warmtestraling) in bruikleen meegegeven.

Met deze kijker zie je echt iedereen op het water. Veiligheid vinden wij als organisatie heel belangrijk. We besluiten om ca. 03.00 uur op te staan en het aan de oostkust te proberen.


Voor ’s avonds zijn er diverse DVD films over het vissen en ook veel leesvoer.


's Nachts is alles anders. Volgend jaar een echte nachtsessie.

Aan het water is de wind inderdaad helemaal gaan liggen, maar er staat een flinke deining waarop we helaas moeten besluiten naar de andere kant van het eiland uit te wijken.

Vele kwallen bemoeilijken het vissen, er komt ook geen enkele vis boven water, maar iedereen is het erover eens dat dit wel een heel speciale ervaring is, die om herhaling vraagt.

Omstreeks 07.00 uur is iedereen weer terug. Je bent op het water alle gevoel voor richting kwijt (zonder kompas of GPS). Zo worden er enkele verbeterpunten genoteerd voor ons event volgend jaar, want één ding is zeker, dit gaan we volgend jaar op het programma zetten.


De nachtkijker van Raymarine is tijdens het nachtelijk vissen een zeer belangrijk instrument om de veiligheid van onze deelnemers te waarborgen.

De rest van de dag is een rustdag en de befaamde bruine bonen van Ron staan weer op het programma. Dat belooft weer wat vanavond.


De biljarttafel wordt veel gebruikt. Hulde aan de serviceman van Novasol, die in vijf minuten een blokje krijt regelt.


Ristinge, bijna als een spiegel, ondanks de voorspelde noordoostenwind kracht vijf. Toch oppassen om niet uit de luwte van het eiland te geraken. Visbootjes veel verder op het water staan soms bijna rechtovereind.


De befaamde bruine bonen zorgt voor pret aan tafel en vooral ’s avonds tijdens het biljarten


Mooie platte voor Michel.


De natte vliegen van “Flipper”.

Een aantal deelnemers gaat het vandaag vanaf de kant proberen. Een vijftal deelnemers willen het op de zeeforel proberen. Verstegen wordt aangedaan, maar hier staat een forse wind, die vandaag het vliegvissen onmogelijk maakt

Een betere stek voor de vliegvissers is Gulstav. Mooi glad water, maar geen zeeforel laat zich verleiden tot aanbijten. Een heel gezellige dag, geen vis, maar prachtig weer.

Na de befaamde bruine bonen wordt er gekeken waar we morgen naar toe gaan. Noordoost vijf is een gevaarlijke wind, want je drijft snel af naar de zee, waar je uit de luwte van het land in hoge golven terecht kunt komen.

De weersvoorspelling en hetgeen sommige van de deelnemers vandaag aan de zuidwestkust ervaren hebben, spreken elkaar tegen. Eric en Ron gaan morgen om 06.30 uur op pad om de situatie bij Ristinge te bekijken.

Omstreeks 07.15 uur zijn we bij Ristinge en zien dat het met de aflandige wind wel meevalt. Zeker geen windkracht vijf. Snel geven we deze info door aan de overige twee leden van de organisatie. Mooi spiegelglad water.

Ron belaagt de zeeforel vanaf de kant. Direct bij aankomst, nog voor de eerste twee kayaks in het water liggen, heeft Ron al twee zeeforellen gevangen. Een twintig minuten later vangt hij de derde.

Door de vele strandvissers en onze kayak deelnemers op het water, is het wat onrustig op het water en de zeeforel zoekt het dieper water op. Gelukkig vangen onze deelnemers schol, bot, geep en zeeforel.


Weer een mooie platte voor Michel.

Hoe anders is het aan de oostkust. De wind is wat afgenomen, maar je kunt duidelijk zien dat het behoorlijk gespookt heeft.

Het mooie weer van vandaag zorgt weer voor een beregezellige dag en iedereen komt voldaan terug. Flipper, in bezit van een ‘droogpak’, heeft het scenario van ‘man over boord doorgenomen’.

Hij ligt in het water en stelt vast dat zijn pak geheel waterdicht is. De hulp, opgeroepen door Ron per portofoon, rept zich naar Flipper. Begeleiden hem naar de kant om alles weer in orde te brengen.

Flipper heeft de belangrijkste zaken voldoende geborgd, maar vind het moeilijk om zelf weer op zijn kayak te klimmen. Het is in ieder geval een goede oefening om alles eens door te nemen en vooral het liedje "Flip is met zijn gatje in het water gevallen" doet het vanavond heel goed tijdens de BBQ


Dikke geep van 76 centimeter en mooie platvis.

Woensdag wederom naar Ristinge gegaan. Er is veel zeeforel gevangen. Prima dag op en aan het water, regelmatig schijnt de zon en maakt het een stuk behaaglijker. Aan de kant vangen Ron Smits en Ronny Helaers elk vijf zeeforellen en Ron pakt nog een steelhead en een geepje.

Op de kayaks zijn er nog eens tien zeeforellen gevangen en nog mooie platvis en geep, waaronder een hele dikke van 76 centimeter. Mark moet in de middag nog een keer uitrukken om een drenkeling te redden. Mark nadert de drenkeling en ziet dat het een duiker is en geen drenkeling, wat voor de nodige hilariteit zorgt.

Grote hilariteit is er ook als Frank van zijn kayak af duikt, omdat een Duitse sportvisser hem uitdaagt om een flesje bier te verdienen. Moe en voldaan komen we rond 18.00 uur aan in ons tijdelijk verblijf.


De mooie zeeforel van Berry, gevangen aan de strandhengel, voorzien van een onderlijn met zager. Een dolgelukkige Berry.

Donderdag is het weer een dag dat het niet verstandig is om met de kayaks het water op te gaan. Vandaag zijn de weersomstandigheden wel heel extreem. Te veel wind om met zo'n groep kayakkers verantwoord te water te gaan. De organisatie en een paar deelnemers blijven thuis.

Anderen besluiten te vissen vanaf het strand. Veel mooie platvis en zeeforel zijn er vandaag gevangen. Een werkelijk heel mooie zeeforel heeft Berry gevangen, met de strandhengel en een zager als aas, van het strand van Tranekaer.

Ronny maakt vandaag van de gelegenheid gebruik om de situatie 'kayak omgeslagen' nog eens door te nemen. Ronny heeft speciaal voor het vissen vanaf de kayak een droogpak aangeschaft, zodat hij ten alle tijden, droog blijft, tenminste ...........................Je moet alleen niet vergeten om de rits in je kruis dicht te doen.....................

Frans Boonstra van Sportvisserij Nederland heeft de situatie geheel doorgenomen. Een beetje onzeker in het begin, maar eenmaal omgeslagen, vindt Frans het een bijzondere ervaring om dit eens te oefenen, zodat hij goed voorbereid het water op gaat.


Ronnie blijft vandaag geheel droog zonder droog pak, al tart hij op deze manier wel de elementen……..

Ook de laatste dag blijven de kayaks op de wal. Gezien de vangsten van gisteren gaan de meesten weer naar de oostkust en komen met veel platvis terug. Frans Boonstra vangt werkelijk een vliegdekschip van een schol.

Ron, Eric, Benny gaan het op de zeeforel proberen. Er worden twee stekken aan de westkust aangedaan en op beide stekken weet Ron de zeeforel te vangen. Eric en Benny gaan hierna nog even naar de oostkust om de platvis te belagen. Helaas zonder succes.


Laag water aan de westkust.


Voor het eerst gaan er ook twee duo kayaks mee.


Ook alleen in een duo kayak is goed te doen. Toine wil het eens alleen proberen in een outback.

We kunnen dit event weer als zeer geslaagd archiveren en we hebben weer veel geleerd, zodat we volgend jaar nog beter voorbereid ’s nachts het water op kunnen.

De meeste deelnemers kijken alweer uit naar het event van volgend jaar. Het is weer een heel gezellige club met mensen, die niet te beroerd is om elkaar te helpen met kunstaas, lood, haakjes, lijn etc. De molen van Flipper is weer vakkundig gerepareerd.


Op verkenning aan de westkust.

Voor het eerst zijn er ook twee duo kayaks meegegaan. Eén van de twee heeft gevist op anker en hier is net zo veel vis aan boord gekomen als vanuit de driftende kayak. Goed om te weten voor volgend jaar.

Vorig jaar lag ik zeker 2,5 kilometer uit de kust en ik kan je verzekeren dat het een heel eind is om te 'trappen', zeker als je de jeugd probeert bij te houden tijdens hun wedstrijdje wie het eerst terug is. Het zal jullie niet verbazen, dat ik niet heb gewonnen.


Sportvisserij Nederland is met twee man ook van de partij. Frans en Toine genieten met volle teugen.


Het welkomstdrankje.

De voorbereidingen voor de International Kayak Fishing Week 2017 zijn al weer begonnen. Mede door de deelnemers, onze sponsoren: Visreis.nl, Havfiske.nl, Johan Bijl zeeaas, Raymarine, Megafish, Mark van Dijk Yachting, Zeevissport, Fishing guide and captain lifeboat Leonard Muys, Hengelsport de Kock en niet te vergeten Felicia van Dijk is het event van 2016 een groot succes geworden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -