image description

IN KARPER 114…

IN KARPER 114…

De herfst is altijd weer een prachtig periode van het jaar, een periode waarin de vissen actief zijn en de grotere exemplaren zich vaker laten zien… en laten verleiden. Deze maanden kunnen zo maar ineens het hele jaar goedmaken!

Lees maar eens het artikel van Rinze Beverwijk, ‘Vallen en opstaan’, over zijn visserij op groot, open water. Frank Avezaat ging ‘down south’ en dat werd een onvergetelijke Frankrijktrip met een prachtige kers op de taart. Richard van den Broek vond een paradijselijk water waar hij in alle rust zijn ding kan doen; onbetaalbaar! Edwin Wouters ging op verkenning in het noorden van Duitsland, waar prachtige door rietkragen omzoomde wateren liggen, vaak midden in de natuur, met een prima karpersbestand.

Adam Penning onderstreept in zijn artikel over aastijden en (bij)voeren dat veel vissers vaak een kostbare fout maken door na een visloze nacht de hengels ’s morgens vroeg binnen te draaien om te verversen.

Dat kost geheid vissen! Rolf Bouman verhaalt op zijn eigen wijze over al die ‘lieve’ beestjes, boven én onderwater, die het vissen (en voeren) soms tot een hel maken. Harry Charrington laat zien dat ‘vergeten’ PVA-tactieken als stringers en solid bags nog steeds ongekende mogelijkheden bieden. Nelis Rolink beleefde afgelopen zomer een ongekende sessie op het Kroatische bakkenwater Sumbar: alles klopte dit keer wat resulteerde in 103 vissen, met 16 over de 25 kg! Dit en nog veel meer in dit 100 pagina dikke nummer.

KARPER 114 ligt 25 oktober in de winkel. Direct bestellen? https://vipwinkel.nl/magazines/karper.html

Vallen en opstaan
Ken je dat, het wil maar niet lukken en voor je het weet is het alweer herfst. De drang naar een aanbeet wordt teveel en je zoekt je heil op een ‘gemakkelijk’ water, maar de uitdaging van het grote water blijft trekken. Rinze Beverwijk kan daarover meepraten. De aanhouder wint… meestal dan. Vissen op groot, open water staat vaak synoniem met vallen en opstaan, maar de beloning kan groot zijn en val je met je neus in de boter!

Aastijden, voeren & precisie
“Wanneer moet ik (bij)voeren en hoeveel?” Adam Penning, consultant bij Prologic, geeft zijn visie op deze brandende vraag en geeft tips hoe je elke keer precies op dezelfde stek voert én vist. Zijn belangrijkste tip: laat na een visloze nacht je hengels eens wat langer liggen. Dat levert geheid meer karpers op!

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Wat doe je als bij je droomwater een bordje staat ‘verboden toegang’, maar het gat in het hek duidelijk wordt gebruikt door de zwemmende jeugd? Juist, dan waag je wellicht toch een heimelijke poging… het is maar vissen, toch? Florian Läufer dacht er net zo over. Plan was om in het donker aan te komen en ‘s ochtends bij het eerste licht weer in te pakken, maar de karpers dachten daar anders over. Die gingen juist op dat moment azen!

Alleen maar ‘lieve’ beestjes…
Aan het begin van dit millennium was het leven van een karpervisser vrij eenvoudig. Je voerde een paar dagen wat, ging dan vissen en ving een paar karpers. Er was niet al te veel om je zorgen over te maken. Af en toe wat koeten en een brasem die een boilie oppikten van de bodem. Door met 25 mm boilies te gaan vissen was dat probleem al snel opgelost. Nu is alles anders. Een visfoto met een horizon op Insta zetten betekent een uitnodiging voor anderen, maar dat staat in schril contrast met de terreur die al die ‘lieve’ beestjes, boven én onder water, tegenwoordig veroorzaken! Rolf Bouman kan erover meepraten.

Down south
Frank Avezaat ging samen met vismaat Bob van Biemen het avontuur aan en trokken ‘down south’. Het werd een op zijn zachts gezegd bijzondere, afwisselende trip met af en toe hectische bijtuurtjes wat resulteerde in 4 karpers in één net! Alles werd uit de kast gehaald, slaaptekort op de koop toegenomen. De vraag was of één van de toppers ook nog de binnenkant van het net zou zien… Een vis die de sessie kan bekronen.

Op zoek naar rust
Na het vangen van mijn targetvis op de ‘skiplas’ had Richard van den Broek niet echt meer de behoefte om steeds weer omringd door andere vissers daar zijn nachtjes te draaien. De altijd aanwezige drukte, de steeds variërende tijden van de plaatselijke waterrecreatie en de vangsten die maar zeer mondjesmaat waren, begonnen hun tol te eisen. Richard hervond zijn plezier op een paradijselijk water. Of er nu groot of klein rondzwom was bijzaak, als hij er maar gewoon lekker rustig kon vissen.

‘Vergeten’ PVA-tactieken
Volgens Fox consultant Harry Charrington zijn PVA-zakjes en PVA-tape de beste producten die hun intrede hebben gedaan in de karpervisserij. Misschien een beetje ‘vergeten’ tactieken, maar effectief zijn ze nog steeds, misschien nog wel effectiever nu minder vissers er mee aan de slag gaan…

Oost-Duits avontuur
Tussen Hamburg en Berlijn, richting de Poolse grens ligt een prachtig natuurgebied met honderden meren. Veel wateren hier staan met elkaar in verbinding, maar er zijn ook veel afgesloten meren, variërend van enkele hectaren tot vele honderden hectaren. Veel van deze wateren worden gecontroleerd, onderhouden, beheerd, gepacht of zijn zelfs eigendom van Europa’s grootste visserijbedrijf Müritzfischer. Edwin Wouters van De Vissende Hollander ging er op verkenning… en dat viel beslist niet tegen!

Dit en nog veel meer in dit 100 pagina dikke nummer.

KARPER 114 ligt 25 oktober in de winkel. Direct bestellen? https://vipwinkel.nl/magazines/karper.html

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Double hookup : ( Deel 2 )
Willem Moorman -