In 6 stappen je eigen Cutbait Herring

In 6 stappen je eigen Cutbait Herring

Door: Ninja Klapwijk & Richard Ludema

Naar aanleiding van de positieve vangsten die wij geboekt hebben in Denemarken is dit jaar een poging gedaan om op een goedkopere wijze een alternatief voor de Cutbait Herring te vinden.

De Cutbait Herring kost op dit moment nog €12.95,-. Visma 2013 bood ons een ideale kans om de materialen bij elkaar te zoeken. Hieronder beschrijven wij in 6 stappen hoe men een mooi stukje kunstaas kan creëren als alternatief voor de Cutbait, en dit voor slechts ca. €3,-! In zowel het gewicht van de loodkop als de afmeting van de shad kan men variëren.

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven met een loodkop van 150 gram gecombineerd met een Mann’s shad, waardoor qua formaat nagenoeg een imitatie van de Cutbait Herring wordt verkregen.
 


De loodkop zoals weergegeven op de foto hierboven zijn per 25 stuks ingekocht voor €40,-. Per stuk dus een prijs van €1.60,-. De shads zijn van het merk Manns a €1.25,- per stuk en zijn reeds voorzien van een doorgang waarop later in stap 3 teruggekomen wordt. De breedte van de shad wordt op maat gesneden naar de dikte van de loodkop.
 


De dreg wordt in dit geval afgeknipt tot een tweestandige haak. Deze haken zijn ook los op de markt te koop. Voordeel van deze stap is dat de beweeglijkheid van de shad niet benadeeld wordt. De dreg gaat immers in het lichaam van de shad, zie



Knoop een stuk dyneema naar voorkeur aan de dreg en rijg de lijn door de shad met een peurnaald of een boiley prikker. De Manns shad hierboven weergegeven is reeds voorzien van een doorgang, waardoor de lijn er soepel met de hand doorheen geschoven kan worden.
 


Trek de lijn voorzichtig strak en begeleid de dreg voorzichtig in het lichaam van de shad om eventueel scheuren te voorkomen. Het resultaat van deze stap is dat aan de onderkant van het lichaam een extra beweeglijke haak is bevestigd.
 

Leg de loodkop op gewenste positie naast de shad en teken op de bovenkant van de shad de locatie af waar de haakbocht naar buiten moet komen. Het is bij deze stap tevens van belang om goed te kijken of de haakpunt daadwerkelijk in het middelpunt van de shad ingestoken wordt.
 


Het resterende stuk lijn dat bevestigd zit aan de haak draai je 4 a 5 keer om de as van de haaksteel. Wanneer een vis gehaakt zit komt de kracht op deze manier parallel te lopen aan de loodkop, waardoor de shad niet zal uitscheuren. Hierna resteert slechts nog een simpele knoop aan het bevestigingsoog van de loodkop.

 
 
Eindresultaat: Zie hierboven het eindresultaat. Om het geheel nog verder af te werken kan een druppel lijm tussen de shad en de loodkop gedaan worden om het geheel beter aan te laten sluiten. Daarnaast kunnen loodkoppen uiteraard naar eigen voorkeur op kleur gespoten te worden.

Succes en strakke lijnen!

Ninja Klapwijk & Richard Ludema, voor vragen: ninjaklapwijk@gmail.com of  r.ludema@chello.nl