IJsvissen in Noorwegen

IJsvissen in Noorwegen

Door Luc Mom
 
De Noorse winter biedt goede mogelijkheden om te ijsvissen in de fjorden rond Tromsø. De condities zijn over het algemeen het beste in februari en maart, echter deze winter was het al vanaf halverwege december goed om te gaan ijsvissen.


Zwaar matriaal voor het ijsvissen

Afgelopen winter, met name in maart, was de ijsvisserij super op kabeljauw. Er werden grote hoeveelheden gevangen van tussen de 3 en de 10 kilo. De zwaarste die ik ving was 21 kilo en locals vingen ook enkele exemplaren tot bijna 20 kilo.


Zware vis.

Met het ijsvissen zijn er afgelopen winter tevens enkele mooie heilbotten gevangen waarbij de zwaarste 45 kilo op de schaal aangaf. Deze winter was de kabeljauwvisserij op het ijs niet echt super, maar toch hebben we nog exemplaren kunnen vangen tot 12,4 kilo. Misschien dat maart dit jaar de ijsvisserij wel zo goed kan worden als vorig jaar.


Aparte beleving.

Andere vissoorten die gevangen worden zijn onder andere zeewolf, schelvis, wijting, koolvis, haring, schar en schol. Wanneer we op de kabeljauw vissen, vissen we op dieptes van 30 tot 60 meter.


Met een kort ‘ijshengeltje’

Het materiaal bestaat uit kortte ijsvishengels, conventionele reels en pilkers van ca. 200 gram. Deze winter hebben we enkele trips gemaakt voor de platvis en vissen dan op dieptes van 20 tot 30 meter met een zandbodem. Dan worden er lichtere hengels ingezet met onderlijnen die voorzien zijn van haken in de maten varierend tussen de 4 en de 2/0.


Genoeg andere vissoorten te vangen.

Als aas gebruiken we dan garnalen of kleine strips visfilet. We hebben gigantische hoeveelheden platvis gevangen, honderd stuks met vijf man op een dag is dan geen uitzondering. Gemiddeld gewicht zit dan tussen de 100 en de 500 gram.

Je kunt hier ook op de meren goed ijsvissen. De vangst bestaat dan veelal uit forel. De afbeeldingen tonen forel die gevangen is op een van de meren in de buurt van Lauklines.


Ook forel op de meren

Voor meer informatie: Arctic Fishing Adventures, tel.: +47 94 86 09 41.

Kijk op www.arcticfishingadventures.no of mail naar post@arcticfishingadventures.no

 

ANDEREN LAZEN OOK