IJsland, het kabeljauwparadijs in Europa

Persbericht Cordes Travel

IJsland, het kabeljauwparadijs in Europa

"Vissen in IJsland.... dat is het", wordt er vaak geroepen en dat is ook zo. Wilt u nu eindelijk eens een dikke kabeljauw vangen, eindelijk eens over die magische meter gaan, gewoon lekker een volle kist vis vangen en de hele dag beet hebben, ga dan vissen in IJsland.
 
Cordes Travel biedt als enige reisbureau van Nederland en België huisjes aan in Sudavik, Bolungarvik en Talknafjordur in het Westfjord van IJsland. Veel sportvissers denken dat het uren varen is naar de stekken, maar dat is zeker niet waar, elke accommodatie heeft zijn eigen vaarafstand. 
 
Vanaf Bolungarvik zit men op 10-15 minuten varen van open zee (de beste stekken) en vist men op vijf minuten varen al op de beste stek voor de zeewolf. Eigenlijk ligt de eerste stek om een leuke kabeljauw te vangen al op twee minuten varen, maar dit zijn de kleine gulletjes van rond de zes kilo, dus daar spreken we niet over.
 

Nanno met twee mooie zeewolven.
 
Het vissen in IJsland is niet moeilijk, eigenlijk zelfs vrij makkelijk en dat trekt vele vissers naar IJsland. Vissers die nog nooit in het buitenland zijn wezen vissen, zijn in IJsland aan het goede adres, hier vangt men gewoon als onervaren visser ook een kist vol met kabeljauw. U heeft zelfs 99% kans om een meter kabeljauw te vangen. 
 
U krijgt van Cordes Travel een grote A3 kleuren zeekaart met stekken en ter plaatse laat u de boot soms wel twee tot drie uur driften, zonder telkens weer de vis te moeten zoeken. Voor de allergrootste kabeljauwen zoals hieronder de kabeljauw van 30+ kg, moet u wat meer moeite doen natuurlijk, dat is voor de vissers met meer Noorwegen- of IJslandervaring. 
 
Een echte 30+ kabeljauw.
 
Cordes Travel regelt de hele reis voor u, u hoeft eigenlijk alleen maar in het vliegtuig in Amsterdam op te stappen en daarna is alles begeleid. U komt in IJsland aan en treft daar een medewerker van Cordes Travel die u naar de touringcar begeleidt. 
 
Vanaf daar gaat u met deze bus naar het volgende vliegveld (25 minuten rijden) en vliegt daar direct met de binnenlandse vlucht naar Isafjordur of Bildadalur, een vlucht van 35 minuten. Eenmaal ter plaatse staat de visgids al klaar. De visgids brengt u met de grote bus naar de accommodatie, ook maar 10 minuten rijden. 
 

Iedereen kan deze boot varen.
 
Kortom, in de ochtend op het vliegtuig en dezelfde dag in de avond in uw huisje. In uw huisje staan uw reeds vooraf bestelde boodschappen al klaar, dus ook zeker geen zorgen over boodschappen doen. 
 
Materialen meenemen is geen probleem, u mag in totaal 56 kilo bagage per persoon meenemen, twee maal 23 kilo bagage en 10 kilo handbagage. Dus een kist of hengelkoker meenemen: helemaal geen probleem via Cordes Travel. 
 

Tien kilo zeewolf.
 
Na een goede nachtrust is het dan eindelijk vissen, een grote 7,5 meter visboot met 135pk dieselmotor ligt voor u klaar aan de steiger, uiteraard voorzien van dieptemeter en GPS/plotter. Een geweldige visboot die u veilig en snel naar de stekken brengt en voor deze boot heeft u géén vaarbewijs nodig. Iedereen kan deze boot varen, ervaring is dus echt niet nodig. 
 
Met de juiste materialen gaat u op jacht naar de grote kabeljauw, met een klein beetje geluk ziet u onderweg dolfijnen naast de boot, een grote walvis, zeearend, papegaaiduikers en wellicht bruinvissen. Deze prachtige dieren komen hier met regelmaat voor. 
 

Ook kans op dikke  zeeduivel.
 
Vissen in het kabeljauwparadijs IJsland is magisch, is geweldig en is een ervaring die men niet snel zal vergeten, een droom voor vele sportvissers die men samen met Cordes Travel waar kunt maken.
 
Vissen in IJsland brengt wel een goede voorbereiding met zich mee, maar u krijgt bij uw boeking een boekwerk met informatie over het vissen in IJsland. Tevens kunt u bij Cordes Travel langs komen voor een gratis privé-les, onder het genot van een hapje en drankje. Linda en Raffie zullen er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat u alles weet voor u op visreis gaat naar het prachtige IJsland. 
 

Dikke kabelauw.
 
Daar de kans erg groot is dat u een dikke kabeljauw vangt of met wat geluk een mooie heilbot en in mei, juni of juli een paar geweldige zeewolven, moet u wel de juiste materialen meenemen of ter plaatse huren. 
 
Met juiste materialen bedoelen we bijvoorbeeld de Penn TRQ Nano serie Boat, Halibut of Inliner of de nieuwe Penn Regiment Boat, Regiment Inliner of de prachtige Penn Regiment Halibut. 
 
Allemaal hengels die gebouwd zijn voor het zware werk in IJsland en Noord Noorwegen. In IJsland vist men vaak met een reel of grote bootmolen, bijvoorbeeld de allernieuwste Penn Conflict 6000, de oersterke Penn Spinfisher V 6500 of de geweldige Battle 6000 serie. 
 
Allemaal molens die in de praktijk getest zijn in Noorwegen en IJsland vóór deze bij de winkelier te koop waren. Allemaal hebben ze deze zware tests in de meest bizarre omstandigheden doorstaan. 
 
Ook de reels zijn zwaar getest en zijn er inmiddels voor de rechts- en linkshandige vissers, dus voor ieder wat wils. Goede reels voor deze visserij zijn bijvoorbeeld de Penn Fathom 20, 25 of 40 serie, allemaal oersterk en perfect voor het zware werk. 
 

Pim met 25 kilo+ kabelauw.
 
Als u door de reisverslagen leest op de website van Cordes Travel, zult u al snel lezen dat alleen de allerbeste materialen goed genoeg zijn, anders zullen deze het geen dag overleven in IJsland. Voor de hoofdlijnen moet men denken aan diktes tussen de 20 en 25/00 millimeter bijvooorbeeld de Penn Braid, Berkley Fireline, Berkley Whiplash of de Spiderwire Ultracast.
 
Dan gaan de grote shads of de pilkers aan de wartel en schiet alles de diepte in, met wat geluk haakt u geen kabeljauw onderweg, want het zit er bomvol met kleine gulletjes. Eenmaal op de gewenste diepte zal het niet lang duren voor men beet heeft en dan gaat het gevecht beginnen. 
 
De hengel zal buigen tot in het handvat, die spieren zullen verzuren en de armen zullen vermoeid zijn, een brul van geluk, een glimlach van plezier en een geweldig gevoel als dan eenmaal deze dikke vette kabeljauw aan de oppervlakte komt. Wat een visserij, wat een geweld en wat een kracht.
 

Prachtige IJsland kabeljauw.
 
Kabeljauw zal het meeste gevangen gaan worden, maar men maakt ook kans op koolvis, heilbot, zeeduivel, zeewolf, roodbaars, schar, schol en wijting. Eenmaal terug aan wal fileert u paar lekkere stukken vis voor het diner of als men geen zin heeft om te koken eet men iets in het restaurant ter plaatse, waar een diner tussen de 10 en 14 euro kost. 
 
Jaarlijks is er ook het grote Penn IJsland Festival in begin Juli en eind Augustus, een festival met alleen maar Nederlandse en Belgische sportvissers, zodat iedereen elkaar kan verstaan. Om dit Penn IJsland Festival extra spannend te maken is er een kleine wedstrijd gemaakt, gewoon voor de lol met hele mooie prijzen met als hoofdprijs een waardebon van 1000 euro voor hengelsport-materialen, voor die visser die de zwaarste vis vd week weet te vangen. 
 
Linda en Raffie van Cordes Travel zullen hierbij de hele week aanwezig zijn en begeleiden de reis van Amsterdam tot in IJsland en terug, ook zij zullen mee vissen op het water, al doen zij niet mee met de wedstrijd uiteraard. 
 
In de avond kan men zelf koken of in het restaurant eten waar alle sportvissers dan hun verhalen aan het vertellen zijn en tips delen met de andere vissers. Het Penn IJsland Festival is een week vol met grote vissen en vooral heel veel plezier. 
 

Rik en Robert in IJsland.
 
Voor de 'solo-vissers' is dit een unieke kans, vissers die maar met z'n tweeën zijn of maar alleen, kunnen juist deelnemen aan dit festival, daar er één prijs is voor alle deelnemers of men nu met vier personen is of alleen, de prijs (1429 euro per persoon) voor het festival 2014 is voor iedereen gelijk. U kunt zich nu al inschrijven voor 2014 en 2015, wees op tijd want vol is vol. 
 
Kortom, het vissen in IJsland is echt geweldig en mocht u denken dat hier alleen de grootste vissen op de foto's staan, kijk dan maar eens bij de vele reisverslagen en de filmpjes op de website.
De reisverslagen staan hier  en de filmpjes zijn te vinden op Youtube
 
Meer informatie over het vissen in IJsland en de prijzen die inclusief alle vliegtickets, 56 kilo bagage, binnenlandse vlucht, alle transfers, huisje, boot, eindschoonmaak, belastingen en één hotelovernachting zijn, kunt u vinden op de website www.cordestravel.nl
 
Bij vier personen in het hoogseizoen moet u denken aan 1410 euro per persoon, extra kosten zijn alleen eten, drinken, materialen, brandstof voor de boot en de bootverzekering (135 euro).
 
Bel of mail gerust eens met Linda of Raffie Cordes en vraag een geheel vrijblijvende prijsopgaaf aan.
 
Bent u klaar voor IJsland ? www.cordestravel.nl/

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -