IJskoude snoekbaarzen vanaf de kant

IJskoude snoekbaarzen vanaf de kant

Door Joop Folkers
 
Als verwoed zeebaarsvisser zag ik werkelijk jaarlijks weer op tegen die lange winterperiode. Oh neen, zeker niet vanwege de kou maar gewoon om het feit dat vriend zeebaars ons kustwater had verruild voor hun overwinteringsstek en ik me gedurende ruim vier maanden moest zien te vermaken met andere zaken.
 
Voordeel was wel, dat ik ruimschoots de tijd had om mijn soms zwaar geteisterde voorraad jigkoppen aan te vullen en te binden. Omdat ook de eens zo rijke kabeljauwpopulatie langs onze kust vrijwel geheel was verdwenen ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.
 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging.
 
Mede omdat ik een fervent kunstaasvisser ben was de keuze destijds beperkt. Maar op het moment, dat ik tijdens mijn eerste snoekbaarssessie werd geconfronteerd met zo’n snoeiharde aanbeet, was ik direct verkocht en stond het voor mij als de bekende paal boven water: dit werd mijn wintervisserij! 
 

Direct verkocht na een snoeiharde aanbeet.
 
Vooral tijdens een winderig najaar betrap ik mezelf op het feit, dat ik voorzichtig uitkijk naar komende herfst en winter periode. Op het moment dat mijn boot op de trailer is gezet verdwijnen mijn geijkte zeebaars spulletjes richting zolder om plaats te maken voor mijn kleurrijke 'snoekbaarstas'!
 
Alle kleuren van de regenboog
 
Beide vissen vragen om een eigen aanpak waarbij kleur vaak een grote rol speelt. Zo kun je tijdens de zeebaarsvisserij volstaan met hooguit vier kleuren. Snoekbaars daarentegen is veel kieskeuriger als het om kleuren gaat en is over het algemeen alleen te verleiden met fel gekleurde (soms grote) shads. 
 
Oké, natuurlijk weet ik ook wel, dat deze vlieger niet altijd opgaat maar daarover later. Heel wat shads blijken tijdens zo’n eerste (jaarlijkse)controle behoorlijk gehavend uit de vorige snoekbaarsstrijd te zijn gekomen. 
Beste geneesheer blijkt al jaren een tubetje secondelijm maar na een korte renovatie (vervangen van dregjes en haaklijntjes) zien mijn twee kunstaasdozen er weer fris en fruitig uit! 
 

Kieskeurig in kleurkeuze.
 
Laat de herfst maar komen! Ervaring heeft wel geleerd dat een visrijke stek niet bij voorbaat het jaar daarop automatisch weer goed is! Het is dan ook gewoon een kwestie van aftasten en uitproberen waar de vis zich op dat moment schuil houdt. Kortom, je moet soms véél tijd investeren voordat je de eerste aanbeet aan kan tekenen!
 
Maar ja, ook hier geldt dat de aanhouder wint! Je bent als kantvisser nu eenmaal behoorlijk beperkt. Twee belangrijke factoren voor de kantvisserij zijn de windrichting en de watertemperatuur. Zelf heb ik een lijst met stekken gemaakt waar ik tijdens bepaalde weersomstandigheden (windrichting, stroming enzovoorts) goed kan vissen. 
 

 Vanaf de kant moet de voorslag wat dikker genomen worden.
 
Het is natuurlijk altijd een voordeel als je de wind in je rug hebt. Naast het feit dat je dan makkelijker grotere afstanden kunt overbruggen heb je op die dagen ook geen last van zo’n vervelende bocht in je lijn. Voordeel een direct contact met je jigkop en dus een betere beetregistratie!
 
Snoekbaars is in de regel een moeilijk te peilen vissoort. Wel staat voor mij vast dat als de watertemperatuur (sterk) daalt de vissen naar diepere gedeeltes van een bepaald water trekken. Via Google Earth kun je kantstekken goed uitvergroten en zoeken naar diepere geulen en putten die je vanaf de kant kunt bevissen. 
 

Tijdens koude periodes zijn ze ook te vangen in ondieper water.
 
Maar dat er ook hier altijd weer uitzonderingen zijn die de regel bevestigen, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we tijdens de strenge vorstperiode van afgelopen jaar de vis vrijwel alleen op ondiep, hooguit vijf meter, water wisten te vangen terwijl bootvissers op dieper water die dagen juist geen aanbeet konden noteren. Hoe bedoel je onvoorspelbaar! 
 
Bodem lezen
 
Belangrijk voor de kantvisser is dus dat hij bekend is met de bodemgesteldheid ter plaatse. Start bij twijfel op een nieuwe stek eerst met een oud stukje kunstaas. Werp zover mogelijk in en laat de jigkop naar de bodem zakken. Draai nu gewoon langzaam binnen en let daarbij goed op de hoofdlijn of de loodkop op dezelfde diepte blijft of dat deze zo nu en dan ineens een vrije val maakt (denk dan aan een geul of een put). Probeer deze situatie enigszins op te slaan want dat kan vangstbepalend zijn tijdens de loop van je sessie.
 

Nét ietsje meer bewegingsvrijheid dan vanaf de kant.
 
Als je denkt de bodemgesteldheid enigszins in je opgenomen te hebben kun je starten met een ander stukje kunstaas. Op sommige stekken is het belangrijk dat je je kunstaas doorvist tot de laatste meter terwijl je op andere stekken de laatste meters juist weer over moet slaan in verband met obstakels als steenstortingen.
 
Stekken als kademuren en dukdalven zijn over het algemeen geijkte snoekbaarsstekken. Door de stroming zijn daar in de loop der jaren vaak kleinere geulen ontstaan waar snoekbaars zich graag ophoudt. Het is dan ook raadzaam om dit soort stekken extra aandacht te geven en er meerdere soorten(kleuren) kunstaas over heen te vissen.
 
Stroming
 
Snoekbaars is zeer gevoelig voor stroming. Vooral op de rivieren kan het na een paar regendagen behoorlijk stromen. Toen ik voor de eerste keer op zo’n stek aankwam vroeg ik mezelf wat ik er moest doen. Het koffiebruin gekleurde water in combinatie met een loeistroom gaven me totaal geen vertrouwen dat ik hier snoekbaars kon vangen. 
 

Even zoeken hoe de snoekbaarzen vandaag het aas gepresenteerd wilen hebben.
 
Nou geloof me, niets bleek minder waar te zijn want we vingen de één na de andere mooie vis. Je vraagt je op zo’n moment af hoe een snoekbaars in dit donker gekleurde water je kunstaasje toch weet te lokaliseren en aan te vallen! Ook havens waar het op het oog nauwelijks stroomt zijn vaak goede stekken voor onze glasogen.
 

Zo nu en dan zit er eenn mooie baars tussen.
 
Zeker als er tijdens de winterperiode enorme scholen witvis de havens binnentrekken zijn het heuse hotspots voor alles wat stekels heeft! Naast snoekbaars zijn uiteraard ook grote rode baarzen geïnteresseerd in dit soort stekken. Dat baarzen meestal in scholen jagen, blijkt uit het feit dat je veelal meerdere vissen achter elkaar vangt.
 
Grote vissen
 
Ik ging er in het begin van uit dat je grotere snoekbaarzen uitsluitend van uit een bootje kon vangen. Logisch, want je bent gewoonweg niet stekgebonden dus vang je ze niet op ondiep water dan zoek je gewoon een diepere stek op. Denk nu niet dat je vanaf de kant geen mooie dikke snoekbaarzen kunt verwachten! Sterker nog, juist omdat je zo’n stek keer op keer tot de laatste meter afvist, is de kans groot dat je toch zo’n slimme oude heer of dame weet te verleiden!
 

Een kantstek goed afvissen kan een mooie vangst opleveren.
 
Oké, ik geef toe dat je de grootte van een te vangen vis nauwelijks kunt bepalen, zéker aan het relatief kleine kunstaas dat we vanaf de kant gebruiken. Het gaat in de regel dan ook om gelukstreffers. Toch zijn er bepaalde soorten kunstaas die opvallend meer grote vissen scoren. Waarom durf ik niet te zeggen, maar vooral kunstaassoorten in de vorm van een paling of een baars blijken vaak meer aantrekkingskracht op grotere vissen te hebben! 
 
Kleurenshow
 
We gaan even in op de kleurgevoeligheid van snoekbaars, want kleuren zijn gewoon vangstbepalend voor deze vissoort. En ondanks dat zijn er ook nog altijd bepaalde shads die een soort standaard vanggarantie geven! Goed voorbeeld is de Brown Scale van Culprit. Vooral de 10 centimeter uitvoering kan tijdens de wintermaanden dodelijk zijn, je laatste 'redmiddel'! 
 

Gulzig de shad gepakt.
 
Vorig jaar heb ik voor de lol eens bijgehouden welke shads er wel en welke er shads tijdens dezelfde omstandigheden nauwelijks vingen! Nou, geloof me er is werkelijk geen peil op te trekken. Sterker nog het verschilt vaak van kwartier tot kwartier. 
 
Mooi voorbeeld was onze visdag rond eind januari vorig jaar. We visten met drie man rond dezelfde stek allen met verschillende soorten en kleuren kunstaas. Gedurende pakweg een half uur scoorde alleen fluo-groen terwijl de andere kleuren nauwelijks werden bekeken. Een uurtje later bleek alleen weer een zwarte uitvoering met rode staart aantrekkelijk!  
 

De goede kleur op het goede moment.
 
Het juiste moment om de proef op de som te nemen. Mijn maat schakelde ook over op zwart-rode combinatie en begon vrijwel direct te vangen terwijl ik op mijn Culprit slechts één enkele aanbeet mocht noteren. Eind van de dag was het weer alleen de Cotsha shad (13 centimeter) die scoorde. Kortom, als je snoekbaars wilt verleiden zal je werkelijk alles uit de kast moeten halen. 
 

Ook grote baarzen zijn te vangen bij de hotspots in de winter.
 
Vis je met meerdere mensen start dan allemaal met een verschillende kunstaassoort en schakel na pakweg tien worpen weer over op een andere kleur of vorm. Ik geef toe dat dit soms vervelend is maar daar tegenover staat wel dat je je vangkansen met 100% vergroot en dat is toch uiteindelijk de bedoeling, nietwaar?
 
Manier van vissen
 
Uiteraard is de manier van vissen vangstbepalend. Zo zijn er momenten op een dag dat je je kunstaas rustig en het liefst met één snelheid tergend langzaam binnen moet spinnen terwijl je even later juist weer full-speed aan de bak moet om die boeven te kunnen verleiden! 
 
Havens zijn goede winterstekken.
 
Een andere, vaak rendabele manier van vissen, is het keer op keer op de bodem terug laten vallen van de jigkop, een eenvoudige maar doeltreffende manier van vissen. Je draait twee slagen en laat de jig daarna op de bodem stuiteren. Twee seconden wachten en enkele slagen draaien en weer laten vallen. Blijf dit constant herhalen. 
 
Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken, kun je ook hier de snelheid zo nu en dan even afwisselen van snel naar langzaam of andersom. Het is opmerkelijk dat vrijwel alle aanbeten plaats vinden op het moment dat het aasje bijna op de bodem bonst.
 

Het resultaat van vele worpen en vaak wisselen van kunstaas.
  
Mede door de teruglopende watertemperatuur tijdens de wintermaanden is het aasgedrag van snoekbaars veel trager dan tijdens de zomermaanden. Juist daarom is het belangrijk dat je bekende hotspots meerdere keren bestookt met steeds weer verschillende soorten kunstaas. 
 
De ervaring heeft geleerd,dat juist de grotere vissen vaak pas te verleiden zijn nadat je vele worpen op één stek hebt losgelaten! Kortom, investeer genoeg tijd in een goede stek en nogmaals, spelen met je inhaalsnelheid en het veranderen van kunstaas zijn de juiste ingrediënten voor succes! 
 

Geen straf om zo'n mooie rode baars te vangen.
 
Tot slot even iets over het materiaal. De hengels die we tijdens het verticalen vanuit de boot gebruiken staan in schril contrast met de relatief zwaardere, lange hengels die we nodig hebben tijdens de kantvisserij. Begrijpelijk, want verticalend vanuit een boot heb je tijdens de dril niet of nauwelijks te maken met obstakels en kun je een snoekbaars zonder problemen naar de oppervlakte knokken. 
 

Fluo-groen kan soms de vanger zijn.
 
Anders ligt dit als je een snoekbaars vanaf de kant moet drillen. Juist omdat je op de meeste stekken te maken hebt met kleiranden en steenstortingen heb je een hengel nodig waarmee je de snoekbaars tijdens de dril toch enigszins moet kunnen corrigeren om hem buiten de gevarenzone te houden. 
 
Zelf zweer ik daarom bij een spinhengel met een maximale lengte van 3.30 meter met een werpgewicht dat varieert van pakweg 40 tot 80 gram. Eigenlijk is elke molen in de 4000 serie met een behoorlijke slipafstelling al voldoende om de grootste snoekbaarzen te drillen.
 

Een goed moment van de dag om snoekbaars te bevissen.
 
Ook de dikte van de voorslag die ik vanaf de kant gebruik ligt fors hoger dan die tijdens het verticalen. Dit heeft uiteraard te maken met de vele met schelpen en mosseltjes begroeide stenen die fungeren als ware messen! 40 tot 45/00 mm. is daarom echt geen overbodige luxe!
 
Beste momenten van de dag
 
Verreweg de beste vangsten hebben wij vanaf de kant geboekt tijdens het krieken van de dag en het ondergaan van de zon. Zoals bekend is snoekbaars geen echte zonaanbidder en zoekt hij zeker op zonnige dagen meestal schaduwrijke plaatsen op. Goede stekken op dit soort zonrijke dagen vindt je dan ook in havens rond afgemeerde boten en in de schaduw gelegen kademuren. 
 
Joop Folkers  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -