Ierland, het groene (snoek) eiland.

Ierland, het groene eiland.

door Mike van Zoelen.

Het land van de “forty shades of green”, oftewel de veertig kleurtinten groen. Daarbij wordt gedoeld op de overweldigende schakering aan kleuren groen die je op dit mooie eiland tegenkomt aan struikgewassen, bomen, weilanden en heuvels.

In het voorjaar voegt de prachtig bloeiende gaspeldoorn daar een prachtig geel kontrast aan toe. Ik kom er echter al jaren voor het groen en geel waar Ierland ook bekend om is: het groen en geel van de Ierse snoeken!


 Een groen en geel landschap…..

Ik reis ieder jaar weer af naar hetzelfde adres waar ik alweer 10 jaar geleden mijn Ierse visavonturen begon. Een adres waar ik de zeldzame combinatie aantref van een Nederlandse visgids met een ongelooflijke kennis van het meer in kwestie (Lough Derg) en een rasechte Ierse gastvrouw (Ursula) die je verwelkomt in een gezellige traditioneel Ierse Bed&Breakfast. De visgids, Ferdinand Heijerman, heeft 20 jaar van zijn leven gespendeerd aan het leren kennen van het imposante Lough Derg.


 Visgids Ferdinand

Daarvan profiteren zijn klanten, waaronder ondergetekende, dan ook dankbaar! Of je nou met Ferdinand in zijn luxe boot mee gaat waarin hij je op 1 dag heel veel stekken laat zien en bevissen of dat je een van zijn boten huurt: hij ondersteunt je met zijn kennis van het snoekvissen en van het meer. En dat is een hele geruststelling op zo’n groot water! Natuurlijk is het net als op alle grote wateren niet zo dat je even met gemak de ene na de andere kanjersnoek vangt, je moet wel volharden. Maar de beloning in de vorm van zo’n Ierse snoek die je materiaal laat kreunen en steunen (en soms breken!!) geeft een enorme kick.    


Met 121 cm en ruim 30 pond mijn grootste op Lough Derg

Wat mij bij het snoekvissen op Lough Derg zo aanspreekt is niet alleen de bovengemiddeld grote kans op grote snoek, maar ook dat die snoek zo onbeschoft sterk is! Je leest weleens dat de Ierse snoeken harder vechten dan waar dan ook, maar dat zijn dan op dat moment alleen woorden op papier. Totdat je het zelf aan den lijve ondervindt, wat een brute kracht ontwikkelen die beesten, ongelooflijk! 


Geen meter, maar wel supersterk!

Begin april van dit jaar ben ik ook weer bij Ferdinand geweest, maar dit keer heb ik in tegenstelling tot eerdere vakanties slechts 4 dagen gevist. De overige dagen heb ik met mijn vriendin en mijn schoonouders rondgetoerd door prachtige gebieden zoals “the Ring of Kerry” en Connemara.


 Werpen over een stuk water met een grillige bodemstructuur 

Ondanks mijn korte visverblijf wisten Ferdinand en ik samen weer aardig wat snoeken te vangen, waaronder maar liefst 5 stuks boven de metergrens. Mijn grootste snoek deze vakantie was 111 cm. 
Toen ik in de dagen erna door Ierland toerde heb ik enorm genoten van het prachtige landschap, maar tegelijkertijd zat ik toch stiekem een beetje met mijn gedachten op Lough Derg…. 


Nog maar een paar weken geleden: poserend met een snoek van 111 cm

Maar,  Ferdinand en Ursula: I’ll be back!!

Heb je ook interesse in een snoekvisavontuur op Lough Derg bij Ferdinand: je kunt hem bereiken via zijn e-mailadres ferdinandh@eircom.net Er staat veel informatie over het vissen, de boten, de accommodatie, prijzen en natuurlijk foto’s en filmpjes  op zijn website www.pike-ireland.net.  

 

 


ANDEREN LAZEN OOK