Ierland (2): Ierse snoeken

Ierland (2): Ierse snoeken

Door Rob Kraaijeveld en Bram Bokkers

De volgende dag gaan we snoeken. Het is mooi weer en er staat een lekker windje. Perfect bellyboot weer dus. De weersvoorspellingen voor de aankomende dagen zijn minder gunstig. Rond Ballyshannon liggen vele meertjes. Op de meeste wordt nooit of zelden gevist vertelt Michel.


Een nieuw avontuur.

Wanneer ik op de kaart kijk tel ik er al snel een stuk of veertig. We laden de bellyboten op Michel zijn pick-up en vertrekken naar de eerste bestemming. Dit zijn twee kleine meertjes die aan elkaar verbonden zijn doormiddel van een klein kanaaltje. Volgens Michel vist hier niemand. Hij weet niet of er veel snoeken zitten maar daar komen we snel genoeg achter.

 
Een goede kaart is het halve werk.

 
Zag ik daar vis springen?!

 
Viswater in overvloed.

 
Rob vist met een firetiger.

 
Ik met een redhead.

Na een kleine wandeling komen we bij de oever aan. Ik zit als eerste op het water en bij de tweede worp en twee keer strippen krijg ik een harde ruk aan mijn vliegenlijn, mijn eerste snoek is een feit. Binnen enkele minuten zit Bram ook op het water en vangt hij ook zijn eerste snoek.

 
Bingo…

 
Altijd leuk zo’n Ierse snoek.

Het is ongelofelijk hoeveel snoek erop deze plasjes leven. Ze zijn niet groot (tot vijfentachtig centimeter), maar aantallen zijn het zeker. In twee uurtjes vissen vangen we tweeëntwintig snoeken en hebben we de nodige, keiharde  aanbeten.

We besluiten naar een ander meertje te gaan. Dit is groter en ziet er prachtig uit. Het water is glashelder en overal staan onder water bladeren van gele plomp waar we met onze streamers mooi overheen kunnen vissen. We vissen allebei een kant van het meer af. 

 
We vervolgen onze weg…

 
…Met vele meertjes in het verschiet.

We vangen hier acht snoeken wat beduidend minder is dan de twee voorgaande meertjes. Vreemd, want het meer heeft alles wat snoeken nodig hebben: riet, waterlelies en mooi helder water. We doen nog een paar andere meertjes aan met wisselende resultaten. Sommige meren leveren een leuk aantal vissen op, andere weer minder. ‘s Avonds bespreken we onder het eten wat we de volgende dag gaan doen.

Michel weet nog een groter meer waar metervissen op zwemmen. De beslissing is snel genomen. De weersvoorspellingen voor morgen zijn niet best. De temperatuur zal tien graden zakken. Verder wordt er sneeuw en harde wind opgegeven.

De visserij zal er niet beter door worden en we beginnen te vermoeden dat de snoek het af laat weten. Dat deze weersverandering er aan zit te komen had de zeeforelvisserij ook al laten zien. Het gevoel bekruipt ons dat de eerste week van april toch wel erg vroeg is voor een stabiele en goede visserij!

De volgende dag wordt alles ingeladen inclusief de rubberboot van Michel die wordt voorzien van een elektromotor. De temperatuur is een eind gezakt en het voelt behoorlijk koud aan. Na dertig minuten rijden komen we bij het meer aan wat er wederom prachtig uitziet.

In het meer ligt een rietveld en ook een klein eiland. Bram en ik gaan vast het water op terwijl Michel zijn rubberboot klaarmaakt. Bram besluit een hoek van het meer af te vissen die vol met riet staat. Ik peddel naar het eilandje.

 
Rob vist bedachtzaam de ondiepere gedeeltes af.

Ik breng mijn vliegenlijn op lengte en mijn streamer landt prachtig naast de begroeide oever van het eilandje. Ik begin gelijk te strippen en… boem, een keiharde aanbeet is het resultaat. De streamer moet bijna op zijn kop gevallen zijn, denk ik bij mijzelf. Een vis van rond de tachtig centimeter kan ik op mijn lijstje bijschrijven.

 
Dit moet een mooie vis zijn.

 
Na enkele sprongen geeft de vis zich gewonnen.

 
Een pracht van een vis is het resultaat.

Snel kom ik erachter dat het eilandje verbonden is met het rietveld wat zeker honderd meter verderop ligt. Dit door een ondieper gedeelte wat begroeid is met riet en waterplanten. Langs deze verhoging vang ik een aantal leuke vissen waaronder een dikke vis van net geen meter. Ondertussen is Bram aan de andere kant van de ondiepte gaan vissen. Hij krijgt ook de nodige aanbeten en we vangen hier dertien snoeken terwijl de rest van het meer niets oplevert.

 
Michel vist vanuit de boot…

 
…en niet zonder succes.

Ondertussen wordt het weer steeds slechter. De opgegeven sneeuwbuien vallen en het wordt echt koud op het water. De rest van de dag en de dag daarna vissen we nog meerdere meertjes af, maar de resultaten zijn ronduit slecht. De snoek ligt muurvast op de bodem.

 
Succes Rob.

Al met al hebben we heerlijk op snoek gevist, maar het weer laat ons nu in de steek. De laatste twee dagen van ons bezoek aan Donegal zullen in het teken staan van Loch Melvin en zijn prachtige Gillaroo-forellen.

For more information on angling in Ireland, please visit: http://www.discoverireland.com/nl/ireland-things-to-see-and-do/activities/fishing/

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -