Door Ron Smits

De eerste editie van de tweedehands hengelsport beurs in Oud Gastel van zondag 16 december staat geheel in het teken van Kerstmis. Niet dat er kerstbomen staan en kerstversieringen zijn opgehangen, maar geheel in het teken van geluk.

De jeugd komt met de ouders naar deze indoor braderie en groot is de dankbaarheid onder de jeugd als deze met gratis hengels, molens, kunstaas, schepnet en garnalen net naar huis gaan.

De Mitchell 498 PRO was in de vorige eeuw één van de topmolens.

Deze indoor braderie, klein van opzet, maar groot in gemoedelijkheid en gezelligheid, is een trefpunt voor jong en oud, kampioenen in het vissen en beginners. Bekende sportvissers, maar ook minder bekende vissers treffen elkaar hier met een groot aanbod aan tweedehands materiaal voor het strand en bootvissen. Niet alleen tweedehands, maar ook gloednieuwe producten kunnen hier voor een heel zacht prijsje gescoord worden. Maar bovenal is het toch weer die Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid, die deze minibeurs overheerst. Niet te omschrijven, je moet er geweest zijn om dit te begrijpen.

De huidige Europese jeugdkampioene kustvissen Amber

De huidige Europese jeugdkampioene kustvissen en vorig jaar Nederlandse kampioene Amber heeft zelfs haar speciaal bestelde rose hengeltje en dito molen gratis van de hand gedaan aan een ander meisje, die hier wel heel erg blij mee is.

Hengel en molen geheel in de kleuren van haar jas…

Vijf en twintig tafels boordevol met allerhande vis materiaal, koffie, een pilsje, broodjes worst en zeer gulle sportvissers die hun overbodige materialen graag aan de jeugd weggeven, onder het mom van de jeugd heeft de toekomst. Corné Marijnissen van Zeehengelsport, Dré Vriends en ik hebben de goede oude tijd uit de vorige eeuw weer beleefd. Dré is bezig om deze oude tijden te doen herleven in een museum met Petromaxen, blauwe paraplu met bamboe, molens zoals de Dam 600, Ru Record, Mitchell 498 enz. Hierover in een later artikel van volgend jaar meer.

Een gratis hengel en molen voor deze jeugdige sportvisser.

Eerder scoorde deze jongeman ook al een schepnet en garnalen net.

Nu we het toch over oude molens hebben, deze zijn ook op deze beurs te bewonderen. Wat een fijn gevoel om deze oude molens, waar ik vroeger mee heb gevist, nog even vast te houden. De herinneringen flitsen dan weer door je heen. Niet veel later rollen de namen van Wil Franken, wijlen Wil Rijsdijk, wijlen Cor en Nel Willemse, De Edelkarper, Eric Goossens, Sportex, Silstar Crack molens en wijlen Peer de Kock weer vlotjes over de tafel. We hebben het weer over lang vervlogen tijden, toen de gul nog kabelU was en we even een emmertje schar gingen vangen aan de Val van Zierikzee.

Dré Vriends geniet nog steeds grote bekendheid onder de West Brabantse sportvissers. Op de foto met een Mitchell 498 PRO uit de vorige eeuw.

De beide organisatoren Rien (links) en Siem.

Het zeer succesvolle Zeevisteam Zuid West heeft veel, in wedstrijden, gewonnen materiaal in de verkoop. Dit biedt beginnende sportvissers de mogelijkheid om goed en goedkoop een vis uitrusting aan te schaffen.

Lekker zoeken en rommelen tussen de vele artikelen.

Heel veel boeken van grootheden uit de vorige eeuw. Wijsheden, die nu nog steeds gelden.

De meer dan 50 jaar oude Ru Record, wie heeft hier nog mee gevist? Niet kapot te krijgen, want onderdelen zitten er nauwelijks in.

’s Morgens vroeg is het druk, want wie net dat molentje of juist die hengel wil aanschaffen, moet op tijd zijn want op is op en weg is pech.

Ondanks de sneeuw zijn er veel bezoekers geweest. Zeker in de ochtend. Eind volgend jaar december wordt de tweede editie georganiseerd. Ik ben dan zeker weer van de partij.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vrijdagmiddag filmselectie 19 juli
Willem Moorman -
image description
Update van de vangsten in Caspe.
Willem Moorman -
image description
Ierse monsters vanuit de kayak deel 1
Willem Moorman -