image description

HSV De Zeebaars gaat voor de jeugd

HSV De Zeebaars gaat voor de jeugd 

Door Martijn Westdorp 

Zeevissen en jeugd, een lastig verhaal maar het kan. Zeevissen is namelijk ook super leuk voor kinderen. Buiten bezig zijn, werpen met een flink stuk lood en vis binnen takelen met een echte werphengel en zeemolen. Dat is toch geweldig!

Hengelsportvereniging De Zeebaars is opgericht in 1956 in het dorpje Scherpenisse op het Eiland Tholen. In de begin jaren ‘60 was de vereniging bekend om haar jaarlijkse grote viswedstrijd. Maar liefst 350 wedstrijdvissers stonden aaneengesloten aan de dijk op met name bot te vissen. Vele kilo’s bot werden er toen nog gevangen in de Oosterschelde aan de Thoolse dijken.


Wat is zeevissen toch leuk.

Helaas zijn de vangsten vandaag de dag zeer dramatisch te noemen vanaf de kant. "In de zomermaanden vang je nog een paar gepen en een enkel zeebaarsje, maar de bot is verdwenen. Door de slechte vangsten zijn we veel jeugd verloren en worden er geen nieuwe meer lid. Zo’n twee jaar geleden hebben we dan ook besloten om onze wedstrijden niet meer aan de Thoolse dijken te vissen, maar elders, op parcoursen waar wel vis te vangen is. Dit was een erg moeilijke beslissing voor ons als bestuur, maar we konden niet anders. We zijn tenslotte een hengelsportvereniging die zoveel mogelijk vis wil vangen tijdens een wedstrijd", aldus voorzitter Jan van den Broek.


En ja, er zaten ook echt goede talenten tussen.

De vereniging telt bijna 200 leden waarvan de meesten enkel lid zijn voor hun (Zee)VISpas. Er zijn zo’n 30 tot 40 vissers die actief aan wedstrijden deelnemen. De vereniging heeft zo’n 20 JeugdVISpashouders, waarvan ongeveer de helft actief is. Een enkeling vist een clubwedstrijdje mee en een paar jonge gasten zijn wel te porren voor een Nederlands Kampioenschap of een andere leuke grote wedstrijd. Maar dat is niet genoeg vinden ze.

Samenwerking zoeken
Door contact te leggen met je gemeente kun je al heel veel kinderen bereiken. Elke gemeente doet wel iets op het gebied van sport en/of jeugd. Zo ook de Gemeente Tholen. Binnen deze gemeente lopen jaarlijks de jeugdprojecten ‘Sjors Sportief’(www.sportstimuleringnederland.nl) en het project ‘Let’s Move Around’. Meer dan 116.000 kinderen zijn landelijk namelijk actief via ‘Sjors Sportief’.

Doordat HSV De Zeebaars haar vereniging heeft aangemeld voor dit project, zijn zij op de website kenbaar gemaakt, maar heeft ook elke lokale basisschoolleerling een boekje mee naar huis gekregen waar de Jeugdzeevisdag in stond. Via deze weg hebben de meeste kinderen zich aangemeld maar ook velen via onze Facebookpagina.

De Jeugdzeevisdag
Voor de Jeugdzeevisdag hadden 25 kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar zich ingeschreven. Op 4 juni werden de kinderen om 9:30 uur verwacht in een zaaltje in de Wellevaete in Sint Annaland. Alle kinderen waren keurig op tijd en hadden er zin in.


Het was flink druk aan de dijk bij Rilland-Bath.

Nadat voorzitter Jan van den Broek de dag had geopend was het de beurt aan zeevisdeskundige Danny Goossen. Hij vertelde op een leuke manier over het zeevissen. De kinderen konden met eigen ogen de materialen zien en voelen die nodig zijn bij het zeevissen. Ook ging er een emmertje rond met alle mogelijke aassoorten zoals slikzagers, pieren, tappen, steekzagers en witjes.


Krabben vangen is ook leuk.

De interactie tussen Danny en de kinderen was soms hilarisch. Sommige kinderen bleken heel veel verstand van aas te hebben en wisten zelfs mooie plekjes waar je zeeturf kon rapen.... helaas kreeg Danny niet te horen waar: "Dat zeg ik lekker niet" kreeg hij te horen. En toen hij met de tappenpomp voor ging doen hoe dat je zo'n tap kan 'vangen', werd er serieus gevraagd of hij dan die bekende mijnheer uit het artikel van 'Het Visblad' was.


Onderlijntjes leren knopen met vrijwilligers van HSV De Zeebaars.


Ook oud Wereldkampioen Junioren Jeromy van Houdt gaf uitleg.

Na de pauze volgde er een workshop. Met behulp van vrijwilligers mochten de kinderen zelf hun onderlijntje knopen. Toch was het ochtendprogramma nog niet voorbij, want er werden hele mooie caps van HSV De Zeebaars uitgedeeld. Die hadden we namelijk nodig bij de Visquiz. Al naar gelang je een antwoord wilde geven op de gestelde vraag (A, B, of C) werden de petten op, af, of achterstevoren opgezet.


De visquiz was leerzaam...


...en soms grappig.


Vrijwilliger Hans doet het voor.

En dat we een 'klas' hele goede leerlingen hadden bleek wel uit het feit dat ze bijna alle antwoorden goed hadden! Voordat we met de bus zouden gaan vissen, werden de kinderen eerst nog getrakteerd op een lekker broodje frikandel of kroket en kregen ze allemaal drie consumptiebonnen voor een snoepzak of wat te drinken.


Met de bus gaan vissen, best gezellig.

Ondertussen waren er al een aantal vrijwilligers naar de vislocatie vertrokken aan de Westerschelde (bij Rilland-Bath), om daar de hengelsteunen en de hengels vast klaar te zetten. Per twee kinderen was er één hengelsteun zodat ze gezellig samen vanaf één steun konden vissen. Toen de kinderen aan de dijk gearriveerd waren konden de zelfgemaakte onderlijntjes bevestigd worden aan de hengels.


Helaas nog even wachten tot het water aan de dijk staat.


Het water staat nog net niet aan de dijk, maar toch werpen maar...


Ook jeugdbondscoach Martin van der Drift kwam langs en hielp een handje mee.


Zou er vis aan zitten?

Het was nog wel even wachten op het water, maar al snel kon er gevist worden. In het begin nog wat onwennig maar na een paar keer oefenen vlogen de zelfgemaakte onderlijnen voorzien van slikzagertjes de Westerschelde in.


Best bijzonder om voor het eerst in je leven een platvis te vangen.


Trots met zijn vangst.


En weer vis...

Al vrij snel werd er vis gevangen. Met name kleine botjes en een enkel zeebaarsje. Klein, maar ideaal voor de beginnende zeevissertjes…


En natuurlijk ook zelf laten azen.


Gaat dat goed, voor het eerst uitwerpen.


Na oefenen gaat het vanzelf.


Kom nu maar op met die grotere zeevissen.

Tussendoor werden de kinderen van drinken en een versnapering voorzien. Na het maken van een leuke groepsfoto gingen de kinderen weer huiswaarts. Zowel de kinderen als de vrijwilligers waren moe maar voldaan. Vele complimenten van ouders volgden snel en een dag later had het eerste nieuwe jeugdlid zich al aangemeld bij de vereniging. Hopelijk volgen er snel meer…


De vangst bestond uit veel van deze botjes.


Zelfs met een krab is de jeugd blij...


Geslaagd voor het zeevissen.


Alle kinderen zijn enthousiast na het zeevissen.

Mede dankzij de Gemeente Tholen, J. Bijl Zeeaas en Hengelsport, Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Zuidwest Nederland en Zeehengelsport konden we deze dag organiseren. Maar de meeste dank gaat toch wel uit naar de vele vrijwilligers die zich een complete vrije zaterdag beschikbaar hadden gesteld om te helpen. Chapeau!


Grote dank gaat uit naar de vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie op www.hsvdezeebaars.nl

Martijn Westdorp

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -