image description

Hoogzomersnoeken : Deel 4

Door Berthil Bos.

Ik hoop dat ik jullie een beetje op weg heb geholpen, op zoek naar snoek als de zomer op zijn hoogtepunt is.


Dit is niet altijd te voorkomen, maar ik gruwel hier wel van als ik dit zie, ga dus doordacht te werk.

Ik ga alleen het water op als ik het verantwoord vindt om een robbertje te vechten met mijn tegenstander. Iedereen is voor zijn eigen doen en laten verantwoordelijk en daarom beschrijf ik mijn eigen manier van snoekbehandeling in de hete zomer. In het roofviswereldje hoor je vaak dat 20 graden de maximale watertemperatuur is, waarbij het verantwoord is om de snoek te bevissen. Nu moet ik zeggen, als je je hieraan houdt, je in ieder geval goed met je hobby bezig bent en nadenkt bij wat je doet. Ik vertelde in deel 1 dat bij mijzelf 23 graden de grens is. Dus met een watertemperatuur aan de oppervlakte van 22 graden zie je mij nog op het water. Natuurlijk moet ik wel zeggen, dat er omstandigheden kunnen zijn dat ik ook bij iets lagere temperaturen het voor gezien houdt en daar kom ik nog op terug.


Een robbertje vechten kan, maar houd rekening met de omstandigheden.

Ik wil graag vissen, maar draag snoekmans ook een warm hart toe. Als ik de 20 graden aanhoud, dan kan ik hooguit na opening van het seizoen maximaal 4 weekjes vissen. Zo begin juli, is het water, vooral de laatste jaren, al over de 20 graden. Deze grens moet je ook niet te strikt nemen, aangezien er ook andere belangrijke factoren zijn die in acht genomen moeten worden. Watertemperatuur is één, maar wat dacht je van het zuurstofgehalte of hoelang heeft de snoek al te maken met deze ongunstige omstandigheden. Geeft het water de snoek de mogelijkheid om betere omstandigheden op te zoeken. Hoe zijn de weersomstandigheden op de visdag en welke techniek gebruik je in de Hot Summer.  Even een voorbeeld.


Vliegvissen in de zomer moet je zeer doordacht doen.

Kort geleden zag ik een foto van een gevangen metersnoek, terwijl de watertemperatuur op dat water ver boven de 23 graden was. Voor mij ten zeerste af te raden, maar de vistechniek die gebruikt werd was hetgeen waar ik mijn grote bedenkingen bij heb . De vis was gevangen met de vliegenstok. Dit houdt in dat de dril veel langer duurt dan bij het ‘’normale’’ kunstaasvissen en de kans dat de vis grotendeels verzuurd, is zeer groot of eigenlijk onvermijdelijk. Het lijkt dat de vis weer vrolijk wegzwemt, maar aangekomen op de bodem begint het lijden. Dit is één van de dingen, waar ik nu in de zomer rekening mee houd. Ikzelf mag ook graag met de vliegenstok vissen, maar laat deze nu thuis. I.p.v. deze hengel gaat nu een baitcaster mee, waarbij de spoel van de reel gevuld is met 30/00 dynema. Met een dunnere lijn zal ik de streamer zeker verder kunnen werpen, maar moet ik ook voorzichtig zijn met drillen. Met de zwaardere lijn kan ik Esox goed sturen en kort drillen en als dit nodig is, uit de waterplanten loskrijgen. Ik gebruik nu bij al mijn kunstaas dikker dynema, om hem niet onnodig lang af te matten.


Met wat sterker dynema heb je meer macht , ook in de planten.

Voor we het gaan hebben over het daadwerkelijke landen van de snoek, nog even de dril. Normaliter is het een geweldig gezicht als een snoek met veel geweld uit het water komt. Heel vaak zie je dit aankomen, omdat de groenjas na een aantal vluchtpogingen schuin op zijn zij gaat liggen met het lichaam iets gebogen. Als nu ook nog de bek wat open gaat, kan er gif op innemen dat de vis wil gaan springen, om het kunstaas te lozen. In de huidige omstandigheden ben ik hier niet zo’n liefhebber van, aangezien het veel energie van de vis vraagt. Zodra je dit ziet gebeuren, steek dan de hengeltop in het water en trek met overleg aan de lijn. Vaak zie je dan dat de vis iets naar onderen wordt getrokken en het springpoging gaat staken.


Een groot en diep net is nu mijn en Esox grootste vriend.

 Verder zal je altijd een diep landingsnet in mijn boot zien. Dit net zal ik nooit gebruiken om een vis te scheppen, maar het dient als arrestatie en overlevingsnet, als ik de snoek even goed wil bekijken, fotograferen of meten. Ten eerste hoef ik bij het drillen niet zo ver te gaan, zodat ik hem met de kieuwgreep kan landen of in het water met een tang kan onthaken. Zodra de vis tekenen geeft dat de vermoeidheid eraan komt, trek ik hem boven het grote en diepe net. Vervolgens doe ik het net iets naar boven, maar zorg ervoor dat de snoek ruim in het water blijft.  Je ziet dan dat de rover meestal  rustig blijft. Bekijk hem goed en probeer hem in het net te onthaken.

Lukt dat niet, pas dan de kieuwgreep toe, maar laat hem het liefst in het water. Is het bovenstaande allemaal gelukt, laat dan onze tegenstander rustig bijkomen in het net. Vaak zet ik het net in de hengelsteun en zodra de vis actief wordt gaat het net onder water, waardoor de snoek de vrijheid krijgt. Wat betreft het onthaken het volgende. Ik weet, ik vraag veel van jullie, maar ook van mijzelf en voor de gezondheid van de vis. Om de haak snel en zonder moeite uit de bek te krijgen, ook als deze erg diep zit, is het dichtknijpen van de weerhaak een zeer goede oplossing. Vooral als je met licht kunstaas vist, zoals streamers, shads met kleine loodkoppen of lichtere harde kunstaassoorten, kan je dit met een gerust hart doen. Bij het zwaardere spul is de kans aanwezig dat het kunstaas losgeschud wordt. Wil je ondanks dit risico toch weerhaakloos met de zwaardere variaties vissen, dan krijg je van mij alleen maar respect.


Behandel ook de andere vissoorten met meer zorg.

Zoals je hebt gelezen, moet je wel met verschillende dingen rekening houden, als je in de Hot Summer vriend Mosrug wilt foppen. Denk hierbij logisch na en altijd in het belang van de snoek. Natuurlijk geldt dit ook voor de andere vissoorten, die het in de hoogzomer moeilijk kunnen krijgen

Succes in deze tijd.