Hoe werkt het – Blowback Rig

Hoe werkt het – Blowback Rig

Door Radek Filip

Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak.

Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onderwater met je haakaas gebeurt. We beginnen met een vrij eenvoudige, maar doeltreffende onderlijn: de ‘blowback rig’.
 
De blowback rig is een simpele onderlijn die allround inzetbaar is.
 
Over de blowback rig
De oorsprong van de blowback rig gaat terug naar de tijd waarbij Engelse karpervissers hun best deden om de karpers van zwaarbeviste wateren te slim af te zijn. Dat is overigens aardig gelukt! De hoofdeigenschap van deze rig is dat het haakaas dankzij een ‘micro-ring’ de mogelijkheid heeft om langs de haaksteel naar buiten gespuugd te worden, zonder dat daarbij de haak de bek van de karper verlaat.

De micro-ring van de blowback rig is op de hair van de onderlijn gemonteerd en kan over de haaksteel op en neer schuiven. Dit maakt het voor een karper erg lastig om het haakaas uit te spugen. Hoe langer de haak zich in de bek van de karper bevindt, des te groter de kans dat deze zal prikken!
 
Een van de vele schoonheden die ten prooi viel aan de blowback rig.
 
Wanneer je de haak enkel van een micro-ring voorziet, zal dit al aardig goed werken. Beter echter is het, om ook nog een zogenaamde ‘line aligner’ of een stukje krimpkous te gebruiken.

Deze toevoeging zal de haak alleen maar sneller laten draaien en prikken. Hierbij is de onderlip van de karper het eindstation. Blowback rigs hebben tevens als voordeel dat er vrijwel nooit sprake is dat je hair in de war komt te zitten.

Bovendien kun je deze onderlijn zowel in combinatie met bodemaas als pop-ups gebruiken. Dus, hoewel het hier misschien niet de meest nieuwe rig betreft, is hij wel degelijk bijzonder effectief!
 
Aan de slag!
 
 
Dit is wat je nodig hebt voor het knopen van een blowback rig: boiliestoppers, quick change swivels, anti-tangle sleeves, haken, schaar, boilies, boilienaald, soepel braidmateriaal, micro rig rings, line aligners of krimpkous, lood en natuurlijk een loodsysteem.
 
 
1. Knip ongeveer 25 cm van het soepele onderlijnmateriaal af. Een mooie tool hiervoor zijn speciale schaartjes voor het knippen van gevlochten lijn. De kleur passen we aan die van de bodem van het te bevissen water aan.
 

 
2. Maak met een simpele knoop een lus in het onderlijnmateriaal voor de hair en knip het uiteinde netjes af.
 

 
3. Gebruik de boilienaald om de boilie op de onderlijn te rijgen.
 

 
4. Plaats vervolgens een boiliestopper, zodat deze goed blijft zitten. Het mooiste is om een boiliestopper met een natuurlijke kleur te gebruiken.

 
5. Schuif de microring op het onderlijnmateriaal, tot vlakbij het haakaas.
 
 
6. Knoop de ring nu aan het onderlijnmateriaal, door middel van een eenvoudige platte knoop. De afstand tussen het haakaas en de ring houd ik meestal op 1-3 cm, afhankelijk van wat voor aas ik gebruik.
 
 
7. Schuif vervolgens de haak op de onderlijn. Meestal gebruik ik een wide gape haak, maatje 4-8, wederom afhankelijk van het formaat van het haakaas.
 
 
8. Schuif de ring over de haak en bevestig de haak aan de onderlijn middels een ‘knotless knot’. De ring moet zich hierbij net voor de bocht van de haak bevinden.
 
 
9. Schuif de line aligner of het stukje krimpkous over de haak. Hiermee creëren we een perfect draai en prikeffect!
 
 
10. Gebruik de boilienaald om de anti tangle sleeve op de onderlijn te schuiven. Dit voorkomt dat de rig tijdens het werpen in de knoop raakt. Knoop vervolgens nog een dubbele lus aan de andere kant van de onderlijn.
 
 
11. Trek de knoop aan door middel van een knopentester en knip het uiteinde af.
 
 
Rijg de quick change swivel aan de lus en schuif de anti tangle sleeve over de opening van de quick change swivel zodat deze vast zit.
 
 
13. Knoop vervolgens de hoofdlijn aan de quick change swivel (niet op deze foto zichtbaar) en schuif het loodsysteem er overheen.
 
 
14. Klaar is de blowback rig!
 
 
De blowback rig is er dus in verschillende varianten. Experimenteer er maar op los! Veel succes en tot aan de waterkant.

ANDEREN LAZEN OOK