Hobie Outback, het werkpaard onder de kajaks

Hobie Outback, het werkpaard onder de kajaks

Door Daniel van der Post
 
Dat de interesse voor het vissen vanuit een kajak langzaam maar zeker in populariteit begint te groeien in Nederland en de rest van Europa staat voor mij als een paal boven water. Daar we een aantal jaren geleden echt een toeristische attractie waren en werkelijk waar iedere voorbijganger zijn wenkbrauwen zagen fronsen, begint het nu heel voorzichtig wat bekender te worden.
 
Al moet gezegd worden dat het voornamelijk vissers zijn die nog wel vol bewondering zitten te kijken maar niet meer met die verbaasde blik in hun ogen naar 'ons' kajak vissers zitten te turen van:"…Hé, was dat nou….?"
 
De kajak van de zijkant bekeken.
 
Voor niet-vissers is het een ander verhaal en is de verbazing nog net zo groot als een aantal jaren geleden wat overigens wel voor leuke momenten zorgt. Dat mijn hoofd vol is van het kajak vissen lijkt me duidelijk maar hoe komt dat nou toch ? 
Een van m'n mooie vangsten; een snoek, 124 centimeter.
 
Ik zie het als de ultieme manier van vissen doordat . Het je geruisloos kunnen voortbewegen zorgt ervoor dat je de vis kunt 'besluipen' en deze niet opgeschrikt zal worden door een motor geluid. Het is verder een combinatie van factoren die het totale plaatje zo bijzonder maken.
 
Je bent tenslotte je eigen kapitein op een 'bootje' zodat je alles zelf kunt bepalen en dit bootje leg je met gemak op het dak van je auto zodat je overal naar toe kunt rijden je hebt geen trailerhelling nodig om te water te gaan daar je hem vrijwel overal er zo in 'gooit'.
 
Na een vis sessie zet je hem zo in een hoek van de schuur, net zolang totdat je weer op pad wilt gaan. Er zijn vrijwel geen onderhoudskosten. 
 
Er zijn een aantal merken op de markt verkrijgbaar maar zal ik je de moeite besparen om uit te zoeken wat nou de beste kajak is voor de Nederlandse wateren. In mijn ogen en van vele anderen kajakvissers die het hele jaar doorvissen op de diverse rovers is de Hobie Outback toch wel de meest geschikte kandidaat.
 
Hobie is een merk wat al lange tijd bekend staat voor hoogstaande techniek in combinatie met kwaliteit waarbij alles is gericht om zoveel mogelijk aan de eisen te voldoen die de gebruikers wensen. Het is qua merk de Rolls Royce onder kajaks al heeft dit naar mijn inzien ook één groot nadeel en dat is de prijs.
 
Hobie beschikt over een hele reeks met verschillende modellen van klein tot dusdanig groot dat je het bijna een klein bootje kan noemen. Ik zal er één uitlichten en dat is natuurlijk diegene die bij mij in de schuur staat. Het gaat hier om de Hobie Outback dit is een zogenaamd sit on top model wat overigens elk Hobie model is wat in feite inhoud dat je bovenop de kajak zit en niet erin .
 
De Outback is een sit on top model.
 
De Hobie Outback is 3.68 meter lang en 84 centimeter breed bij een kaal gewicht van ongeveer 34 kilo. De speciale hul vorm (de vorm van de onderkant van de kajak) maakt hem zeer stabiel op het water.
 
De vorm van de hul.
 
Een groot voordeel van de Outback ten opzichte van zijn grotere broers is dat je relatief laag op het water zit, waardoor deze veel minder windgevoelig is. Je hebt daardoor veel meer controle over de besturing als het stevig waait. Wind is in Nederland iets waar je helaas maar al te vaak rekening mee moet houden.
 
Vandaar ook de keuze voor de Outback en niet zijn grotere broer de “Pro Angler” die juist veel in Australië en Amerika word gebruikt. Het meest opzienbarende gedeelte van de Hobie kajaks zit hem in de voortstuwing dit gebeurt namelijk niet met een peddel (al word deze er wel bijgeleverd)  maar met een mirage drive systeem.
 
Mirage drive van bovenaf gezien.
 
Het mirage drive systeem is een trap systeem wat een paar vinnen op een ingenieuze manier laat bewegen waardoor je een voorwaartse snelheid ontwikkeld die dusdanig hoog is dat je er met een peddel niet tegen aan kunt peddelen.
 
Mirage drive van onderaf gezien.
 
Doordat je dit met je benen aanstuurt kost het eigenlijk verrassend weinig kracht om je voort te bewegen en dit is dan ook makkelijk een hele dag vol te houden. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je de benen gebruikt en je je handjes vrij hebt om te sturen maar vooral om te vissen.
 
Het sturen gebeurt met een roer wat zich achterop de kajak bevind en bediend word met een klein hendeltje wat zich naast de zitting bevind.
 
De hendel om te sturen.
 
Het zijn kant en klare vis machines die eventueel uit te breiden zijn met allerlei attributen zoals extra vis steunen, go pro’s, fishfinder, anker om zomaar een paar dingen te noemen.
 
Het roer.
 
Wil je hem van dichtbij bewonderen dan kan dat bijvoorbeeld in Colijnsplaat waar de enthousiaste heren van Viskayaks.nl. een winkel hebben. Het mogelijk is om een proefvaart te maken.
 

Je maakt bijna letterlijk deel uit van de natuur om je heen.
 
Maar let op, een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: als je eenmaal een proefvaart hebt gemaakt ben je waarschijnlijk net als deze schrijver gelijk verkocht.
Op naar het volgende avontuur……
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -