Hier het vervolg van Rovers Down-Under Part 3: Cattle Creek.

Hier het vervolg van Rovers Down-Under Part 3: Cattle Creek.

Ik heb al een tijdje niet van me laten horen. Een kaakoperatie, examens en een verhuizing zaten allemaal in de weg voor het schrijven van het derde deel van de trip naar Cattle Creek (Lees deel 1 en 2 hier).

In dit deel van Rovers Down-Under wil ik wat dieper ingaan op het gebruikte materiaal tijdens onze trip naar Cattle Creek. De visserijen kunnen zoals gebleken, vrij divers zijn. Er zijn dus verschillende hengelsets meegegaan om ons aan de omstandigeheden te kunnen aanpassen.

Aangezien we het voornamelijk op Barramundi voorzien hadden zal ik daar als eerste mee beginnen. In principe kan Barramundi heel licht bevist worden, mits de omstandigheden juist zijn. Helaas komt dat niet vaak voor in verband met obstakels, stroming of gewoonweg de mogelijkheid om een grote vis te kunnen landen.

Als eerste de hengel: deze moet gevoelig genoeg zijn om zacht kunstaas secuur over de bodem te vissen, maar moet ook een mooie parabolische actie hebben om grote pluggen weg te zetten. Een heel goed voorbeeld is de nieuwe NRX-Serie van G.Loomis. Zelf gebruik ik de 451 12-20lb baitcaster van Samurai Reaction.

Deze hengel is extreem licht voor de kracht die er in schuilt en voldoet aan alle vereisten voor een goede Barramundi hengel. Een baitcaster is een voordeel in deze visserij aangezien het totale gewicht van zo’n set in verhouding met de power ervan een stuk beter is dan dat van een spinhengel.

 
Mijn Barramundi set-up: Daiwa Zillion HLC Custom reel met daarop 35lb Daiwa Depth Sensor en Samurai Reaction Barra Cast hengel.

Reels die worden gebruikt voor de visserij op Barramundi moeten robuust zijn en een goede slip hebben. Ik vis op dit moment met een Hyper Long Cast Custom Zillion van Daiwa maar die is eigenlijk iets te licht om 100 procent zeker van de zaak te zijn. Het is me al te vaak gebeurd dat 120cm+ vissen een spurt van een meter of zeventig lijn nemen om zich vervolgens vast te zwemmen. Betere voorbeelden van reels zijn Daiwa Blacksheep en andere Daiwa Millionaire Customs, Shimano Conquest DC+ en Calcutta Customs.

Vrijwel altijd gebruiken een gevlochten lijn voor het vissen op Barramundi. Voor de zoetwater visserij voldoet een 20lb lijn. Hetzelfde materiaal kan in principe worden gebruikt op het zoute water, maar vaak is het zo dat de zoute Barramundis een heel stuk sterker zijn dan de vissen in het zoete water. Lijnen tot 50lb in combinatie met zware leaders 80-100lb moeten lijnbreuk voorkomen, maar meestal wordt er gevist met lijnen tot 30lb.

Een tweede hengel die altijd mee gaat is een medium spinhengel met een 2500 maat molen en 10 ponds gevlochten lijn. Met deze hengel kan er eventueel nog op barramundi worden gevist maar wordt meestal ingezet voor het gebruik van klein kunstaas. Behalve dat de hengel een goede “body” moet hebben om de haak goed te zetten, hoeft deze niet over heel specifieke kwaliteiten te beschikken.

Het molentje moet uiteraard van goede kwaliteit zijn. Zelf vis ik met de Reins Zander Ringer met daarop de Shimano CI4 Twinpower 2500, maar molens als de Shimano Stradic, Sustain en natuurlijk de Stella voldoen ook.
 

De spin set-up voor het lichtere werk: Reins Zander Ringer hengel met de Shimano Twinpower CI4 2500 en 10lb gevlochten lijn.


En dan als laatste, de hengel die eigenlijk het minst wordt gebruikt maar er toch altijd bij is: de 4 ponds spinhengel. Deze gaat mee voor het geval dat er heel licht gevist kan worden. Samen met een 1000 maat molentje geeft deze hengel met vrijwel elke vis zeer goede sport.

Als hengel gebruik ik een oud model van de Illex Ashura Stream Master serie en als molentje daarop een Daiwa Certate 1003. Vooral met dit materiaal is het belangrijk om een goed binnenwerk te hebben. De Certate is uitermate geschikt aangezien de behuizing aan de binnenkant is beschermd met magneet olie. Als lijn gebruik ik een 4 ponds gevlochten lijn, voor de rest niks speciaals.
 

De vier ponds spin set-up: Illex Ashura Stream Master met de Daiwa Certate 1003 molen en 4lb gevlochten lijn.


Het gebruikte kunstaas varieert van shads tot poppers en van bladpilkers tot pluggen. De keuze is vrijwel altijd afhankelijk van de omstandigheden. Als de vis bijvoorbeeld dieper dan 2,5 meter zit, gebruiken we vrijwel altijd zinkend kunstaas. Voorbeelden zijn: Spro Airbody (shad), Jackall Transam (soft vibe) en Reins Fat Rockvibe Shad (de naam zegt het al).

Als de vis strak tegen de mangroven aan zit, gebruiken we vaak diep duikende pluggen en langzaam zinkend zacht kunstaas. Voorbeelden zijn: Zerek Live Shrimp (zachte kunst garnaal met texas haak), kleinere maten van Spro Airbody shads en diepduikende plugjes zoals LuckyCraft Staysee, DD pointer en Illex Jackall Squirrel.
 

De meest gebrukte kunstazen tijdens onze trip: (v.l.n.r.)  Jackall Transam 95 en replica’s, Spro Air Body shad en de Zerek Live Shrimp.


Dit is eigenlijk de basis van ons gebruikte materiaal tijdens onze trips naar gebieden zoals Cattle Creek. Hier volgen nog wat extra foto’s van de trip naar Cattle Creek.

 
De monding van Crystal Creek.
 

De jonge krokodil gespot naast de trailer helling in Crystal Creek duikt helaas net onder.

 

De zee op!

 

De kleine Mangrove Jacks konden niet van de garnaal imitaties afblijven. Hier is ook goed te zien hoe de Texas haak werkt.

 

Gelukkig bleef ook de Barramundi niet uit…


In het volgende, iets sneller verschijnende, artikel zal ik schrijven over de visserij in de glasheldere bergstroompjes van Far North Queensland op Jungle Perch en Sooty Grunter. Een hele simpele maar zeer leuke visserij.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -