Rovers Down-Under Part 4: Vissen op JP’s en Sooties.

Rovers Down-Under Part 4: Vissen op JP’s en Sooties.

Na de artikelen over de visserij rond Cattle Creek op barramundi en Mangrove jack is het nu tijd voor een ander onderwerp. In dit artikel zal ik het hebben over de visserij op Jungle Perch (JP’s) en Sooty Grunter (Sooties).

Deze visserij is een van mijn favorieten, vanwege de eenvoudigheid van de visserij zelf en de omgeving waarin we deze visserij beoefenen. Een boot is totaal niet nodig, alles gaat te voet, wadend door het water. Het enige wat je nodig hebt is een rugzak met de voor de hand liggende benodigdheden zoals kunstaas doosjes, eten en camera.

Een zwembroek en eventueel waterschoenen, zodat het lopen over de keien wat gemakkelijker is. Drinken hoeft in principe niet mee, omdat het water in de stroompjes waarin we vissen, zuiver genoeg is om te drinken.
 

Licht bepakt met ultra licht vismateriaal, dubbel genieten in een prachtige omgeving.


Als hengel gebruiken we vaak het lichtste wat we voor de hand hebben en kunstaas bestaat vooral uit kleinere pluggen en softbaits. Zowel JP’s als Sooties houden van oppervlakte kunstaas dus we zorgen dat er altijd genoeg poppers en walk-the-dog pluggen mee gaan.

Het vissen op JP’s en Sooties wordt niet veel beoefend, omdat beide vissen niet geschikt zijn voor consumptie; meer pret voor ons dus. Alleen in Noord Queensland kan deze visserij worden beoefend. Beide vissoorten gedijen in de tropische regio, maar de beste stekken bevinden zich op 1,5 tot 3 uur rijden, noordelijk van Townsville, in de regenwouden.

De meeste creeks die we bevissen bevinden zich in de ‘Herber River tributary’, oostelijk van het plaatsje Ingham. De Herbert River stroomt het hele jaar door en wordt gevoed door de vele bergstroompjes die uiteindelijk in deze rivier uitmonden.

Afhankelijk van de periode waarin we vissen (regen of droge seizoen) kiezen we vaak een creek voor de dag uit die we dan ook de hele dag bevissen. We weten nu ongeveer wel welke creeks goed zijn voor welke tijd van het jaar, we worden dan ook weinig teleurgesteld qua vangsten. Als we de juiste creek uitkiezen dan kunnen we blijven vangen tot we een ons wegen.
 

Het is een kwestie van de juist creek uitkiezen, vervolgens kan je vangen tot je een ons weegt.


Jungle Perch en Sooty Grunter leven in principe in dezelde type creeks. Sooties houden wat meer van een vlakke zandbodem, waar JP’s vaak kiezen voor creeks met veel keien en een steilere afloop. In een creek met veel JP’s zal je weinig Sooties tegenkomen en andersom.

Zowel JP’s als Sooties zijn sterke vissen die goed gebruik van de stroming weten te maken. Vooral Sooties staan er om bekend  zich compleet tussen de stenen en boomstammen onder water te werken. Normaal gesproken zou je in de problemen komen met het materiaal dat wij gebruiken, maar aangezien we toch door de creeks heen wandelen/zwemmen is het makkelijk genoeg om naar de vis toe te lopen/zwemmen.
 

Sooties; sterke vissen uit het oerwoud die goed gebruik weten te maken van de stroming en vrijwel altijd de dichtst bijzijnde boomstam of rots weten te vinden.


Waar je bij Sooties totaal niet stil of voorzichtig hoeft te zijn, moet je bij JP’s zo min mogelijk beweging en geluid maken. Ik ben wel eens van een boomstam die over de creek lag in de creek gevallen, waarbij een kleine Sooty vervolgens mijn kunstaas, dat los van mijn hengel hing, pakte. Daarentegen is het laten vallen van de spreekwoordelijke speld  genoeg om elke zichzelf respecterende JP naar huis te sturen.
 

Een mooie JP met zijn kenmerkende zwart gevlekte staart. Deze vis was de enigste JP van de hele trip, de rest van de vangst bestond uit zo’n 40 Sooties.


Alhoewel deze visserij plaatsvindt in het zoete water is er toch reden genoeg om uit te kijken voor de zoutwater krokodillen. De creeks die we bevissen bevinden zich zo’n 40 – 100km landinwaarts.

Zoutwater krokodillen zwemmen met gemak een paar honderd km landinwaarts. Bij de laatste trip kwamen we zelfs sporen in het zand van een jonge krokodil tegen en kregen we later te horen dat een paar maanden voor onze trip een 3 meter lange kroko was gespot in diezelfde creek.

Al met al een geweldige visserij, na afloop wordt er vaak genoeg nog even een verkoelende duik gepakt, voordat we weer huiswaards keren. De prachtige omgeving, de eenvoud van de visserij en de vangsten zelf zijn factoren die dit tot een van mijn favoriete visserijen maakt.

Als laatste kan een filmpje natuurlijk niet ontbreken. Dit is een kort filmpje met beelden van verschillende vistrips naar onze vertrouwde creeks. De laatste scene is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als een dikke sooty zich tussen de rotsen werkt en je er niet snel genoeg bij kan. (bekijk het filmpje in HD 720p)


De laatste scene is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als een dikke sooty zich tussen de rotsen werkt en je er niet snel genoeg bij kan. (bekijk het filmpje in HD 720p)


Op zoek naar de jonge kroko. Als je goed kijkt zie je links van de kronkel tak het spoor van de staart in het zand. Helaas zijn de poot afdrukken minder goed te zien.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -