Het wedstrijdseizoen nadert zijn einde

BEET Websitecolumn 64  

Het wedstrijdseizoen nadert zijn einde 

Door Jan van Schendel  

Deze weken van het jaar zijn in het wedstrijdvissen altijd de weken van de waarheid, of anders gezegd, de tijd van finale’s en ontknopingen.

Vorige week hadden we het Nationale kampioenschap Teams langs het Kanaal door Voorne en dat was, net als vorig jaar hier, een hele mooie wedstrijd en met uiteindelijk ook een hele goede en terechte winnaar, HSV ’t Baarsje, waar het Maver-team als clubteam voor uit kwam.

Een hele goede winnaar ook als ik me het water voor het komende WK voor Clubteams bedenk, Ostellato. Verschillende teamleden zijn daar al eerder geweest en een goed resultaat behalen daar kan zeker volgens mij.

Dit afgelopen weekend was de ontknoping van de Topcompetitie in het dobbervissen, ook nu langs de oevers van het Kanaal door Voorne, en hoewel de vangsten ditmaal niet zo best waren voor de begrippen van dit water zag ik toch ook nu weer hele goede uitslagen waarbij verschillende van onze topvissers zich een weg wisten te banen naar de top van de diverse klassementen.

Zo vond ik de eindoverwinning van Dieter Friederichs bij de Senioren wel iets bijzonders hebben.

Dieter is al jaren lang een van onze absolute topvissers en je zou hem, samen met Jo Adriolo, de nestor kunnen noemen van ons Nationale team, en hier bewees hij het allemaal nog maar eens.

Ook in de U18 categorie zag ik iets bijzonders. Colin Besseling vist volgens mij nog maar voor het eerst mee in deze categorie en wint nu al! Dat is best speciaal want als visser net 15 jaar oud zijn of 18 maakt nogal wat uit. Als zo iemand dus geen echt talent is dan weet ik het niet meer.

Mooi ook om te zien dat dit een rechtstreeks resultaat is van onze U14 clinic van twee jaar terug. Toen zagen we Colin, en met hem nog enkele andere echte talenten, voor het eerst.

Verder waren er twee maximale (of misschien moet ik hier eigenlijk schrijven minimale) puntenscores en zoiets is natuurlijk altijd bijzonder. Bij de U23 won Jeffrey Bakkernes met louter vakoverwinningen en bij de Damescategorie deed Anja Groot, die maar liefst vijf van de zes wedstrijden won, hetzelfde. Dat zijn superprestaties natuurlijk.

Tot slot zag ik ook nog verschillende jonge vissers goed presteren in de B categorie en die daardoor promoveren naar het hoogste niveau, de A-groep. Ramon Ansing won hier en ook dat in zijn eerste jaar in deze categorie. Dit jaar nam hij nog deel aan (onder meer) het Jeugd WK.

Nu komende week de afsluiting van het seizoen bij de Feedervissers die hun laatste Topcompetities in Tiel gaan vissen langs de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook daar verwacht ik een hele goede wedstrijd.

Verder komen dan nog de IAM in Brandenburg en tenslotte eind Oktober ook nog de eerste editie van Frankrijk-Nederland in Duinkerken.

Naar beide laatste Internationale tournooien kijk ik echt uit. De IAM is ieder jaar weer een prachtige wedstrijd en het is echt een ambitie aan het worden (een gigantische uitdageing ook trouwens) om daar nog eens te kunnen winnen. Om dat te verwezelijken zal heel moeilijk zijn en toch kan het, we hebben al op het podium gestaan daar.

Frankrijk-Nederland tenslotte is iets waarvan we nog maar enkele jaren geleden gewoon niet konden dromen omdat dat soort landen ons bij wijze van spreken nog niet zagen staan.

Nu gaan we voor het eerst de strijd met hen aanbinden en ik ben vooral benieuwd waar we zullen staan bij dit soort visserij. Het strijdperk is een kanaal bij Coudecercke, niet ver van Duinkerken. Dit wordt trouwens een jaarlijkse wedstrijd op de kalender.

Iedere week gebeurt er dus wel iets in deze tijd van het jaar en als je van deze sport houd zoals ik dat doe dan is dat alleen maar supermooi natuurlijk. Toch??

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 75
Marc Borst -
image description
De Allrounder 74 : De verleidelijke rode
Willem Moorman -
image description
Praktijktips van Jan van Schendel (19)
Marc Borst -