Het voorjaar van de grote baars (deel 2/2)

Ofschoon de baars niet zo groot wordt als andere populaire rovers, spreekt een écht groot exemplaar tot de verbeelding van vele sportvissers. Niet zo vreemd, want zo’n uit de kluiten gewassen exemplaar, waarvan de typische zwarte strepen haast vaal uitgerekt over het massieve lichaam staan, ziet er machtig uit en is een genoegen om te mogen vangen. Noud Govers beschrijft zijn voorjaaraanpak op grote baars in het binnenkort te verschijnen specialistische magazine Dé Roofvis no. 83.

Eerder verschenen: deel 1

Het voorjaar van de grote baars (deel 2/2)

door Noud Govers

Streamers
Om de baarzen op een dwaalspoor te zetten, vis ik vaak met twee kunstaasjes tegelijk. Onderaan de fluorocarbon voorslag komt het shadje en ruim een halve meter daarboven maak ik een zijlijn waar ik een streamer aan vastknoop. Streamers zijn grote kunstvliegen die visjes imiteren, ze hebben onder water een geweldige actie met al hun fijne haartjes.


Een zijlijn waar ik een streamer aan vastknoop.

Bijkomend voordeel is dat ze onderwater mooi zweven. Vis ik het shadje nu met sprongetjes over de stenen, dan blijft de streamer er telkens hoog boven. Op deze manier kun je dus twee waterlagen tegelijk afvissen! Maak je de afstand tussen beide aasjes kleiner, dan geef je de baarzen het idee dat het shadje achter de streamer aanjaagt, en dat kan weer voor voedselnijd zorgen.


Zeker de moeite van het uitproberen waard!

Tegenwoordig maak ik mijn streamers zelf en stop ik een stukje foam in het lichaam, zodat ze blijven drijven. Onder water zorgt dit ervoor dat de snelheid van het afzinken wordt verminderd en dat de streamer altijd boven het steenstort zal zweven, zolang de lijn tenminste niet te zeer gespannen is. Oftewel: op het moment dat het shadje op de bodem valt, hangt de streamer precies in het gezichtsveld van de nieuwsgierige baarzen! 


Daarnaast zijn streamers zo goed als gewichtloos. Eén hap, weg!

De laatste meter
De voorslagknoop tussen de dunne hoofdlijn (10/00 Powerpro) en de voorslag (21/00 Berkley Trilene Fluocarbon) is de Allbrightknoop. Hierbij wordt de fluorocarbon dubbelgevouwen en haal je de gevlochten lijn door de ontstane lus. Vervolgens wikkel je de dunne gevlochten lijn ongeveer twaalf keer om de dikkere voorslaglijn. Je haalt het uiteinde van de lijn weer terug door de lus, tegenovergesteld aan de richting van de eerste keer, en trekt de knoop voorzichtig aan. Vergeet niet om het geheel even vochtig te maken.


Een dunne hoofdlijn, fluorocarbon voorslag, streamers…

Als de wikkelingen netjes naast elkaar gelegd zijn blijft er een klein knoopje over dat nauwelijks dikker is dan de voorslag. Knip de uiteinden kort af en als je wilt kun je met een aansteker nog een bultje op het eindje fluorocarbon smelten ter zekering. Het zijlijntje waar de streamer aan hangt, maak ik door middel van een lus die ik later doorknip.


...en kleine shads.

Deze knoop wordt ook bij het feedervissen en in de zeevisserij veel gebruikt. Eerst leg je een grote lus in je voorslag, dan haal je het einde van de lijn er ongeveer acht maal doorheen. Precies in het midden van de ontstane wikkelingen haal je de lijnen los van elkaar en je steekt de lus er doorheen. 

Voorzichtig alle drie de uiteinden aantrekken, daarna de lus kort bij de knoop doorknippen en je hebt een zijlijntje voor de streamer.  Maak het zijlijntje niet te lang, anders kan het zich tijdens de worp meerdere malen om de hoofdlijn draaien, met een waardeloze presentatie tot gevolg.

Het weer
Zoals alle andere vissoorten reageren ook baarzen sterk op het weer. Is het zonnig en windstil, dan zien de baarzen alles in het heldere water en moet je je beste trucs inzetten om ze te foppen. Is het bewolkt en winderig, dan zijn de rovers meestal goed los en kan het elke worp knallen!


Een 47 cm grote baars op een streamertje.

Hoe meer wind en golven op het water en hoe minder zonlicht, des te donkerder wordt het onder water. Hierdoor zijn de baarzen in het voordeel want ze zullen minder snel opgemerkt worden door hun prooi en dus succesvoller jagen. Tevens kleeft er ook een nadeel aan het donkere weer, voor de baarzen tenminste: door de beperkte lichtinval is ons kunstaas minder snel herkenbaar als zijnde nep!


Ruige vissen!

Wil je ook grote baarzen vangen? Misschien is er bij jou in de buurt ook ergens zo’n stek waar grote schuwe baarzen tussen andermans lijnen doorzwemmen. Ga eens op zoektocht, neem wat klein spul mee en misschien tref je een schooltje van die grote vissen. En mocht dat het geval zijn, ga dan alsjeblieft uiterst zorgvuldig met ze om…

Tot slot nog een tip: Vastzitten en losschieten
Nog een tip voor als je aasje tussen de stenen blijft hangen: begin niet meteen als een gek te trekken aan het aas in de hoop dat het steenstort wijkt! Zodra je merkt dat je aasje ergens vastzit, en er aan de andere kant van de lijn geen kopstoten worden uitgedeeld, laat je de lijn slap vallen.

Je neemt de lijn bij het startoog van je hengel tussen je vingers en spant de lijn op, eenmaal gespannen laat je de lijn abrupt losschieten, met als effect dat het beetje rek in je lijn ervoor kan zorgen dat het aas ‘terugschiet’. Enkele malen proberen levert meestal het gewenste resultaat op, zo niet, dan is er meestal ook geen redden meer aan.

Noud Govers

Eerder verschenen: deel 1

Bovenstaande bijdrage is één van de zeer lezenswaardige artikelen die zijn terug te vinden in Dé Roofvis no. 83, dit magazine ligt omstreeks 15 april a.s. in de bus bij de abonnees en is vervolgens te koop in de boekhandel en kiosk. Kijk voor een interessante abonnementsaanbieding op www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -