image description

Het nieuwe roofvisseizoen 2016/17 Lastige rakkers (deel 1)

Opening roofvisseizoen 

Lastige rakkers (deel 1)   

Door Berthil Bos

Het nieuwe roofvisseizoen 2016/17 gaat weer van start en velen van ons gaan met nieuwe energie en vol vertrouwen weer op jacht naar Esox Lucius, de onderwater wolf, mosrug, groenjas, pike of gewoon SNOEK. 

Ik heb er ontzettend veel zin in en heb de afgelopen twee maanden weer snode plannen gekweekt. Dit is het enige grote voordeel van de verplichte rustpauze en ieder seizoen weer bedenken we een doelstelling waar we veel plezier aan kunnen beleven. Denk nou niet dat die doelstelling alleen met de aantallen of formaat van de snoek te maken heeft, want als je dat gaat doen kom je vaak zeer bedrogen uit.


Het seizoen van de streamer

Nee, ik bedoel dat ik en mijn vismaten een bepaalde techniek, kunstaassoort, water of bijvoorbeeld vistijd wat extra aandacht gaan geven. Dit seizoen heb ik de streamer uitverkoren, die met de spinhengel wat meer richting hotspot gaat dan de afgelopen seizoenen. Gelukkig blijft het een doelstelling, dus het andere kunstaas gaat natuurlijk ook mee.

Maar goed, natuurlijk willen we allemaal ons visje vangen en daarvoor hebben we de medewerking van onze geliefde sportvis nodig. Dat dit niet iedere keer naar behoren gaat overkomt ons allemaal wel en dat wil ik graag in mijn eerste serie artikelen van het nieuwe seizoen 'Lastige rakkers' behandelen.
 

Lastige rakkers


Elk seizoen weer is dit het mooiste moment.

Vaak wordt er gedacht dat onze snoek een opportunist van de bovenste plank is en dat een paar uurtjes vissen voldoende zal zijn om diverse groene rakkers te strikken. Natuurlijk zijn er perioden op een dag dat de knop omgaat en Esox op jacht gaat om zijn honger te stillen en als je dan op de juiste plek aan het vissen bent, is het net of het allemaal vanzelf gaat.

Ook zijn er perioden in het jaar dat het wat makkelijker gaat om de snoek te vinden of te verleiden. Ik denk hierbij aan de winterperiode, als de vissen gaan 'klonteren' op de overwinteringsstekken of bijvoorbeeld na het gesloten seizoen als de snoek een tijdje met rust is gelaten en weer moet aansterken na de paai en zich moet volvreten voor de komende hoogzomer.

Op deze momenten lijkt het, dat vriend snoek een makkelijk te vangen tegenstander is, maar vallen deze bijtperioden weg, dan worden het net als andere vissoorten lastige rakkers.


Als je een dergelijke plaatje ziet denk je dat Esox vraatzuchtige opportunist is.

Het is een feit dat de laatste jaren als maar meer sportvissers zich gedeeltelijk of geheel zijn gaan richten op de roofvisserij. Dat het hierdoor als maar drukker wordt, op of langs het water, maak ik wekelijks mee.

Nu kan je hier ontzettend van balen en de wat mindere resultaten in de schoenen schuiven van al die 'nieuwkomers', maar dat is mij net iets te gemakkelijk. Ook ik merk dat het wat moeilijker gaat door de grote hengeldruk in dit kleine kikkerlandje, maar zie hier ook een uitdaging in.

Het is ook zo dat de vangstresultaten niet allesbepalend zijn als het gaat om een uiterst plezierige visdag. Daar komen ook andere dingen bij kijken en als je dan ook nog die lastige snoek kan foppen die ‘’moeilijk’’ doet, is dat de kers op de taart.


Vroeg of laat in de dag  is er gelukkig nog rust op het water.

 Het grootse gedeelte van de dag zijn de rovers niet actief op zoek naar voedsel en moet je hem of haar proberen te foppen met kunstaas dat meestal in de verste verte niet lijkt op een natuurlijke prooi. Gelukkig hebben predatoren iets ingebouwd dat wij jachtinstinct noemen, waardoor ze in een reflex of gewoon omdat het ze irriteert alsnog het object aanvallen.

En hier zit vaak de sleutel naar succes. Vaak is het niet genoeg om je kunstaasje op een normale manier te presenteren, maar moet je aan het werk, om het ding meer of een andere actie te geven. Ook kan het veranderen van kunstaas de juiste manier zijn om nu wel een aanbeet uit te lokken en zo zijn er nog wel een paar dingen te bedenken.

Deze zaken gaan we in de volgende afleveringen eens behandelen, waarbij ik ook andere roofvissers om hun mening vraag. Dat er ook raakvlakken zijn met het uitlokken van een aanval door ‘’dressuur’’ snoeken, zal na het lezen van de komende afleveringen je duidelijk worden, al zijn er wel degelijk verschillen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -