image description

Het is goed mis op de Kleine Belt deel 3

Door Ron Smits

Goed nieuws met betrekking tot steun vanuit een toch ietwat onverwachte hoek. Gemeente raadslid Marie Skødt, verantwoordelijk voor techniek en milieu van de gemeente Haderslev stelt in de raadsvergadering van 26 oktober 2019 voor om een onderzoek te doen naar de waterkwaliteit, de fauna en de visstand van de Kleine Belt.

De kwaliteit van het water heeft nu een kritieke waarde bereikt en ook de kabeljauw en platvis stand naderen een zeer kritisch dieptepunt, aldus Marie Skødt.

De Kleine Belt (Lillebælt) is van groot belang voor de natuur in het algemeen en voor het toerisme in het bijzonder. Bewoners, aan de Kleine Belt zien dat ieder jaar het aantal buitenlandse sportvissers van de Kleine Belt meer en meer afneemt. Reisbureaus adviseren andere locaties om te vissen. Steeds meer Duitse vis toeristen wijken uit naar Ierland. (Vis)toerisme is immers heel belangrijk voor Denemarken. Onlangs heeft Minister Mogens Jensen tijdens de conferentie in Kragerup Goden aangegeven dat het vis toerisme, milieu en natuur super belangrijk zijn voor Denemarken en dat zij het vistoerisme nog extra wil promoten in de toekomst.

Als lokaal politicus maakt Marie Skødt zich ernstig zorgen over deze (negatieve) ontwikkeling van de Kleine Belt, omdat het betrekking heeft op een prachtig en uitgestrekt natuurgebied, waarvan het toerisme sterk afhankelijk is. Het wegblijven van de vis toeristen is een grote aderlating voor de Kleine Belt en dus ook voor Haderslev. De gemeenteraad geeft aan dat zij daarom politieke steun gaan bieden. Zij raadt aan de gemeente op het hoogste niveau te steunen en zeker deel te nemen aan de geplande conferentie van Hjælp Lillebælt.

Is de ramp op Fredericia nu wel of niet de oorzaak? Zijn er mogelijk ook andere oorzaken?

Marie Skødt is van mening dat de gemeenteraad het project nu moet steunen door een onafhankelijk en grondig onderzoek te verrichten naar de omstandigheden in de Kleine Belt om zo de oorzaak vast te stellen en dan een plan van aanpak op te maken.