Het Iers salmonidenkwartet - deel 6/6

Het Iers salmonidenkwartet - deel 6/6

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld

Vliegvissen pur sang
De volgende dag gaan we met Michael kijken bij Blackwater River. Door de hevige regenval is de rivier behoorlijk troebel geworden. We besluiten bij een kleine rivier te gaan kijken die op de Blackwater rivier uitkomt, de Finnow. Gelukkig is deze redelijk helder en waarschijnlijk goed te bevissen. We zien al snel vis stijgen. Michael brengt ons naar verschillende plekken langs het water.


Prachtige omgeving!

Het water is prachtig. De Rivier kronkelt met veel overhangende bomen en sneller stromende stukken met daarachter dieper, rustiger water door weilanden en bosgebieden heen. Het lijkt wel op een springkreek met veel planten erin. Volgens Michael vist hier niemand op een enkele local na. We besluiten het stuk in het bosgebied te proberen.

Snel zijn onze 3-hengeltjes opgetuigd en ondanks de regen haakt Bram bij zijn tweede worp al een mooie wilde bruine forel. We vissen in een paar uur tijd ongeveer twee kilometer rivier af. We vangen een aantal mooie forellen, getekende vissen tot vijfentwintig centimeter. Om één uur eten we onze lunch op de reling van een bruggetje en zien weer forellen stijgen.

We besluiten het stuk rivier te bevissen wat door de weilanden loopt. De rivier toont hier heel anders en staat vol met ranonkelkruit. Heb de indruk dat de rivier hier niet diep is, maar kom er snel achter dat ik er totaal naast zit wanneer ik plots tot mijn middel in het water sta en nog maar net kan blijven staan. We beginnen te vissen met een droge vlieg; een kleine hertenharen sedge gebonden op haakmaat 14.

Gelijk beginnen we te vangen. Op elke open plek vangen we vis. Het is ongelofelijk hoeveel vis er zich hier bevindt. Hoe verder stroomopwaarts we komen, hoe meer vis we vangen. Je kunt zien dat niemand hier vist. We genieten met volle teugen. In drie uur tijd vang ik zo’n veertig forellen tussen de vijftien en de dertig centimeter. Jammer genoeg hebben we onze camera niet meegenomen, dit vanwege de regen. 

De volgende dag (onze laatste visdag) gaat Mike en ook onze camera mee. We besluiten wederom dit stuk rivier te bevissen. Het levert mooie plaatjes op. Een kronkelend weidelijk riviertje met Ierse bergen op de achtergrond. In de middag doen we het plaatsje Kanturk aan, dit is een uurtje rijden vanaf Mill Street. Mike heeft zijn vriend gebeld om te vragen of de kleur van het water in een bijgelegen rivier goed is.

Zijn antwoord is positief. De Allow, zoals het riviertje heet ligt er schitterend bij. We ontmoeten Mike, de vriend van Mike (heet ook Mike) en besluiten tot het donker met hem op pad te gaan. Eerst nemen afscheid van Mike Hennesy en bedanken hem voor de schitterende momenten die hij ons heeft gegund.

We tuigen onze hengels op en trekken ons waadpak aan. Al snel zien we vele forellen stijgen die gretig onze kleine sedges van het wateroppervlak weggrissen. Mike vist met een nimf op de Tsjech-nimfstijl. Dit betekent dat er met een lange leader met beetverklikker korte worpen gemaakt worden in snelstromende stukken. Hij is hier erg veel succesvol mee en we zien hem de nodige forellen, waaronder ook mooie exemplaren van net over de dertig centimeter, vangen.


Wederom keuzes maken…


... Een schitterend decor van bloemrijke weilanden en bergen op de achtergrond…


... Wachtend op een kring…


... Dutch reels in Ierland…


... Gericht werpen…


... Gecontroleerd strippen…


... Raak!


... Een welkome vangst…


... Iers, wild en bruin geweld.

Rond zeven uur eten we wat in een Ierse pub. Hierna bevissen we  een ander stuk van de rivier en gaan door tot in het donker. Ook hier slingert de rivier door weilanden heen en weer dan weer afgewisseld door bosages die over het water heen hangen. We vangen veel vis, maar vooral de manier waarop we vissen vangen is prachtig.

Om elf uur houden we het voor gezien. Volgens Mike is de Blackwater River nog beter onder goede omstandigheden als de riviertjes die we vandaag bevist hebben. Dat belooft wat voor in de toekomst. Na een heerlijke dag rijden we terug naar Coolefield House, waar Michael ons nog een echte Ierse whisky aanbiedt voordat we lekker onder de wol kruipen.

Moe maar voldaan vliegen we de volgende dag met het Ierse salmonidenkwartet in onze zak naar huis en denk ik bij mezelf: “Wat is Ierland toch een heerlijk veelzijdig visland met prachtige oprechte en vriendelijke mensen.”

Het adres van Michael en Pam Thornton is Coolefield House Mill Street, Co. Cork tel 0871317066 info@coolefieldhouse.ie of www.coolefieldhouse.ie  

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld

Tip: ga voor meer sportvisfoto’s naar www.sportfishmoments.nl of naar www.bramfotografie.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK