Het Iers salmonidenkwartet - deel 5/6

Het Iers salmonidenkwartet - deel 5/6

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld

Wadend op bruine forel in een echt Iers landschap & Atlantische zalm
De volgende dag is een reisdag. Het is drie uur rijden naar Coolefield House in Mill Street. De avond ervoor hebben we afscheid genomen van Kevin. Mike is de avond voor ons vertrek naar huis gegaan een zal ons weer zien in Mill Street. Om tien uur vertrekken we. Onderweg belt Mike en zegt dat we eerst naar Kenmare moeten komen. De waterstand is gunstig en hij wil proberen een zalm te vangen. We moeten hiervoor wel iets omrijden maar dit vinden we niet erg.

We hebben nog nooit een zalm gevangen en het zou leuk zijn wanneer dit nu zou lukken. In Kenmare aangekomen staat Mike al op ons te wachten. Na een wandeling door weilanden en klauteren over prikkeldraad komen we aan bij een rivier met een mooie poel. Hier is niet te vissen met de vliegenhengel dus wordt gekozen voor de spinhengel voorzien van de zogenaamde flying condoom. Bram krijgt bij de derde worp al een aanbeet maar mist hem, verder gebeurt er niets. Mike besluit om naar een andere poel te gaan.

Hij is gedreven en wil ons per se een zalm laten vangen. Even later staan we weer aan een prachtige poel omgeven door rotsen en stroomversnellingen. We hebben al een worp of twintig gemaakt als ik wederom een worp maak richting een watervalletje. Ik krijg een beuk op mijn spinner, een mooie kleine zalm komt gelijk het water uit. “It’s a salmon,” zegt Mike met een dikke grijns op zijn gezicht. Het is een vis van in de zestig centimeter en weegt een pond of vier.


Rob met zijn eerste Atlantische zalm…


... Die er best mag zijn.

We maken nog wat worpen maar die leveren niets op. We gaan weer naar een andere poel. Het is een prachtig stuk water met meerdere stroomversnellingen en een grote poel. “Vis jij maar,” zeg ik tegen Bram. Bij de tweede worp krijgt hij al een aanbeet van eenzelfde formaat als mijn vis. Deze vis is veel mooier van kleur dan die van mij omdat hij al langer op de rivier is. De vis moet worden teruggezet, want deze rivier is catch and release. Die van mij ligt in auto voor het avondmaal.


Bram’s eerste Atlantische zalm.

Het is al half tien in de avond als we bij Coolefield house in Mill Street aankomen. We maken kennis met Michel en Pam Thorton, de eigenaars van dit stijlvolle landhuis. Coolefield House is een prachtig huis en hellemaal in oud Ierse stijl gebouwd. Pam duikt de keuken in en een half uur later zitten we heerlijk van onze zalm te genieten met een goed glas wijn.


Voeten vegen!...


... Coolfieldhouse, een droomhuis…


... Tot in de puntjes voormekaar…


... Ierse gezelligheid…


...Eet smakelijk!

Klik hier voor deel 6…

Tip: ga voor meer sportvisfoto’s naar www.sportfishmoments.nl of naar www.bramfotografie.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK