Het Iers salmonidenkwartet - deel 3/6

Het Iers salmonidenkwartet - deel 3/6

Door Bram Bokkers en Rob Kraaijeveld

Schilderachtige forellen van het Groene Eiland
Het is zo’n drie uur rijden naar Calway waar we om één uur aankomen. We hebben een telefoonnummer gekregen van Kevin crowley. Ook hij is werkzaam bij de Inland Fisheries Board Ierland. Kevin en Mike zullen ons vergezellen de aankomende dagen. Eerst bezoeken we het hoofdkantoor van de Inland Fisheries Board Ierland wat is gelegen bij de stuw van Calway.

Er trekken hier jaarlijks naar schatting 20.000 zalmen Lough Corrib op, deze passeren allemaal de stuw. Kevin laat ons beelden zien van een onderwatercamera die onderaan de stuw in het water is geplaatst. We zien een aantal zalmen op de monitor voorbij zwemmen. In de stuw is een vistrap geplaatst, met een tik op de computer kan Kevin zien hoeveel zalmen er per dag optrekken. Deze morgen waren dat er 49.

Laat in de middag komen we aan bij ons huisje aan de oever van Loch Mask. Hier zullen we de aankomende dagen overnachten. Lough Corrib en Lough Mask liggen vlak naast elkaar en zijn zodoende van hieruit beide goed te bevissen. Eerst halen we de sleutel op bij de eigenaren, David en Helen Hall, twee heel aardige mensen bij wie we natuurlijk eerst thee moeten drinken met de nodige koekjes. In het huisje kijken we vanuit ons slaapkamerraam direct over een baai van Lough Mask. Het huisje bezit drie slaapkamers en er kunnen daarom gemakkelijk zes mensen slapen; ideaal voor een groep vrienden die dit meer wil bevissen. David verhuurt ook boten met motoren en kan eventueel gidsen regelen.


Ons huisje bij Lough Mask.

De volgende morgen zijn we al vroeg uit de veren. Rond het huisje loopt een aantal hertjes. Ze zijn niet bang en staan pal voor het raam te grazen. Er is ook een moeder met jong bij. Na kortstondig door ons te zijn bewonderd, verdwijnen de hertjes in het kreupelhout. Kan een dag beter beginnen?


Rond het huisje lopen een aantal herten.

Na een kop Ierse thee vertrekken we onder begeleiding van Kevin en Mike, die bij de Inland Fisheries Board Ireland werken. Een kronkelig bospadje brengt ons bij een haventje aan Lough Corrib. Hier maken we kennis met Tommy en zijn maat, onze gidsen voor vandaag.


Het haventje bij Lough Corrib.

Tommy is afkomstig uit Polen en is zeven jaar geleden naar Ierland gekomen om werk te zoeken. Ondertussen werkt hij als fulltime visgids op Lough Corrib en concentreert hij zich op snoek en ferox forel. Het is eigenlijk opmerkelijk dat de Inland Fisheries Board Ireland twee Poolse visgidsen aanbeveelt en geen Ierse. Tommy vertelt dat hij alleen al dit jaar dertien ferox forellen van meer dan vijftien pond heeft gevangen, met als uitschieter een vis van vijfentwintig pond! En alle vissen zijn ook weer netjes teruggezet! Zijn record staat overigens op achtentwintig pond.

Beste omstandigheid
De beste omstandigheid voor het vissen op ferox forel is volgens Tommy veel zon en weinig wind. Dit weertype heb je bij voorkeur nodig, omdat je trollend met getakelde voorns vist in water tot wel veertig meter diep. Ferox forel houdt zich doorgaans op in de diepere waterlagen. Bij zonnig weer heeft de vis in de diepere waterlagen een betere doorkijk en valt de aasvis beter op. Aldus Tommy.


Een ideale methode voor een mooie aasaanbieding.

De hengels die Tommy voor deze visserij gebruikt, zijn stevige spinhengels met een lengte tussen 2,70 meter en 3,00 meter. Een goede molen of reel met een nylon lijn maakt de uitrusting compleet. Nylon is in dit geval beter dan gevlochten lijn, omdat een ferox forel langzaam de prooivis tot zich neemt. Gevlochten lijn zou te direct zijn en de aanbeet van de ferox forel verstoren. De dode blankvoorns, waarmee we aan de slag gaan, worden voorzien van een harnas met een schoepje en met twee vlijmscherpe dreggen.

Deze aasmontage wordt aan een onderlijn gemonteerd van twee meter, die voorzien is van een loodgewicht. Hoe zwaarder het lood, des te dieper er kan worden gevist. Ook de snelheid van de boot en de afstand van de getrolde aasvis achter de boot, zijn bepalend voor de waterlaag waarin wordt gevist. Een soort propeller aan de onderlijn moet zorgen voor meer attractie.


Onderlijn met attractie…


... Geen overbodige luxe…


... Trollend met de juiste snelheid.

Ongunstig
Vandaag zijn de omstandigheden allerminst zoals hierboven geschetst. Het waait hard en het is zwaar bewolkt. In de verte dreigen regen- en onweersbuien onze kant op te komen. Desondanks hopen we het beste ervan. Op de gewenste diepte van het meer aangekomen, worden de hengels visklaar gemaakt en worden de aasvissen op verschillende dieptes aangeboden: op drie, zeven en tien meter, om precies te zijn.


Mooie ‘slecht-weer-momenten’...


... Tussen de middag even heerlijk opwarmen.

We constateren als snel dat onze gidsen veel ervaring hebben en precies weten wat ze doen, maar aanbeten blijven vooralsnog uit.

Klik hier om naar deel 4 te gaan…

Tip: ga voor meer sportvisfoto’s naar www.sportfishmoments.nl of naar www.bramfotografie.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK