Het Iers salmonidenkwartet - deel 1/6

Het Iers salmonidenkwartet - deel 1/6

Door Rob Kraaijeveld en Bram Bokkers

Vroeger gingen veel vliegvissers uit Nederland naar Ierland om te vissen op grote meren zoals Lough Corrib en Lough Mask. Maar Ierland werd duurder en de reis erheen werd voor velen een struikelblok. Nu Ierland in een crisis zit en de prijzen weer gunstig zijn, vlieg je voor een luttel bedrag naar het Groene Eiland.

Een bed & breakfast is goed te betalen en er zijn slaapplaatsen genoeg. De vismogelijkheden in Ierland zijn er ook legio: mooie meren met forel, vergeten riviertjes waar geen sterveling vist en waar je aantallen wilde bruine forellen kunt vangen. We gingen naar Ierland om te kijken of we binnen tien dagen bruine forel, ferox forel, zeeforel en Atlantische zalm konden vangen: het Iers salmonidenkwartet.

Na een korte vlucht landt ons vliegtuig met een zachte landing op luchthaven Cork Airport. Mike Hennessy, een goede vriend van Bram, staat ons al op te wachten. Deze vriendelijke Ier werkt voor de Inland Fisheries Board Ierland en zal ons de aankomende tien dagen gidsen. We hebben snel een auto geregeld en volgens de Ier van het verhuurbedrijf hoeven we niet op een krasje te kijken. Hier is ook geen ontkomen aan met al die smalle wegen met bosjes of, nog erger, muurtjes vlak naast de rijbaan.


Eem uurtje rijden vanaf Cork airport.

Driften op Ierse zeeforel & bruine forel
Onze eerste bestemmingen zijn de Clooney lakes en Lough Curane. We zullen hier gaan vliegvissen vanuit een driftende lakeboat op bruine forel en zeeforel. Onderweg stopt Mike bij een brug vlakbij Kenmare. Hij laat ons een aantal mooie Atlantische zalmen zien, die net een poel hebben bereikt. Ze zitten nog onder de zeeluis en komen dus zo van zee. Even later komen we aan bij ‘The Lake House’, gerund door Mary O’Shea en haar man Sean. Ze hebben een klein en gezellig bed and breakfast-hotel waar je ook geweldig kunt eten.


De Clooney lakes.

Mary bezit zeven boten waar je gebruik van kunt maken en die vlak voor het hotel liggen. Mike gaat er vandoor en zal de volgende dag met ons hier gaan vissen. Na het eten gaan we nog even het water op. We vissen met een driehengeltje, een drijvende lijn en drie natte vliegen en vangen dertien echte wilde bruine forelletjes tussen twintig en dertig centimeter. Ze zijn geweldig leuk om te vangen en vechten als losgeslagen pitbulls. En eindelijk mogen we daarna naar bed.

Na een goede nachtrust en een stevig Iers ontbijt kunnen we er de hele dag weer tegenaan. Mike is ondertussen ook terplekke en heeft een buitenboordmotor meegenomen. De weersomstandigheden zijn niet optimaal; de lucht is helder en er staat weinig wind. Flinke bewolking en een leuke bries zijn goede omstandigheden voor het vissen op de meren in Ierland.


Voor bed and breakfast en heerlijk dineren…


... Uitzicht vanuit onze slaapkamer…


... Benieuwd wat de dag ons zal gaan brengen…

Leuk vis vangen op de Clooney lakes
We vissen deze dag op twee meren van de Clooney lakes, die met elkaar in verbinding staan via een stuk rivier. De Clooney lakes zijn drie ondiepe meren met veel baaitjes, inhammen en rotsen in het water. Twee ervan zijn met een boot te bevissen en bevatten grote aantallen wilde bruine forellen tot veertig centimeter, met enkele uitschieters daartussen. Ook deze dag vangen we de nodige vissen. We leggen de boot dwars op de wind om hem vervolgens met de wind mee te laten driften. We werpen met de wind mee.


Vissen in een schitterende omgeving…


... De juiste keuze maken…


... Alles onder controle…


... En de wind doet de rest.

Mike vangt de meeste vissen doordat hij vist met een drijvende lijn met een zinktip, zo kan hij dieper zijn vliegen aanbieden. De vliegen die we deze dag gebruiken zijn de traditionele Ierse vliegen, zoals de bibio, connemara black en clare dabbler op haakmaat 12 en 14. We stoppen bijtijds, want we willen onze spullen ook nog in orde maken voor de volgende dag, wanneer we gaan vissen op Lough Curane dat naast het plaatsje Waterville ligt.


Op z’n Iers binnenstrippen…


... Kleine krachtpatser…


... De juiste natte vlieg…


... Schitterende wilde bruine forel.

Dit is één van de beste zeeforelmeren in Ierland. Zo werd er eerder dit jaar al een vis gevangen van dertien pond, maar vissen van vier tot vijf pond zijn geen uitzondering hier. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben om een dergelijke vis te vangen en al helemaal wanneer je er maar één dag kunt vissen.

Klik hier voor deel 2…

Tip: ga voor meer sportvisfoto’s naar www.sportfishmoments.nl of naar www.bramfotografie.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK