image description

Het Deense eiland Langeland

Goede vismogelijkheden vanaf Færgegårdens Camping te Spodsbjerg op het Deense eiland Langeland

Door Leonard Muys en Ron Smits.

Twee jaar geleden zijn we door Nicolas en zijn vriendin Christine uitgenodigd om een week door te brengen op hun camping. Een uitnodiging waar we graag op in gaan. We plannen een week eind april om ook een reportage te maken van de dertigste jaargang van de zeeforel dagen van sportvisserij Langeland (vrijdagavond 24.00 u tot zondagmiddag 14.00 u) en een dag bootvissen met de MS Neptun vanuit Spodsbjerg.


Gul vangen aan boord van de MS Neptun. Hierover in deel drie meer.

Sjors van Waterschoot reporter voor De Zee hengelsport heeft gevraagd of we hem willen gidsen op Langeland en dit willen we natuurlijk heel graag doen.


De zeer kleine haakjes van Sjors.

Zaterdag middag omstreeks 16.00 uur komen Sjors en Ron aan op de camping. We worden heel hartelijk ontvangen door Nicolas, de eigenaar van de camping. Begin dit jaar is hij getrouwd met Christine.


Onze gastvrouw Christine en onze gastheer Nicolas zijn pas getrouwd.

Hij vertelt ons dat hij deze honeymoon zo over wil doen. Misschien iets om ieder jaar te vieren? Zo zijn ze nu beiden eigenaar van de camping, die vanaf 2007 eigendom was van de vader van Nicolas. Leonard is al eerder gearriveerd en wacht ons op met een heerlijk Deens biertje.


Van rechts naar links: Leonard Muys (Team Total Fishing Int.), Sjors Waterschoot (Zeehengelsport) en Ron Smits (Team Total Fishing Int.).

Buiten camping plaatsen voor tenten, caravans en motorhomes zijn er ook mogelijkheden voor bed en breakfast, appartementen met uitzicht op zee - of sunset en hutten in diverse soorten en afmetingen. Kortom een camping met vele mogelijkheden, zeker voor de verwende sportvissers.


Eerste foto is ons huisje gedurende de komende negen dagen.

Ons huisje is ideaal om een visvakantie door te brengen op Langeland. Twee aparte slaapkamers met een tweepersoonsbed in de ene kamer en de andere heeft twee aparte bedden. Een douche, een toilet en een keuken met koelkast en elektrisch fornuis. Sjors heeft een één kamer huisje direct naast ons. Al snel komen een paar sportvissers uit Boxtel langs om informatie over het bootvissen.


Het lukt vader, zoon en kleinzoons niet om de vis te vangen, maar na wat hulp van visgids Leonard een mooi klussie gul voor overheerlijke kibbeling.

We helpen hen aan stekken en een online zeekaart van Navionics. Dat is het grote voordeel van een camping ten opzichte van een huisje. Je maakt veel sneller contact met de andere sportvissers op de camping.


Wilt u meer luxe dan kunt u één van de twee appartementen huren. Op de foto appartement Sunset.

Ook voor de kinderen is het veel aangenamer, want ook zij maken snel contact met andere kinderen. Zo geniet ieder lid van het gezin van zijn of haar vakantie. De sportvissers, maar ook duikers voelen zich snel thuis op Færgegårdens Camping. Er is een aparte schoonmaakplaats voor de vis, een aparte ruimte met veel diepvriezers, die in het hoogseizoen tot de nok toe gevuld zijn en er is zelfs een authentieke rookoven om een vers visje te roken. In de toekomst wordt hier een schoonmaakplaats voor de vis voorzien.

Nicolas werkt ook nauw samen met de hengelsportwinkel Angelzentrum Langeland. De haven van Spodsbjerg ligt op loopafstand van de camping (straat oversteken) en heeft ook een eigen boothelling, waar u uw visboot te water kunt laten. Heeft u geen eigen boot dan kunt u één van de twee visboten van de camping huren of één van de vele visboten van IBI (reserveren om teleurstelling te voorkomen is ons advies).


Prima visboot van de camping


De hengelsportwinkel met een goed en ruim assortiment is nog geen vijf minuten lopen van de camping.


Een kijkje in de geheime koffer van Sjors.

De haven, de supermarkt, het tankstation en de hengelsport winkel liggen binnen steenworp afstand van de camping. Bovendien kun je lekker eten of een ijsje halen in Mad & Is op de camping. Niet alleen de campinggasten gaan daar eten of wat halen om te eten, maar ook de Denen zelf weten deze eetgelegenheid te vinden. Voor de hamburgers halen ze op een heel speciaal adres lekker vlees en genieten daarom veel bekendheid met hun hamburgers op Langeland, maar ook bij hun gasten.


Mad & Is is goed bekend op Langeland


Heel lekker………..

Ook een heel leuke bezigheid voor en/of met de kinderen is het krabbenvangen of kleine visjes vangen bij de haven. Ook onze zeer bekende specie hunter Sjors Waterschoot probeert ook sommige soorten (vaak kleine) visjes te vangen, omdat hij een aantal soorten nog niet heeft. Zo heeft hij woensdag avond twee soorten zeenaalden gevangen, waarvan de kleinste soort zeenaald zelfs nog nooit door iemand gevangen is. Geweldig wat een voorbereiding hij ervoor over heeft om uit te zoeken hoe, waar, waarmee en wanneer je zo’n vis moet vangen. Al wadend door het water zien we allerlei visjes wegschieten en hij kent ze allemaal, zelfs met de Latijnse naam. We weten niet dat er zoveel soorten grondels, zeenaalden en lipvisjes zijn.


Twee soorten zeenaalden gevangen door Sjors Waterschoot.

De dunste (in het midden) is zelfs nog nooit door iemand (met een haak) gevangen. In De Zeehengelsport zult u er beslist meer van lezen. Een leuke bijkomstigheid is dat Ron voor het aas voor deze vissen heeft gezorgd. Daarmee heeft Ron wat goedgemaakt, want hij heeft Sjors nogal geplaagd met een leng die met een grauwe poon als aas is gevangen en door het vangen van een zeenaald (vals gehaakt tijdens het zeeforel vissen). Deze drie soorten heeft Sjors (nog) niet. (Sinds woensdag is de zeenaald al toegevoegd aan zijn lijstje).

Zaterdag is David Nielsen van het Deense sportvisblad Fysk & Fri bij ons drieën op bezoek geweest om daarna samen met Sjors ook wat nieuwe soorten (drie) aan zijn lijstje van 204 soorten toe te voegen. Ook Sjors heeft nog een nieuwe soort, de Smelt of de Grote Zandspiering toegevoegd en brengt zijn aantal op drie. Vier journalisten van drie sportvisser magazines onder één dak, die het geweldig goed met elkaar kunnen vinden en volop informatie delen. Misschien wel iets unieks, maar zeker voor herhaling vatbaar.


Unieke, centraal gelegen, uitvalsbasis met tal van mogelijkheden en direct gelegen aan een absoluut visrijk topwater voor de sportvissers.


De winnaar met de zeeforel gevangen tijdens de zeeforel dagen van Langeland.

Typisch Deens strand. Als u de ogen sluit hoort u het geluid van rollende stenen. Heel uniek voor Denemarken.

Binnenkort deel twee (De Zeeforeldagen van Langeland).