Henk Simonsz DVD: Visie op snoekvissen

Henk Simonsz DVD: Visie op snoekvissen

Door Berthil Bos  
 
Kort geleden heeft 'rubbergoeroe' Henk Simons in samenwerking met SPRO/Gamakatsu een DVD op de markt gebracht waarin hij zijn visie geeft op het hedendaagse snoekvissen. Dat deze rubberspecialist ook met het zogeheten harde kunstaas net zo goed overweg kan, is op deze DVD bijzonder goed te zien.
 
Na een aantal erg interessante boeken, waaronder de laatste Shadpower die mij als rubberfanaat wel heel erg aansprak, is er nu dus ook een DVD van deze fanatieke en bovenal vriendelijke hobbygenoot. Ik was eigenlijk wel benieuwd wat de drijfveer van Henk was om nu met de filmcamera het publiek een kijkje in zijn keuken te geven. Het antwoord is even simpel als de manier zoals hij de roofvisserij bekijkt en uitlegt: Gewoon de collegavissers en dan met name de starters door middel van deze film een beetje helpen met het (terug)vinden van een succesvolle weg met de boot of aan de waterkant.
 
Een geregelde chaos in Henk zijn boot, maar hij kan hierdoor wel op iedere situatie inspelen.
 
Vooral omdat er de laatste jaren steeds meer roofvissers bijkomen, mede door zijn eigen promotie van het snoekvissen, zie je dat het op sommige wateren moeilijker wordt om geregeld Esox een loer te draaien. Ook snoeken 'leren' van situaties en dat noemen wij 'dressuur'. Vaak verzanden wij in allemaal dezelfde visgewoontes en daar probeert Henk ons met een paar simpele voorbeelden op film uit te halen. Het zijn allemaal praktijkvoorbeelden die op weg helpen succesvol te zijn bij de jacht op deze groene rover.
 
De DVD behandelt natuurlijk na de intro, hoofdstuk twee het werpen met shads. Hier laat Henk samen met Yvo Bindels zien hoe je een bepaald water afvist en wat zijn gedacht daarbij is. Ook het materiaal en de gebruikte shads worden besproken. Het vissen met pluggen komt in rubriek vier aan bod. Dit veel gebruikte kunstaas wordt zorgvuldig onder de loep genomen, en hoofdstuk vijf gaat over trollen met pluggen.
 
Ook de buitenlandse snoek is niet veilig voor deze roofvisfanaat.
 
De swimbait in hoofdstuk zes is ook bij Henk in goede handen. In deze rubriek wordt zorgvuldig ingegaan op de manier van vissen en de keuzes hierin. Hoofdstuk zeven behandelt de jerkbait. Dit goed vangend kunstaasje krijgt zijn verdiende aandacht en door een duidelijke uitleg weet je direct welke verschillen er zijn in jerkbaitland.
 
In rubriek acht gaat Henk samen met Yvo de polder in. Hier krijg je praktijk tips om succes te hebben in deze puur Hollandse omgeving. Diverse kunstaasjes komen voorbij, waarbij de spinner wat extra aandacht krijgt. Het over het algemeen weinig gebruikt kunstaas zoals de streamer, de spinnerbait en de lepel worden door Henk als dressuur doorbrekend beschouwd en worden in hoofdstukken 10, 11, 12 aan u voorgesteld.
 
Onder nummer 13 komt het backtrollen aan de beurt. Henk laat zien dat dit nummer niet bij deze techniek behoort. Mooie opnames van een zeer succesvolle visserij die vaak grote vis naar boven haalt. Als laatste rubriek komt het schepnet nog even langs en dat Henk hier vaak gebruik van maakt wordt door hem uitgelegd.
 
Eén van de vele tips en tricks van Henk die voorkomen in de DVD.
 
Deze DVD is één en al praktijk, ook de opnames op het droge achter de uitlegtafel. De opnames op of langs het water worden begeleid met perfect uitgekozen achtergrondmuziek, die de spanning van het vissen goed weergeeft. De uitleg is simpel en goed te begrijpen, zonder al te veel toeters en bellen. Het loopt allemaal perfect in elkaar over en verveelt geen moment. 
 
Natuurlijk zie je veel Spro materialen langskomen, maar verwacht je dan dat deze roofvisser met materiaal aan de slag gaat waar hij geen vertrouwen in heeft? Natuurlijk kan je ook je eigen dingetjes gebruiken als je er maar bij nadenkt. 
 
Een voorproefje is hier te zien:
 
 
Voor mij is er altijd één criteria waar een boek of DVD aan moet voldoen en dat is of ik door hetgeen opnieuw gemotiveerd ben geraakt en weer naar het water wil. Dat is zeker bij mij het geval en dat gaat naar ik verwacht ook bij jullie gebeuren na bij het bekijken van deze schitterende beelden.
 
Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK