Heilbot een roofvis van het eerste uur!

Heilbot een roofvis van het eerste uur!

Het vangen van een heilbot spreekt tot de verbeelding van héél véél zeevissers. Deze reusachtige platte rover heeft zijn populariteit vooral te danken aan de sterk toegenomen visserij mogelijkheden in en rond de uitgestrekte Noorse fjorden.

Het domein van deze enorme platvis,waar hij zowel op super diep als ondiep water jaagt op alle vissoorten die er voor komen. Mijn eerste kennismaking met vriend heilbot was in het mooie Brits Columbia. Naast de zalmvisserij kon je daar ook gericht op heilbot vissen.


Zelf vingen we onze...

De diepe inhammen rond de uitgestrekte oceaan waren de aangewezen stekken voor vooral grote heilbot. Volgens onze gids verzamelden deze enorme platvissen zich na vele maanden op de diepe oceaan te hebben vertoefd rond het relatief warmere,ondiepe water om te paaien. De vele (rijke) Amerikanen verzamelden zich hier vrijwel uitsluitend om op de populaire king slamon te vissen. Vissen van 60 pond en zwaarder waren tijdens de trek zeker niet zeldzaam.


...eerste Noorse heilbotten op een kleine pilker.

Maar grappig was,dat vrijwel niemand echt geïnteresseerd om het gevecht aan te gaan met zo’n kneiter van een heilbot. Het duurde dan ook even voor ik onze gids (DJ) zo gek kon krijgen om zomaar op een ochtend een aantal uren op heilbot te gaan vissen. Heilbot,mijn droomvis waar ik ondanks mijn vele Noorse visavonturen nog nooit kennis mee had gemaakt.

De visserij rond de wateren van Brits Columbia was eenvoudig, maar zeker doeltreffend. Een 200 grams pilker voorzien van een stuk zalmfilé moest op een diepte van circa 100 meter rond de bodem worden aangeboden. Daarna was het een kwestie van langzaam spinnen om het spul vervolgens na pakweg 20 meter weer richting bodem te sturen.


Mijn allereerste "droom"heilbot!

Mijn eerste aanbeet
Mijn eerste “heilbot-aanbeet” zal ik nooit meer vergeten! Precies op het moment dat mijn beaasde pilker op de bodem tikte was het direct raak! De harde aanbeet werd vrijwel direct gevolgd door een snelle run. “Hellibutt: gilde DJ”!! Maar het feest was helaas van korte duur want na een luttel tal seconden had de vis zich gelost en kon ik weer opnieuw beginnen.


Zware vis voor Peet!

Ook nu duurde het niet lang voor mijn pilker weer gepakt werd en kon ik aan mijn 2e dril beginnen. Nu lukte het me wel om de vis naar de oppervlakte te drillen en na pakweg 10 minuten stond ik bevend als een rietje met mijn eerste heilbot voor de camera!! Hoe bedoel je gelukkig?!


Mooie grote vis!

Dat was mijn eerste kennismaking met deze platte gigant. Nu vele Noorse heilbotrijke vakanties later hebben we véél geleerd over de leefomstandigheden en de manier van vissen op deze super platte!! Het is en blijft een sensatie om een heilbot uit te drillen. Veel vissen hebben een gewicht van rond de 10 a 15 kilo met uitschieters naar 80 tot ver boven de 100 kilo!!


Fantastische dril!

Binnenkort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -