image description

Heb geduld a.u.b.

Door Berthil Bos.

Op facebook had ik een tijdje geleden een oproep gedaan om het vissen op snoek een tijdje achterwege te laten. Het was in de periode dat het weer iets wisselvalliger zou gaan worden, wat niet is gebeurd.

Nu dat de weerdeskundigen opnieuw iets wisselvalliger weer voorspellen zal ik nogmaals een oproep doen. De vissen in onze binnenwateren hebben het flink voor de kiezen gehad en nog steeds.  Met name de snoek is bij hoge watertemperaturen vaak het bokje. Deze sterk uitziende vis lijkt heel wat te kunnen hebben, maar dat is schijn. Juist hij heeft veel last van warm water, waar het zuurstofgehalte laag is. Ook is deze jager een sprinter, die bij inspanning snel verzuurt en dit is dan ook de reden waarom ik Esox Lucius al een hele tijd met rust laat. Ook na een aantal buien is het niet verantwoord om hem of haar uit de tent te lokken en d.m.v. een dril te laten verzuren. Je denkt dan in eerste instantie dat onze groenjas vrolijk wegzwemt, maar een groot percentage gaat alsnog het loodje leggen. Dit gaat nog wel een tijdje duren, voordat alle waterlagen en niet alleen de oppervlakte weer een beetje de normale temperatuur hebben aangenomen.

Ik weet dat het voor sommigen veel gevraagd is, toch hoop ik dat je het geduld kunt opbrengen om niet direct na een bui op jacht te gaan. Je zal dan in je eigen vlees gaan snijden en de snoekpopulatie aantasten. Gun onze gerespecteerde tegenstander alle tijd om zich te herstellen van deze extreme omstandigheden.
Namens vele hobbygenoten en bovenal koning Snoek bedankt.

ANDEREN LAZEN OOK