image description

Haring en geep vangen op het Grevelingen Meer.

Door : Ron Smits, met dank aan Janny Bosman voor een prachtige flamingo foto.

Heel veel jongeren hebben altijd veel plezier tijdens het vangen van krabben en niet alleen de jeugd hoor. Vele volwassenen nemen af en toe het hengeltje van de kinderen om “het voor te doen”. Het hengeltje is vaak niets anders dan een tak voorzien van lijntje met een wasknijper, waar een stukje vleeswaren aan vast gemaakt wordt.
 

Leden van een duikvereniging uit Vught hebben een wedstrijdje wie de meeste krabben vangt.


Werkelijk een prachtig meer, zout water, zeehonden, bruinvissen en zelfs flamingo’s. Deze prachtige vogels zijn vanaf oktober te zien bij Battenoord. Omdat er veel voedsel te vinden is, komen ze hier overwinteren.
 

Flamingo’s overwinteren op het Grevelingen meer. Janny Bosman, heel hartelijk dank voor deze prachtige foto.
 

De spuisluis in de Brouwersdam. Op zondag weer druk bezet, helaas komt er vandaag geen haring boven.De gebruikte onderlijnen bij de spuisluis.

De Grevelingen is ook heel bekend van de haringvangsten bij de spuisluis. Maar hoe zit het met andere vissoorten?
 

Mooie (grote) kwallen zwemmen parmantig rond.

Met zoveel haring verwacht je toch veel meer vissoorten, net zoals op het Veerse Meer. Wijting, bot en schol worden op het Veerse Meer regelmatig gevangen en soms ook een (kleine) zeebaars. John Kesseloo met zijn ms Anguilla  heeft wat dat betreft het vissen op het zoute Veerse Meer weer op de kaart gezet. Ik ben er van overtuigd dat ook hier op het Grevelingen Meer vis te vangen is. Diepe gaten tot wel veertig meter passeren we tijdens het varen.

Het lijkt mij sterk dat hier geen platvis en wijting te vangen is. Je zult de vis wel moeten zoeken, maar met de huidige technische hulpmiddelen mag dit geen probleem zijn. Net als in het Veerse Meer liggen er op de bodem heel veel oesters, wat het vissen vanaf de kant bemoeilijkt. Dit grootste zout water meer van West-Europa leent zich om, net als op het Veerse Meer, super licht te vissen. Er is immers geen stroming als gevolg van eb en vloed. Goede mogelijkheden voor kayaks, visbootjes en belly boten.

Volgens duikers uit België, Duitsland en Nederland, zit er heel veel kleine vis en vaak ook heel veel speldaas. Grotere vissen heeft geen van de duikers op de duikstekken gezien. Er wordt echter wel gevist, omdat één duiker een lepeltje op een vijf meter water gevonden heeft.  Een dikke paling is er wel gezien.
 

Werkelijk een paradijs voor de zeehonden.

Begin september van dit jaar lig ik met mijn motorboot Orca een week op het Grevelingen Meer, vlakbij de Brouwersdam. Bij de spuisluis staan een paar sportvissers met kunstaas en zeepieren te vissen en ik zie een klein gulletje boven komen, gevangen aan kunstaas. De haring laat zich vandaag echter niet zien. Ook op andere dagen die week blijft het stil met betrekking tot de haringvangsten.
Ook zeehonden weten dat er haring door de spuisluis komt. Op de Grevelingen komen twee soorten zeehonden voor: de gewone, met een bolle kop en de grijze met een kegelvormige kop. Deze laatste zie je heel regelmatig bij de spuisluis.
 

Een schooltje haring, die als een wolk aan de oppervlakte beweegt.

In de hoek waar ik met mijn motorjachtje “Orca” ligt zien we wat later in de middag een kleine school haring voorbij komen, waar heel duidelijk roofvis op aan het jagen is. Snel maak ik een hengeltje in orde met een heel klein plugje in de vorm van een baarsje. Tijdens het vissen zie ik regelmatig jagende vis achter het plugje (kolken), voel ik dat de vis de plug aantikt en snel komt de eerste (kleine) geep aan boord. Ik besluit om het eens superlicht op deze kleine geep te vissen.

Een twee grams pennetje en een haakje veertien aan een 0.08 mm nylon lijntje, voorzien van een klein en dun reepje geep uit het staartstuk van de eerder gevangen geep, gaat het water in en al snel komen geep twee en drie boven water. Mooie sport aan zo’n dun lijntje.  De dobber schiet werkelijk de diepte in en de geep neemt vijftien tot twintig meter lijn mee. De vis hoeft niet altijd groot te zijn om plezier te beleven tijdens het vangen.


Haring van ca. twintig tot vijfentwintig centimeter lang.


Ook op de dagen na vandaag krioelt het van de schooltjes haring, allemaal zo rond de twintig centimeter lang. Vooral heel dicht aan de kant. Het kan toch niet anders dan dat er ook grotere roofvis op af komt? In het Grevelingen Meer is er een vast zeehonden bestand en deze zoogdieren moeten toch ook (vis) eten?


Twee van de drie (kleine) gepen, een pennetje van 2.0 gram en een super licht en duikend plugje.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar ervaringen van andere sportvissers. De stekken worden niet door mij vermeld, tenzij de sportvisser hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Als u de stek voor uzelf wilt houden respecteer ik dat dan ook, maar misschien een vermelding van de diepte in de vorm van meer dan tien meter diep of minder dan tien meter diep. Welke vis en waaraan heeft u de vis gevangen: kunstaas of natuurlijk aas. Uw reacties kunt u sturen naar Total Fishing. Alvast heel hartelijk dank.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Passieschrijfsels deel 3
Willem Moorman -
image description
Fast action rods
Willem Moorman -