Handgemaakte kust wobblers/pluggen uit Duitsland met Swarovski ogen

Handgemaakte kust wobblers/pluggen uit Duitsland met Swarovski ogen

Ca. 10 jaar geleden kocht ik in Ebeltoft een stuk of wat 22 grams handgemaakte wobblers/pluggen voor de zeeforel. Deze pluggen waren heel goed te werpen, zelfs tegen een flinke wind in. In het voorjaar vis ik heel graag tegen de wind in, omdat het warme oppervlakte water als het ware naar mij toegeblazen wordt.

De zeeforel houdt zich namelijk daar op, waar het water het warmst is (ook al is dit maar een paar tienden van een graad). Dit alles heeft te maken met de zouthuishouding (osmose) van de vis (hierover meer tijdens mijn lezing op het roofvisevent van 11 mei a.s.).

Deze handgemaakte pluggen werpen niet alleen heel goed, maar blijven verrassend goed aan de oppervlakte, ook bij lage inhaalsnelheid. De verhouding volume en gewicht, alsmede de vorm zijn goed gekozen. Verhouding gewicht en volume zijn vele keren belangrijker dan het gewicht van de plug (of wobbler) alleen. E.e.a. heeft te maken met de wet van Archimedes.

Bovendien kun je alle denkbare truckjes met dit kunstaas uithalen: jerken, snel inhalen, langzaam inhalen, over de bodem laten huppelen, laten afzinken (spinstops), waarbij deze plug door het gewicht en het bredere deel in het achterste deel van de plug als het ware naar een eventuele achtervolgende roofvis duikt. Voor de zeeforel is dit zeer onverwacht en hij grijpt in absolute waanzin het kunstaas, net voor deze de bodem raakt.

Met wat geluk gebeurt dit vlak voor je voeten, zodat je goed kunt zien dat de zeeforel zijn bek wijd open spert tijdens de aanval. Elke kleur wordt apart op de plug gezet tot de plug de gewenste kleuren heeft. Hierna wordt de plug een flink aantal keren met blanke lak afgelakt, zodat de plug zijn kleuren blijft behouden.


Handgemaakte kust wobblers/pluggen met Swarovski ogen.

Er zijn zelfs leuke lengtestreepjes aangebracht, die onder invloed van UV mooi oplichten. De pluggen zijn onbreekbaar, zelfs als u er op gaat springen. Een laatste detail is dat de ogen echte Swarovski steentjes zijn, dus pas op voor de vrouwtjes.

Op elke visbeurs heb ik tevergeefs gezocht naar deze plug, tot ik op de laatste beurs 2 Duitsers uit Hamburg zag staan met deze handgemaakte pluggen. Ik raakte snel aan de praat en liet mijn vertrouwde zeeforel plug zien. Olaf wist meteen waar ik deze had gekocht. Ik heb vele andere pluggen gebruikt en uiteraard heb ik hier ook zeeforel meegevangen, maar ze kwamen toch net iets te kort.

Het dichtst bij deze plug kwam de Ron Thompson Nirvahna 18 en 22 gram, maar de actie van deze kwam iets te kort en bovendien was het aangegeven gewicht van de plug niet juist. Dit laatste was echter ook weer een voordeel: dezelfde plug maar met gewichten variërend van 13 gram tot 22 gram, kon ik voor elke gewenste inhaalsnelheid een plug kiezen. Denk echter niet dat je het kunstaas alleen maar langzaam mag voeren.

Een zeeforel kan uren achtereen zwemmen met een snelheid van 12 km per uur, dat is 3,33 meter per seconde. Een molen heeft ongeveer een inhaalsnelheis van 70 cm per molenslag, dat wil dus zeggen dat je per seconde bijna 4,8 molenslagen moet maken om de zwemsnelheid van de zeeforel te evenaren. Probeer maar eens ...... , dan hebben we het nog niet eens over de explosieve snelheid van de zeeforel, waarmee deze zijn prooi grijpt.

Binnenkort zijn deze fantastische kust wobblers/pluggen ook in Nederland en België te koop. Zodra de onderhandelingen rond zijn zal ik aangeven bij welke hengelsportzaken deze te koop zijn en onder welke naam. Een geweldig kunstaas voor de zeeforel en ook de zeebaars, verkrijgbaar in diverse kleuren en in 24 gram, 18 gram (zie foto rechter rij, 4de van boven) en 12 gram (zie foto, rechter rij 5de van boven).

De 12 grammer is bovendien een goed kunstaas voor de roofblei, wanneer deze aan de oppervlakte jaagt.

Ron Smits
 

ANDEREN LAZEN OOK