Half oktober naar Zweden

Koude Rovers en Potkacheltjes.

Het kwam er niet van. September ging voorbij zonder ons trippie naar Zweden.
Volgens vismaten was half oktober veel te laat om te gaan. Ze zeiden van …te koud, kans op sneeuw, hagel,  vorst, storm en regen. Zelfs beren, wolven en lynxen werden er bij gehaald. “Jongens”, was ons weerwoord, “dat hebben we hier in de winter ook wel eens en dan gaan jullie toch ook lekker snoeken en die dieren kun je in Artis bekijken”.



Schitterende herfstkleuren

Op het eind van het liedje bleven we met twee man over. Frans (mijn zoon) en ik. De rest zag het niet zitten, of kon niet. We boekten een  weekje Hedesundacamping . Ligt zo’n 140 km. boven Stockholm, gelegen aan  de rivier Dalãlven en omliggende  meren, genaamd Nedre Dalãlven. Waren er al eerder geweest. Pracht plek met een klap water, uitstekende boten, motoren en dieptemeter. Eten werd volledig verzorgd, door Gerda en Andre.

Vlucht ging met de prijsvechter Sterling (inmiddels failliet volgens de laatste berichten, toch te goedkoop geweest?)  vanaf Schiphol. Voor ons makkelijk te bereiken met de trein. Op Arlanda-Stockholm stond Meindert al klaar om ons op te pikken. Lekker bijpraten. Het gesprek ging natuurlijk over snoek, snoek en nog eens snoek en de schitterende natuur.


Momentje van rust maar dan ook echt rustig….de hele wereld voor jou en je vismaat alleen

Afgelopen winter waren er wat schapen gedood door een of meer wolven en op beren mocht weer vrij gejaagd worden. “Als we er een tegen komen dan krijgt ie een klap voor zijn kanis met mijn hengel” zei Frans.

De eerste paar dagen was het prachtig weer. In de nacht vorst, maar overdag weinig wind met
volop zon en boven 0. Vingen behoorlijk snoek en wat baars.
Wat ons opviel (als poldervissers), dat de grote snoek op zo’n meter of 6 diep water huisde en de kleine snoek op 1 tot 2 meter rond zwom.


Frans met een mooie sterke vis

Na een paar dagen werd het wat natter. Af en toe regen maar ook zon. Om onze vistassen droog te houden hadden we grote blauwe plastic zakken meegenomen en een paar marktklemmen. Tassen,in de zak,  klem je, vrij van de bodem, aan de rand van de boot. Nooit geen natte zooi meer.

De laatste dag urenlang stromende regen met een keiharde wind. Uitvaren was niet mogelijk.
Jammer, maar niet getreurd. Auto geleend van Meindert en Renata en op naar het koopcentrum in Gavle.


Dit kan dus ook in de herfst, tijdelijk niet mogelijk te vissen

Om een uur of vijf een borreltje gehaald bij Gerda en Andre. Werd gezellig. Er zat een bevriend Zweeds echtpaar bij. Het gesprek ging in drie talen door elkaar. Was wel even opletten, maar Andre vertaalde alles in het Zweeds of Nederlands.Het avondeten ging gezamenlijk. Met  zes man aan een lange tafel. Het gesprek kwam over moeilijke woorden in beider talen. (De G is in de Zweedse uitspraak een J). Ik vroeg onze Zweedse vriend of hij mij snel . ACHTENTACHTIG POTKACHELTJES kon nazeggen. Bij die poging vloog zijn gebit uit zijn mond en belandde op zijn bord. Frans en ik zakten huilend van de lach onder de tafel.


Met rustig weer is er geen mooiere visstek denkbaar

De volgende dag vlogen we weer naar huis. We hadden een pracht week, veel vis, in een fantastische  natuur en nog pijn in de kaken van het lachen!!  Meer info over onze locatie www.hedesundacamping.se

Frans en Aad.

 


 

ANDEREN LAZEN OOK