Grote ochtend baarzen

Grote ochtend baarzen

Door Piet Driessen

Nu het water wat gaat afkoelen (13 oktober) worden de grote baarzen voor de winter nog een periode zeer actief. Als je het goed aanpakt zijn ze redelijk te vangen. Je moet er wel wat voor over hebben om ze aan de schubben te komen. Ten eerste vroeg je bed uit omdat je op het water moet zijn als het nog net schemerig is. Dan zijn vooral de grote kneiters actief en daar doen we het dan ook voor.

                       


Natuurlijk moeten we eerst weten waar we ze kunnen vinden, en dat zijn op dit moment van het seizoen de havens, die een ieder wel in zijn buurt heeft liggen. Maak nu niet de fout om in de havens te gaan vissen, maar vis er net buiten en dan vaak tot een meter of 20 buiten de haven. De grote baarzen wachten hier namelijk het witvisbroed op van afgelopen seizoen, die massaal de havens intrekt. Nu zijn dat nog grote groepen witvis en daar kunnen ze gemakkelijk hun (prooi)visjes uitzoeken.

Neem een hengel die lekker soepel is zodat je ook nog wat sport hebt aan onze stekelrover. Een hengel van 210 a 240 cm. is prima en dan gerust eentje met een lekkere topactie. Een 20 grammer voldoet hier prima aan. Een Dynema lijn van 8 a 10 pond is wel nodig omdat als de vissen een run naar de pijlers gaan maken moet je wel een beetje tegengas kunnen geven .Als aas kunnen we plugjes tot een cm of 10 en shadjes tot een cm of 10 gebruiken. Natuurlijk hebben we ook altijd een spinner of bladpilker klaar liggen, maar die zet ik alleen in als er volop zon aanwezig is.

                       


Blijf in het begin gewoon veel wisselen met kunstaas om het juiste shadje of plugje te vinden. Normaal doen we dat zo weinig mogelijk dat wisselen, maar in deze tijd is het vaak noodzakelijk. Bolle ronde pluggen scoren nu ook vaak grote baarzen, dus hou dit in gedachten. Wissel nu ook veel met snelheid van binnenvissen waarmee je de baarzen dan vaak nog gekker kunt maken en daardoor sneller toe zullen slaan op het kunstaas.

Wissel ook van diepte, dan eens boven in de oppervlakte en dan weer eens een keer aan de bodem. Op deze manier zullen we deze mooie zoetwatervissen zeker tegen het lijf lopen. Camera gereed houden natuurlijk en snel een mooi plaatje schieten en dan weer terug in zijn element, omdat dit de toekomst is voor andere jaren baarsplezier in en bij de havens.

                       


Natuurlijk kun je dan altijd even een foto sturen naar de redactie van Totalfishing en wie weet komt jou baarsfoto ook bij de vangstberichten te staan.

Veel baarsplezier!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Pielen In Zwolle!
Willem Moorman -
image description
Als de vogeltjes fluiten, willen wij naar buiten.
Willem Moorman -