Grote kabeljauwen van de Langelandbelt - Denemarken

Grote kabeljauwen van de Langelandbelt - Denemarken

Door: Adri van de Giessen

Begin september dit jaar werd maar weer eens bevestigd: wie grote kabeljauw wil vangen, moet eens hartje zomer een bezoek brengen aan het Deense eiland Langeland. De beste periode is grofweg van medio juli tot medio september. In die periode zwemmen scholen volwassen kabeljauwen de Langelandbelt binnen op zoek naar voedsel in de diepere delen van de vaargeul.

Ze houden zich op langs taluds, rond steenformaties en kelpvelden op dieptes vanaf zo’n 28 meter. Wie de techniek van het kunstaasvissen verstaat en weet waar hij de kabeljauw kan verwachten, is al een heel eind op weg. Nu komt het nog aan op het gebruik van GPS en een portie vertrouwen en doorzettingsvermogen. De laatste jaren wisten we keer op keer scholen kabeljauw te traceren en waren een of twee van deze hotspots genoeg om de gehele vakantie de hengels krom te trekken aan vissen van een formaat tussen de 8 en 20 pond.

Zo wisten we in juli 2009 een stek te vinden zuidelijk van Spodsbjerg, waar midden in de vaargeul een sterk oplopend talud te vinden was van 57 naar 36 meter. Hier vingen we enkele dagen achter elkaar mooie kabeljauwen tussen de 10 en 23 pond. Nu in september dit jaar waren de kabeljauwen weer snel gevonden op deze stek.

We beleefden hier een monsterdag met maar liefst 5 kabeljauwen boven de meter en waarvan de grootste ruim 23 pond zwaar was. (zie filmpje) De kleinste vissen op deze stek waren nog altijd 8 a 10 pond. Een dag later stond er een fikse stroom van zuid naar noord waarmee het bijna onmogelijk was de shad ook maar een keer over de stek te laten stuiteren.

Er rest in dit geval maar een ding en dat is tegen de stroom invaren om recht boven de stek te komen. Ik wist zodoende nog een 16-ponder van de stek te peuteren, maar een toenemende wind luidde een vervroegd einde in van de visdag. Helaas maakte een straffe oostenwind de daaropvolgende dagen het bootvissen onmogelijk.

De laatste visdag hebben we ons nog even kunnen uitleven op de platvis. Het is werkelijk ongelofelijk hoeveel platvis er te vangen is op Langeland. In 2 uur tijd vingen we zo’n 50 dikke scharren en een 8-tal gulletjes voor anker op 12 meter diepte.

Ondanks de harde wind in het midden van de week, kunnen we niet anders zeggen dat het wederom een zeer succesvolle trip is geweest. Niet eerder vingen we op een dag zulke kapitale kabeljauwen. Wel is maar weer eens bevestigd dat wind en stroming gunstig gezind moeten zijn om mooie driften te kunnen maken over een stek. Als dat het geval is maak je op de Langelandbelt in de zomermaanden uitstekende kans op het vangen van kabeljauwen rond de 20 pond. Wij hebben er in ieder geval weer enorm van genoten!

Voor visverslagen rondom Spodsbjerg van 2010 ga naar http://www.scandic-mediagroup.nl/index.php?page=6.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -