Groots PENN Challenge toernooi Mexico

Groots PENN Challenge toernooi Mexico 

Door Erik Bansberg

Sinds twee jaar zijn Hengeldiscount en onze klanten fanatiek deelnemer en supporter van Stichting The Fishing Dutchmen, een stichting met de ANBI status (erkend goed doel) met als leidraad sportvissen bereikbaar maken voor die mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is.

Het gaat om veel evenementen in eigen land vaak in samenwerking met andere clubs zoals Stichting de Opkikker en Stichting Doe een Wens, zolang het maar om sportvissen gaat.

Jaarlijks organiseert de stichting een groot toernooi in het buitenland. De hoofdsponsor daarvan is PENN reels. De officiële naam van het toernooi is The PENN Challenge en sinds twee jaar onderdeel van het toernooi het EFSA Nederlands Kampioenschap Big Game Vissen voor teams.

De hoofdprijs in het toernooi is naast een hele fraaie waardecheque voor PENN spullen, de uitnodiging om deel te nemen aan het officiële Wereldkampioenschap Big Game Vissen: The Offshore World Championship.

Het vistoernooi is catch and release voor alle Billfish, zwaarddragers zoals marlijnen en zeilvissen. De bijvangst wordt meestal aangewend om maaltijden te verzorgen voor het gekozen goede doel (weeshuis, opvanghuis of school).

Tijdens de voorbereiding van het toernooi door de toernooidirecteur wordt er met de plaatselijke autoriteiten een goed doel uitgezocht. Toine van Ierland doet dit geweldig. Vorig jaar in Kaapverdië (Sao Vincente) en dit jaar in Mexico Puerto Aventuras waren de goede doelen een wees/opvanghuis en een school voor kinderen die niet naar de gewone school mogen wegens een handicap.

De filosofie van The Fishing Dutchmen is 'Fish to Support'. Iedereen die aan het toernooi deelneemt draagt automatisch bij aan het goede doel.

Het bestuur van de stichting brengt het volledig opgehaalde bedrag mee naar het toernooi en gaat met de leidinggevenden van het huis of school aan de hand van hun wensenlijst lokaal invullen. Het bijeengebrachte geld wordt volledig aan goede doel besteedt en in lokale winkels uitgegeven zodat ook de lokale economie er wel bij vaart.

Samen met mijn dochter Olga (sind 2007 samen met Berry eigenaar van Hengeldiscount in Oldemarkt) vormen wij een team in The PENN Challenge. En, uiteraard krijgt pa altijd klop (vorig jaar drie om één blauwe marlijn). Dit jaar ving alleen Olga de witte marlijnen. Maar beiden vingen we nog een hele berg andere vis zoals Wahoo, Mahi Mahi, Sailfish en Barracuda.

De eerste wedstrijddag viel uit wegens het slechte weer, dus de overige vier dagen werd er twee uur per dag langer gevist. De drie beste resultaten over vier wedstrijddagen tellen mee voor het eindresultaat zowel voor The PENN Challenge als voor het EFSA kampioenschap.

Ons team werd de eerste dag zesde, met acht vissen waaronder een witte marlijn. De tweede dag waren wij de dagwinnaar met zes vissen waarvan drie zeilvissen.

De derde dag hadden we maar twee vissen maar wel zeilvis. De laatste dag gaan we gauw vergeten. Wat een nachtmerrie, 25 afgebeten vissen!! Een bemanning die zat te 'klootviolen'. Wat een .........zakken (sorry, niet geschikt voor publicatie!).

Maar, al met al hebben Olga en ik toch voldoende punten bij elkaar gesprokkeld voor een vierde plaats in The PENN Challenge en de derde plaats in het EFSA Nederlands Kampioenschap.

Ondanks dat er dagelijks 10 uur in plaats van acht uur werd gevist werd en er s’ochtends niet ontbeten kon worden (alles zat nog dicht in het hotel…) hebben we werkelijk een groots toernooi gehad met weer een geweldig goed doel. Uiteraard doen we volgend jaar mei in Kaapverdië weer graag mee.

Met dank aan Capt. Rick’s Sportfishing Center en dan speciaal voor 'de kop van Jut', Bob, die geen moeite teveel was om alles te regelen. Van yoghurt in de morgen tot een wasbeurt voor de kleding van Olga.

Bij deze onze film van de Penn Challenge 2016 in Mexico.

Meer weten: info@hengeldiscount.nl
Erik Bansberg

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -