‘Groeten uit ScandinaviĆ«’ deel 1

‘Groeten uit Scandinavië’ deel 1

Door Gerlof van den Berg

Ik weet nog goed dat ik als jochie van een jaar of 12, zo rond het einde van de maand de brievenbus nauwlettend in de gaten moest houden. Het was de tijd ver voordat het internet bestond en een tijd waarin informatie vergaren over onze geliefde hobby, vele malen moeilijker ging dan tegenwoordig het geval is. In tegenstelling tot veel leeftijdsgenootjes die liever geabonneerd waren op de “Donald Duck” of de “Eppo”, was ik namelijk geabonneerd op het sportvissersmaandblad “BEET”.

Was ik er niet op tijd bij, dan liep ik namelijk de kans dat deze sportvissersinformatiebron ten prooi zou vallen aan onze toenmalige, altijd hongerige en het niet zo op postbodes hebbende hond Donna. Heel mischien, als ik op zolder goed ga zoeken, kan ik het nummer nog wel terugvinden met daarin een artikel over de fenomenale snoekvisserij op de volgens het artikel ontelbare Zweedse meren.

Tja, als zoon van een niet-vissende vader waren dit soort reisjes in die dagen natuurlijk geen haalbare kaart. Ik vraag me trouwens sowieso af of er in die dagen wel zoveel gereisd werd om onze geliefde hobby uit te oefenen. Het artikel is me eigenlijk altijd bijgebleven en afgelopen maand ging er dus eigenlijk een langgekoesterde wens in vervulling. Jeroen Dokter, student aan de zogenaamde ‘Hengelsportacademie’ te Alkmaar, vroeg me of ik zin had om mee te gaan naar Zweden.


Student Jeroen in gevecht met een van de ontelbare groenjassen.

Hij moest daar afgelopen zomer zijn stageopdracht vervullen op een outdoor-camping in Zweden’s kleinste provincie Dalsland, een gebied met oneindig veel meren en meertjes met prachtig helder, maar donker gekleurd water. Een onderdeel van zijn stageopdracht luidde: het in kaart brengen van de (snoek)hengelsportmogelijkheden in dit gebied, en het zoeken naar plaatsen waar eventueel getrailerd kan worden.

We krijgen er de beschikking over een simpele, maar toch volledig uitgeruste visboot en mogen verblijven in een schitterende (vakantie)woning die prachtig is gelegen te midden van de oneindige bossen nabij het plaatsje Bengtsfors (www.skifors.nl). Hoewel het echte topseizoen voor het vissen op met name snoek, voornamelijk plaatsvindt in het voor- en najaar (vanwege de hoge watertemperaturen in de zomer), beleven we er toch een snoekvisserij om van te watertanden!


Snoekvisserij om van te watertanden, al was het alleen al om de waanzinnig mooi getekende vissen met haast gitzwarte ogen.

We vissen vrijwel uitsluitend met hooglopende ‘Dahlberg divers’ vanuit de boot en bellyboot en krijgen ondanks dat het formaat van de meeste snoekjes niet heel groot is (50 tot 60cm), vele hartverzakkende aanbeten.


Lang niet allemaal groot, maar wel groot genoeg voor hartverzakkend plezier!

In het nabijgelegen plaatsje Ed bezoeken we een prachtige, zeer goed gesorteerde hengelsportzaak, waarbij de eigenaar ons vermoeden bevestigt. De beste tijd van het jaar om ook de écht grote vissen te vangen ligt eigenlijk al achter ons. De grote vissen hebben zich al naar dieper water laten afzakken en worden nog wel gevangen, maar dan vooral trollend met groot en dieplopend kunstaas. Nadat we samen een dag of 10 hebben gevist op diverse meren en meertjes, reis ik met het openbaar vervoer terug naar huis, aangezien Jeroen op de camping moet beginnen met zijn overige stagewerkzaamheden.

3 Weken na deze Scandinavië-introductie, rijd ik met mijn pas aangeschafte oude Opel Combo wederom richting het hoge noorden. Alles wat ik maar denk nodig te hebben op deze trip past perfect in dit geweldige karretje en ik kan er nog in slapen ook!


Vishotel op wielen…


... Van alle broodnodige zaken voorzien. Helemaal top dus!

Ditmaal ben ik van plan om veel verder noordwaarts te trekken, maar allereerst bezoek ik Jeroen op de camping waar hij het echter veel te druk heeft om samen te kunnen gaan vissen. Ik moet dus alleen op pad. Ik heb een kleine Zodiac bij me met een 2,5pk buitenboordmotor en in combinatie met een bellyboot is hiermee zelfs op grote meren geen baai meer onbereikbaar. Het werkt perfect: bellyboot op sleeptouw en eenmaal op een interessante stek aangekomen, vissen vanuit de bellyboot vanwege de veel betere manoeuvreerbaarheid.


Elk transportmiddel bij de hand!...


... Waardoor geen stukje water meer onbereikbaar is!

Ondanks de toch al behoorlijk opgelopen watertemperatuur, vang ik toch een behoorlijk aantal snoeken en ik krijg zo nu en dan zelfs gezelschap van een beverfamilie die me regelmatig behoorlijk laten schrikken met hun harde plonzen!


Ook de omgeving is om van te watertanden waar ondermeer deze beverburcht een prachtig onderdeel van uit maakt.

Hoewel ik niet gauw genoeg krijg van deze spectaculaire en vooral ook visuele manier van vliegvissen, valt er ongetwijfeld nog veel meer te ontdekken in dit mooie deel van Europa. Naast een (vlieg)visparadijs, zal Zweden een paradijs zijn voor iedere outdoorliefhebber, ik denk hierbij aan kanoën, kamperen, fotograferen, mountainbiken, enzovoorts.


Het leven is hier ronduit afzien geblazen… Hahaha!

Het mooie is dat dankzij het zogenaamde Zweedse “allemansratt” - een al ruim duizend jaar oude wet, zo heb ik me laten vertellen - iedereen zich vrij in de natuur mag bewegen, mits je je aan bepaalde regels houdt natuurlijk! Je mag er dus op veel plaatsen wildkamperen en eigenlijk is er toch niks mooiers dan dat tijdens een vistrip? Met een kampvuurtje aan het water genieten van de enorme rust die hier nog te vinden is.


In deel 2 ga ik op zoek naar vlagzalm…

Tot volgend deel!
Gerlof van den Berg

Klik hier voor deel 2!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -