Groeten uit Patagonië – deel 3

Groeten uit Patagonië – deel 3

Door: Gerlof van den Berg

Na de eerste zeer succesvol verlopen kampeertrip is het tijd voor het echte werk. In verband met kans op beter weer in het noorden van Chileens Patagonië besluit ik eerst in het noorden te gaan vissen.

Er komt echter iedere keer wat tussen. Zo vier ik bijvoorbeeld mijn 40ste verjaardag in Coyhaique met een echte Chileense Asado. ´s morgens rijd ik met Marco naar een boer om een lam uit te zoeken. Het gaat hier allemaal iets anders dan bij ons. Het lam moet eerst zelf gevangen worden en dat gaat met de herdershonden van boer Foitzik erg gemakkelijk.

Het lam wordt tussen twee sigaretten door even gevild en nu begrijp ik de term “als een mak lam naar de slachtbank gaan”. Het dier biedt nauwelijks tegenstand en voordat je het weet is het bloederige karweitje achter de rug. Lam op de achterbank en ´s avonds dus een feest met de nodige Vinos en Cervezas.

Marco wordt ook 40 jaar over een paar dagen en ik ben uitgenodigd, uiteraard wil ik daar bij zijn. Paar dagen later is zijn vrouw ook jarig en dus wederom een feestje. Kort daarna is het Kerst en oud en nieuw. Ik besluit 3 januari te vertrekken voor mijn reis noordwaarts.

Intussen vis ik elke dag in de omgeving hier. In de buurt hier heb je legio mogelijkheden. Vissen op een echte spring creek, vele lagunas, pampastroompjes, vele beekjes met veel, maar kleine forel en hartstikke leuk op een aftma4.

Ik vermaak me dus intussen opperbest. Het vissen op de spring creek op 40 km van hier is super.

De visbezetting is klein maar de forellen die er leven zijn vrijwel allemaal van zeer indrukwekkend formaat.

Als je een vis of drie per dag vangt doe je het erg goed. Ik heb het meeste succes met kleine, bruine woolly buggers met een licht goudkopje. Te zware koppen worden direct afgestraft, want de vis is snel “gespooked”. Verder vis ik regelmatig in een tweetal moerassen waarvan er één nooit wordt bevist, de forellen zijn er bijna zwart van kleur.

Je gelooft gewoon niet dat er zulke mooie vissen in huizen. Verder vis ik vaak met de bellyboot op één van de vele lagunas.

Dit is een zeer productieve manier van vissen waarbij regelmatig 50cm-plus vis aan boord van de bellyboot komt.

Zoals eerder gemeld dus 3 januari op pad voor een lange kampeertrip. Een trip tot aan Futaleufu en terug. Meer daarover in een volgend verslag. Wel kan ik alvast melden dat het een enorm succes is geworden.

Groeten uit Patagonië,

Gerlof.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -