Gran Canaria/Puerto Rico Bodemvissen in de winter (deel 2)

Gran Canaria/Puerto Rico  

Bodemvissen in de winter (deel 2)  

Tekst en fotografie :
Lucky Luc en Yvonne Mom   Team Total Fishing INT.  

Deckhand en tevens kapitein David houdt goed in de gaten wat er wordt gevangen. En vooral houdt hij ook de aanwezige vogels en hun gedrag op of boven het water in de gaten om snel te kunnen overschakelen naar een andere visserij.
 
Er werd nu een hengeltje voor het vissen net onder de oppervlakte in gereedheid gebracht. Met als aas daaraan een hele sardine of net gevangen levende aasvis (foei !).


Een aanbeet op de lichte hengel was extra leuk.


De vis trok hard door de slip van de molen en maakte sterke runs.


Het bleek een prachtige sierra tonijn. Wat een harde vechter.

Soms wordt er ook nog een extra lijn uitgezet op half water, middels een ballonnetje om hem op die diepte te houden.


De diverse barracuda's waren iets te bewegenlijk voor een goede foto aan boord. Maar het is een delicatesse voor de deckhands dus dat kon later nog.


Als het ballonnetje knapt ben je zwanger van vis en dan zijn de rapen gaar en kun je aan de bak.


Ook nog een paar sargo's op de ballon. Helaas geen echt grote vis daarop dit keer.


Er kwamen op deze manier een paar hele mooie barracuda's, sargo's en een prachtige sierra tonijn uit voor Yvonne en mij.
 

Aan de haven was het iets rustiger poseren met onze vangst. Maar helaas is dit altijd minder mooi dan op het water.


Aan de lichte hengel had ik een behoorlijke kluif aan deze sierra tonijn die van een zeer goed formaat was. Diverse keren ging de vis heerlijk door de slip en kon ik met volle teugen genieten van het gevecht.

Vissen met electrische reels op bijna 500 meter diepte

Toen ik vroeg aan schipper/eigenaar van de Reel Time Roger Burston of hij nog een bijzondere visserij wist om te beoefenen zag ik hem denken.


Toen ik Frank de dreg met vier sardines zag beazen wist ik wat me te wachten kon staan. Dat waren geen scharretjes daar beneden.


Al snel wees hij naar de electrische reels die aan boord hingen en waar zo'n 1000 meter lijn op zat. Dat moest even bezinken bij mij want wat had dit nog met sportvissen te maken? Ik wist echt niet wat me te wachten stond, want ik had dit nog nooit beoefend.


Je vist met drie dreggen dus er gaat in totaal wel wat aas naar beneden.  


Maar de kans op een zeer grote vis in de vorm van een grote conger, voshaai of andere grote haaiensoort, welke regelmatig naar boven komen bij deze visserij, deed Yvonne en mij besluiten om dit toch te gaan ondernemen.


Voordat je op de bodem bent ben je even bezig. Hier ben ik op 437 meter en de lier bleef doorlopen tot 487 meter.


Het rif rond Gran Canaria loopt langzaam af naar duizelingwekkende dieptes. Maar 500 meter bleek een goede diepte te zijn om op te gaan vissen. De enorme haken (dreggen) met daarop drie tot vier hele sardines opgebonden per haak gaf me al een aardig idee wat daar moest rondzwemmen beneden.


Vissen vanuit het handje om de aanbeten te voelen. Back to basic dus.


Er gaan drie haken tegelijk naar beneden op deze manier en als David er zin in heeft en een ondeugende bui heeft soms nog wel meer. De electrische reels of zeg maar gewoon lieren in dit geval zijn aangesloten op de accu van de boot, middels een verlengsnoer en een stekker.


Als je denkt dat er drie aan zitten druk je op de knop en kan het gegil van de lier beginnen om alles naar boven te takelen. Ondertussen stijgt de spanning wat er aan zal zitten.


Voordat je bij de bodem bent aangekomen met het gewicht van 1 hele kilo lood ben je 10 tot 15 minuten verder. Daarna is het de truc om via een paar slagen om je hand contact te houden met het aas.
 

Eeh…vier vissen? David is ondeugend geweest en dat zou hij blijven vandaag.


Je voelt de vissen dan aanbijten via je hand en moet dan een paar snelle  slagen maken om te 'slaan'  op die manier. Je moet hierbij handschoenen aanhebben in verband met het snijden van de lijn in je handen.


Visjes om te zoenen?


Er wordt niet bij iedere aanslag opgehaald want dat zou teveel moeite zijn voor slechts een enkele vis.


Nee, toch maar even niet zoenen.


Als je het gevoel hebt dat er drie vissen of meer aan zitten wordt de knop van de electrische reel ingedrukt en worden de vissen onder luid gegier en gegil van de reel naar boven getakeld terwijl er eventueel een 'cerveza' kan worden geopend. Drank en lunch is inbegrepen bij de prijs dus je kunt even relaxen nu.


Nu was de hengel op de voorplecht aan de beurt. Eigenlijk de hengel van Yvonne maar dat maakt niet uit bij deze visserij.


Natuuurlijk heeft dit niets met sportvissen te maken maar je kunt wel byzondere vissoorten vangen op deze diepte en daar was het mij en Yvonne om te doen.


Er zat een vreemde vis aan met lange keeldraden.


Een vangst van een hele grote vis zoals bijvoorbeeld een voshaai van 300 kilo die ze recentelijk hadden gevangen bleef uit, maar niettemin kwamen er zeer speciale vissen naar boven.


Dit was toch een van de mooiste vissen aan de hengel van Yvonne. Fula genaamd in het Spaans maar de benamingen duizelden me enigszins.


Het was een hartstikke leuke dag om mee te maken en zowel wij als de bemanning genoten van het naar boven komen van de diverse vissoorten. Wij en de bemanning konden er niet mee stoppen,  zodat we  als laatste boot terug waren in de haven.


Meerdere vissen tegelijk is eerder regel dan uitzondering.


Wat een luxe voor ons. Met z'n tweeen hadden we drie man personeel ter beschikking. Hopelijk gaat Yvonne hier niet aan wennen.


Wat een kleuren en ogen van de vissen op deze diepte.


Volgend jaar gaan we wat andere vissoorten belagen op deze zeer betaalbare toplocatie. Dat doe je door gewoon wat later in het seizoen heen te gaan.


Deze vis vingen we het vaakst en vond ik persoonlijk ook de mooiste met zijn prehistorische uiterlijk.


In dit geval rond de maand mei. Dan kan je blauwe- en witte marlijn,  speervis, wahoo, mahi mahi en alle diverse tonijnsoorten verwachten inclusief de blauwvin tonijn. Die laatste is dan wel beschermd, maar je mag hem wel vangen. We hebben weer genoten op Gran Canaria tot op het bot en soms ver daar doorheen.

f
Wij willen hierbij speciaal de gehele bemanning van de Reel Time  bedanken voor alle moeite die zij voor ons gedaan hebben om deze schitterende belevenis mogelijk te maken. Tot volgend jaar!


Voor boekingen en contact met Roger Burston van de Reel Time :
http://www.escapeforreelfishing.com
facebook : Reel Time Gran Canaria
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -