Goede snoekbaarsstekken vanaf de kant (deel 2)

Eerder verschenen: deel 1

Goede snoekbaarsstekken vanaf de kant (deel 2)

Door Joop Folkers

Oude Maas
De Oude Maas loopt vanaf Rotterdam via Hoogvliet en Spijkenisse richting Waterweg, waar hij een T-kruising vormt met de Waterweg. Linksaf stroomt het - althans tijdens het afgaande water - richting Maassluis, terwijl we rechtsaf het centrum van Rotterdam aandoen.

Stuk voor stuk toplocaties voor snoekbaars. Door de invloed van eb en vloed vormen deze twee stekken een uniek gebied waar we vrijwel altijd te maken hebben met een sterke getijdestroom. De sterkte van de getijdestroom kan in veel gevallen vangstbepalend zijn. Het is daarom dan ook belangrijk dat, alvorens we onze vissessie plannen, we ons eerst goed voorbereiden. Makkelijke manier is om via internet de getijden te bekijken (www.wshvh.nl).


Voorbereiding is belangrijk.
 
De beste vangkansen maken we hier van pakweg 2 uur na hoog water tot circa 2 uur voor hoog water. De aasgewoontes op deze kanalen en rivieren verschillen soms zeer sterk! Dit heeft natuurlijk te maken met het gevarieerde voedselaanbod. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de soms enorme scholen zeebliek, die vaak tot voorbij Rotterdam ver de rivier optrekken!

Juist dit soort mogelijkheden maken deze stek stekken zo onvoorspelbaar! Mede omdat de Oude Maas een (regen)afvoerrivier/kanaal is, is de kleur van het water - zeker op die dagen dat het in het binnenland veelvuldig geregend heeft - donkerbruin. Dit heeft echter nauwelijks invloed op de vangsten!

Manier van vissen
De manier van vissen is eenvoudig. Ik ben er van overtuigd dat je de beste vangstkansen maakt als je je kunstaas op zo’n natuurlijk mogelijke manier weet aan te bieden. Hiervoor heb je in principe een pittige getijdestroom nodig. Ik schrijf in principe, want op het moment dat de stroom wegvalt, kun je het kunstaas langzaam/of snel binnenspinnen om zo zelf een natuurlijke actie te creëren.


De beste kansen door zo’n natuurlijk mogelijke aanbieding.

Maar als we uitgaan van een stevige stroming, is het van belang dat we ons kunstaas uptide aanbieden. Zelf ben ik er een voorstander van om mijn kunstaas schuin richting vaargeul te gooien, enkele tellen af te laten zinken en het daarna, geleid door de stroom, langs de stenen rand te laten huppelen.

Nogmaals je verspeelt zo nu en dan best wat kunstaas, maar de praktijk heeft bewezen dat dit gewoon de beste manier is om op deze snelstromende kanalen vis te kunnen vangen. Belangrijk is ook nu weer dat je het gewicht van de jigkop aanpast aan de getijdestroom.

Ons materiaal
Wanneer je de hele dag met je hengel in je knuisten staat, is het van belang dat je voor een niet al te zware outfit kiest en omdat je de vis tijdens de dril op stromend water moet kunnen ‘sturen’ (denk hierbij aan de vele steenstortingen!) , is het belangrijk dat je voor een hengel kiest met een stevige body!


Zorg voor een goede outfit!

Zelf vis ik met een hengel (in dit geval de Shimano SpeedMaster 330xh) van 3.30m en een werpgewicht van 40 tot 60 gram. Een tophengel die echt alles in zich heeft om de zwaarste vissen op deze stekken uit te kunnen drillen!

Gezien de kracht van de vissoorten die we hier kunnen verwachten is het belangrijk dat we kiezen voor een molen met een feilloos werkende slip. Zelf zweer ik al jaren bij de Twinpower 4000 serie die wordt geleverd met een reservespoel. Een fijne, niet al te zware molen waarmee ik al de nodige dikke snoek- en zeebaarzen uit heb geknokt.

Er lijkt maar geen eind te komen aan het aantal nieuwe gevlochten lijnen. Sinds enige tijd vis ik met PowerPro 0.10mm met een trekkracht van ruim 8 kilo. Een mooie, ronde en soepele lijn die ik voorzie van een korte voorslag van 40/00mm nylon lijn. Aanrader is de Norway Power Specialist Sea Leader van SPRO.


Aanrader: de Norway Power Specialist Sea Leader van SPRO.

Welk kunstaas?
Tja, dat is én blijft altijd weer de grote vraag. Zelf start ik vrijwel altijd met de bruine, 4 inch Culprit (Brown Scale), een geweldige shad die vrijwel overal scoort! Zorg ook dat je 3 inch-uitvoeringen bij je hebt. Soms vangen deze zelfs beter dan de grotere shads! Ook de Culprit Fire Tiger scoort in deze omgeving altijd goed.

Zoals ik net al even aanhaalde, is de Turbo Shad (Fire Tiger) van Bass Assassin 4 inch hier altijd goed. Uiteraard zijn ook andere kleuren goed bruikbaar. Zeker de fluo kleuren onderscheiden zich op die dagen dat we te maken hebben met donker gekleurd water!

Een andere killer is de Got-Cha shad (13cm). Deze speciale shad is verkrijgbaar in unieke kleuren en is dankzij zijn slanke lijf en drakenstaartje dodelijk voor grove baars en snoekbaars! Deze shads zijn alleen verkrijgbaar bij hengeldiscount.nl onder roofvis/softbaits. Dan tot slot de 4,5 inch Smackbaits, een topper die vooral in de bruine en blauwe kleurencombinaties goed scoort.


Het te gebruiken kunstaas is altijd de vraag, maar er zijn toppers genoeg.

Welke vissoorten kunnen we wanneer verwachten?
Zoals ik net al even aanhaalde zijn de besproken stekken stuk voor stuk uniek te noemen. Neem alleen de goede hardervangsten! Men vangt deze ‘diklippers’ van pakweg eind april tot half oktober. Je kunt uit de voeten met dezelfde outfit, alleen is het raadzaam de dyneema lijn te vervangen door een gewone nylon lijn van hooguit 18/00mm.


Prachtige sportvis die diklipharders!

Verder nog wat vlokdobbers, knijplood en goede, stevige haken. De Gamakatsu F314 maatje 2 voldoet perfect. Vis met een grove vlok brood en voer regelmatig met stevig lokvoer. Ik gebruik hiervoor nog steeds de ouderwetse (rode) Justus. Als bijvangst kun je tevens beren van windes verwachten!


Met relatief eenvoudig materiaal.

Naast de spectaculaire aanbeet van de soms prachtige roofbleien, kunnen we dus ook zeebaars verwachten. Beste kans maken we rond het hoge water vanaf eind mei tot pakweg eind september. Alleen om even aan te geven hoe ver zeebaars naar binnen komt: ik heb ze zelfs gevangen vlak naast de Spijkenissebrug!

Ook zeeforel komt hier rond deze kanalen en rivieren meer voor dan je denkt. Zeker als je ze ziet springen kun je gerust even een paar worpen met een good old Toby lepeltje wagen!

Vergunning
Voor al deze wateren heb je alleen een vispas nodig die je kunt aanvragen bij
www.sportvisserijnederland.nl.
Zeeforel moet onvoorwaardelijk worden teruggezet! In de meeste wateren mag je 2 tot 3 snoekbaarzen meenemen, dit staat in het boekje dat bij de vergunning meegeleverd wordt vermeld.

De stekken die ik heb beschreven vind je op Google terug. Zoek naar de plaatsen Hoogvliet en Spijkenisse (Oude Maas) en kijk hoe je het beste bij het water kunt komen (Tom-Tom). Op de Waterweg maak je kans op snoekbaars vanaf de pont van Maassluis tot ver in Rotterdam.


Mooie kantstekken met prima kansen zijn uitstekend te vinden middels Google.

Laatste bonus
Indien je op 2 paarden wilt gokken, kun je een strandhengel meenemen en het vanaf de pont van Maassluis (de kant van Rozenburg) tot aan de AVR (te herkennen aan de hoge schoorstenen) op de tong proberen.


Ook tong behoort tot de mogelijkheden.

Een andere goede tongstek (soms wel 12 tot 15 tongen tijdens één sessie) ligt aan de kant van Hoogvliet tussen de Spijkenissebrug en de Waterweg in.


Zo zie je maar weer, je hoeft niet per se een boot te hebben om mooie vangsten te boeken!

Je maakt de beste kans van 2 uur voor tot 2 uur na hoog water. Beste aassoorten zijn zeepieren en zagers. Beste onderlijn? Een lange dwarrellijn met enkele haak/klapankerlood met een gewicht van 150 gram.

Succes!
Joop Folkers

Eerder verschenen: Deel 1

 

ANDEREN LAZEN OOK