Goede snoekbaarsstekken vanaf de kant (deel 1)


Goede snoekbaarsstekken vanaf de kant (deel 1)

Door Joop Folkers

Zoals bekend zijn in ons waterrijke Nederland volop goede snoekbaarsstekken te vinden. Nadeel is dat je in verreweg de meeste gevallen afhankelijk bent van een boot. Maar desondanks zijn er nog genoeg rivieren, kanalen en havens waar je met een stukje kunstaas een beste kans maakt op vadertje glasoog!!


Desondanks genoeg plaatsen te vinden waar je vanaf de kant kunt vissen.

Inzet rechts: Er zijn soms heel dikke vissen te vangen!

Leuk om te vermelden is, dat je naast snoekbaars, ook regelmatig andere vissoorten als roofblei, baars en niet te vergeten, snoek als ‘bijvangst’ kunt verwachten! Eén van ’s werelds drukst bevaren vaarroutes, de Waterweg, staat in open verbinding met zee waardoor enkele keren per etmaal tot ver op de rivier tijverschillen ontstaan.

Deze hebben, zoals in dit artikel zal blijken, een bizarre invloed op de levenswijze van vele vissoorten! In dit verhaal neem ik jullie eens mee naar enkele goede stekken die voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn en… waar je soms uitzonderlijk dikke vissen kunt verwachten!

Diklipharder als ‘bonus’
De Waterweg is een kanaal dat uitmondt in zee en van het binnenland uit gevoed wordt door vele rivieren waaronder de Rijn en de (Oude) Maas. Het is een uitzonderlijk kanaal waar reeds vele sportvissers topavonturen hebben beleefd! Een kanaal waar je dankzij de unieke vorm van brak water, zowel tong als snoekbaars en soms zelfs zeebaars kunt verwachten.

Geloof me, dit soort unieke stekken zijn in heel Europa nauwelijks te vinden! Als extra bonus maak je vanaf het moment dat de watertemperatuur boven de 10 graden komt in dit uitgestrekte gebied, een hele goede kans op grote en zware diklipharders. Maar goed daarover later meer. Eerst nemen we de mogelijkheden voor vriend snoekbaars onder de loep.


Geloof me, dit soort unieke stekken zijn in heel Europa nauwelijks te vinden!

Het brakke water van de Waterweg vormt voor onze snoekbaars geen belemmering om actief te azen. Je kunt snoekbaars verwachten vanaf de haven van (blauwe ponton voor) Maassluis tot ver in het centrum van Rotterdam. Ook de vele zijarmen en havens zijn goede stekken. Populair is de Oude Maas richting Spuikanaal! Deze goed bevisbare stekken staan bekend om hun soms stoere snoekbaarzen!

Oké, ik weet ook wel dat je nooit vanggaranties af kunt geven omdat de aasgewoontes van snoekbaars nu eenmaal van uur tot uur kunnen verschillen. Maar ondanks deze ‘handicap’ hebben we op deze stekken toch keer op keer leuke vangsten weten te boeken.


Ondanks deze ‘handicap’ hebben we op deze stekken toch keer op keer leuke vangsten weten te boeken.

Vele havens en strekdammen
De Waterweg kenmerkt zich door de vele stenen glooiingen en strekdammen, die tijdens het hoge water meestal geheel onder water verdwijnen. Let altijd op als je naar beneden loopt, want door algengroei (en eventuele olieresten) zijn deze stenen vaak spekglad!

De strekdammetjes zijn veelal goede stekken voor snoekbaars, baars en soms grove roofblei. Tijdens de zomermaanden vind je hier in de luwte van zo’n steenstorting soms enorme scholen diklipharders! Eigenlijk kun je op iedere stek vis vangen. Let wel goed op de diepte ter plaatse, deze verschilt nogal eens.


Eigenlijk kun je op iedere stek vis vangen.

Zelf bevis ik een nieuwe stek (afhankelijk van de stroom) meestal met een lichte jigkop van zo’n 10 gram. Krijg ik geen contact met de bodem, dan stap ik over op 14 of 18 grams jigkoppen. Het is dus belangrijk dat je je kunstaas in de buurt van de bodem aanbiedt!

Het kost je zo nu en dan wel wat kunstaas, maar dat calculeer ik altijd maar in! Het is moeilijk om precies aan te geven waar je de stekken vindt, want er zijn in verband met nog steeds toenemende industrie heel wat delen van de oevers afgeschermd door hekken.

Zelf rijd ik meestal parallel aan een te bevissen water en neem iedere keer de eerste de beste weg die naar het water leidt. Kijk maar eens op internet en zoek de mogelijk bevisbare stekken. Ik ben ervan overtuigd dat je op iedere stek vis kunt verwachten.


Ik ben ervan overtuigd dat je op iedere stek vis kunt verwachten.

Spuikanaal/ Hartelkanaal
Het Spuikanaal verbindt de Oude Maas met het Haringvliet. Dankzij de tijverschillen stroomt het er vrijwel altijd. Volgens kenners een topstek voor roofblei. Tussen Hoogvliet en de Spijkenissebrug vinden we vele goede, eenvoudig bereikbare kantstekken. Aan de kant van Hoogvliet kun je met je auto vrij dicht bij de Oude Maas komen.

Het zijn stekken waar men vrijwel uitsluitend met dode aasvis vist. Toch hebben we hier op de hoek nabij het Hartelkanaal behoorlijk wat mooie snoekbaarzen gevangen aan een Turbo-shad. In dit vaak donkere water scoort de FireTiger altijd goed! Aan de overkant van het Hartelkanaal ligt de zogenaamde asfaltcentrale. Je kunt deze hele kant van dit kanaal tot aan de Spijkenissebrug goed bevissen.


Firetiger kleuren doen het vaak goed.

Een jigkop van 14 gram voldoet hier prima. Als we onder de brug doorrijden en de weg volgen, vinden we rechts vele goede stekken waar je makkelijk met je auto bij kunt komen. Beste kans maken we hier van 2 uur voor tot 2 uur na het hoge water. Ik heb hier naast grove snoekbaarzen zelfs ook mooie zeebaarzen en roofbleien gevangen! 

> Binnenkort deel 2!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreamfisher Proefdag Eiland van Maurik
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -