‘Glass Myssis’ (vliegen voor de zeeforel - deel 5)

‘Glass Myssis’ (vliegen voor de zeeforel - deel 5)

Tekst: BvD, sfeerfotografie: Claus Eriksen, vliegenfotografie: Jelle Westerhuis

Deze vlieg heeft vaak op windstille “mooi-weer-dagen” zijn nut bewezen. Ik vis dit vliegje aan een lange leader erg langzaam binnen.

Glass Myssis

     
  • Haak: Partridge F1 saltwater, no 8 of 10 of een kleine karperhaak
  •  
  • Binddraad: Uni 8/0, geel
  •  
  • Lijfje: Pearl Core Braid tan (Martens vliegvisproducten) over gele binddraad
  •  
  • Hackle: Bruine hackle (goedkope haan)
  •  
  • Lijm: Secondelijm (ik gebruik een Gel type)

Prepareer eerst de hackle door aan één kant de fibers te verwijderen en de Pearl Core Braid door de binnendraad te verwijderen. Maak dan met twee lagen binddraad een geel onderlijf en bind de hackle met de punt in bij de haakbocht. Schuif de Pearl Core Braid over het oog en zet het bij de haakbocht vast.

Maak een afbindknoop en knip het binddraad weg. Zet nu het binddraad op, vlak voor het oog en zet de Pearl Core Braid daar ook vast. Smeer het lijfje in met secondelijm. Je kunt nu gaan hackelen. Je hebt maar één kans om dit goed te doen omdat je de hackle tijdens het hackelen vastlijmt in de nog natte secondelijm. Succes!

Tip 9: Bodemstructuren

Fjorden
Vaak ondiep met een modderige, grijze bodem. Hier en daar staat een sprietje zeegras maar verder is er weinig begroeiing of structuur. Hier zit vooral ’s winters en in het vroege voorjaar forel. Dit zijn vaak kleine vissen die in scholen zwemmen.

Badkuipen
Zandbanken evenwijdig aan de oever, met diepere geulen ertussen. In de geulen liggen vaak stenen en wierbedjes… en forel. Ik vis dit soort stekken vooral met hoog water.

Luipaardbodem
Egale zandboden met verspreid stenen en wier waardoor een gevlekt bodempatroon ontstaat. Bevis vooral de donkere vlekken goed. Echte voorjaarsstekken!

Donker water
Vaak al diep water dicht onder de kust. Grote stenen met kelpwier. Vaak ruige omstandigheden met golven. Dit type bodem is vooral aan de westkust van Funen te vinden. Goede visserij later in het voorjaar als het water al wat warmer is. Tijdens een warme meimaand en in de zomermaanden zijn dit de plekken om ‘s avonds, ‘s nachts en in de ochtendschemering te bezoeken.

Zeegras
Ondiep water met een zandbodem waarop zeegras groeit. Vroeg in het voorjaar zijn hier de eerste mooie zeeforellen te vinden.

Tip 10: Verkassen: In het voorjaar is het moeilijk te voorspellen waar de zeeforel zich ophoudt. Op de ene stek gebeurt niets en op een andere, bijna identieke, zie je volop leven. Blijf niet hangen op een stek maar probeer iedere dag een aantal stekken. Als ik ergens geen aanbeten krijg, vis ik maximaal één uur op die stek. Ook als ik wel vang blijf ik bijna nooit langer dan een uur of drie voordat ik weer in mijn auto spring. Ik bezoek wel iedere keer dezelfde stekken, zodat ik deze stekken beter leer kennen.

Tot volgende week! Bas van Dam

Heb je vragen? Dan kun je deze mailen naar: info@looptackle.nl

> Eerder verschenen: Alive Reje, Craft Fur Clouser, Zager en Pattegrissen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -