Gigant der giganten (deel 1)  De Grootste snoek ooit?

Gigant der giganten (deel 1) 

De Grootste snoek ooit? De ultieme belevenis 

Door Berthil Bos

Een goed visverhaal heeft een inspirerend begin, gevolgd door een interessant vervolg, dat meestal op het eind tot een climax komt. Deze laatste voorwaarde, loopt vanaf het begin als een rode draad door de komende drie delen van dit artikel. Voordat we een nu al memorabele roofvisdag van mij en mijn vismaat gaan beschrijven, ga ik eerst nog even terug naar een soortgelijke dag in de roofviswinter van 2012/2013.
 
Op die dag was vismaat Arjan getuige van de vangst van een mega snoek die je niet zo één, twee, drie verwacht in de polder. De veenpolder, die deze tot dan grootste snoek aan mij prijs geeft, heeft mij ervan overtuigd dat er ook in kleinschalig water enorm grote snoeken rondzwemmen, als er maar wat diepere overwintering plekken zijn.


133 centimeter snoek uit de polder, leek tot dan toe het hoogst haalbare.


Deze ervaren 133 centimeter grote dame trapte in een zo natuurlijk mogelijk geviste shad, wat de bevrediging des te groter maakte. Ik besteed de laatste jaren veel meer tijd aan het vissen in de polders tijdens de winter, omdat ik dan lekker in beweging ben, waardoor ik warm blijf en mij ook meer kan verplaatsen naar snoekhoudende plekken. Lekker hoppen van stek naar stek op zoek naar Esox.
 

De snoeken in de kleipolder zijn in de winter vaak kogeltje rond.


Op de laatste dag van februari is er een visdag gepland in een kleipolder, waar de snoeken in die periode meestal kogeltje rond en vet zijn. Het kleiwater is voedselrijk en hierdoor zit er veel aasvis, die volop wordt geconsumeerd door Esox.

Deze polder is nieuw voor ons en daarom is er een grondige voorbereiding geweest via kaarten, google Maps. Door deze voorbereiding hebben we tal van mooie punten van deze polder in kaart gebracht, die wij graag willen uitvissen.

Het voelt koud aan als wij bij de eerste veronderstelde hotspot uitstappen. Door de hoge oevers ligt het water er rustig bij. De zon kan, als hij schijnt, de hele dag dit water verwarmen, wat naar mijn mening ideaal is in de winterse omstandigheden.

Vismaat Arjan belaagt een water op een totaal andere manier dan ik, waardoor we elkaar goed aanvullen en hierdoor van elkaar leren. Arjan mag, als vliegvisser, graag meter voor meter een poldersloot afvissen, met een concentratie van een schaakspeler. Daar in tegen heb ik die concentratie als ik mij focus op de in mijn ogen hotspots.  


De snoekprint op de Shad Teez geeft mij voldoende vertrouwen.


Ik heb van het Deense roofvismerk Westin een paar nieuwe shads toegestuurd gekregen, onder de naam Shad Teez. Deze shads zijn erg soepel en sterk tegelijk en kunnen uiterst langzaam gevist worden, waarbij de schoepstaart prachtig van links naar rechts draait en het lichaam meeneemt.

Ze zijn slank van vorm, waardoor een licht loodkopje al voldoende is om het rubber in balans te houden. Mijn Shad Teez is 22 centimeter en heeft een prachtige snoekprint, waar ik wel vertrouwen in heb. Bij de eerste worp, waarbij mijn shad voor het eerst in aanraking komt met het polderwater, is het direct --------------- hier gaan we morgen weer verder.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -