Gezien op de fair…

Gezien op de fair…

Door Berthil Bos

In het weekend van 8 en 9 september ‘12 heeft op Eiland van Maurik, gelegen aan de Neder-Rijn, de achtste editie van deze roofvisbeurs plaatsgevonden. Ondanks het feit dat de indruk bestond dat het aantal deelnemers minder groot was dan de afgelopen jaren, is het nog altijd een mooie beurs om roofvissende collega’s te ontmoeten en indruk te krijgen wat er allemaal te doen is op roofvisgebied.

Het is voor de groothandel en detailhandel op het gebied van de hengelsport niet gemakkelijk om ieder jaar met nieuwtjes op de markt te komen die of geheel nieuw, een verbetering óf een aanvulling op het bestaande product zijn. Men is, als het goed is, afhankelijk van de mensen die in de praktijk hun ontdekkingen doen of op zoek gaan naar verbeteringen of iets nieuws.

Die dingetjes kunnen piepklein maar ook bijzonder groot zijn. Waar ik altijd naar kijk of datgene ook daadwerkelijk een meerwaarde heeft en als het kan ook getest kan worden door Total Fishing. Op een dergelijke beurs vraag je natuurlijk naar de nieuwtjes en ga je in eerste instantie uit van hetgeen wat de standhouder zegt.

Door mijn jarenlange ervaring op het gebied van de roofvisserij en mijn tweede hobby, het knutselen en experimenteren met roofvismateriaal, heb ik vaak wel snel een goed of minder goed gevoel. Op mijn ronde over deze Fair kwam ik gelukkig ook wat dingetjes tegen waar ik wel wat in zie. Sommige van deze nieuwigheden zullen ook in de toekomst een uitgebreide TF-test ondergaan.

Gezien op de fair: Hengel Discount Gigant
Bij binnenkomst in de grote hal is de eerste ondernemer die je tegenkomt Hengel Discount Gigant uit het Overijsselse Oldemarkt. Deze winkel importeert diverse roofvisproducten rechtstreeks uit het buitenland waardoor je hier dingen tegenkomt die je nergens anders ziet. Elk jaar weer reizen ze af naar de USA op zoek naar interessante artikelen voor de Hollandse markt.

Ook nu was er weer een drukte van jewelste in de stand door het ongelofelijke aanbod aan rubber, hard plastic, metaal, veren en hengels. En juist bij deze groep hengels werd ik door Tjeerd v.d. Ploeg op een verticaalhengel geattendeerd die volgens hem de beste is van wat er nu te krijgen is.


Veel bekijks in de stand van Hengel Discount Gigant.

De hengel zou nog geen 80 gram wegen en niet uit het veel gebruikte grafiet bestaan, waardoor het niet zo snel bij een ongelukje kan beschadigen. Toen ik hem in mijn handen kreeg gedrukt was het inderdaad net een veertje, zo licht voelde de hengel aan. Als het materiaal zo licht is dan moet de gevoeligheid wel extreem zijn.

Om dit te illustreren zette Tjeerd het topoog op zijn keel, terwijl ik de vinger op de hengelblank hield  bij het handvat. Toen Tjeerd iets onduidelijks in het Fries begon te brabbelen voelde ik deze trillingen en sloeg aan. Geweldig om op deze manier zoiets te kunnen voelen en er wordt dan ook snel een afspraak gemaakt om ook de taal van de snoekbaars te leren kennen.


Het handvat belooft al veel.

De naam van dit sprietje is ‘E21 Wild Black’. Het is een soort glasvezel waar lucht in geperst is. De grondstof komt uit Schotland waar het ook in de golfsport wordt gebruikt en de hengel is in Canada afgebouwd. Hengel Discount heeft op moment drie typen:

- 6.7 Ft. 5/8 OZ van 80 gram
- 6.7 Ft. 5/8 OZ trigger grip 80 gram
- 6.7 Ft. 3/4 OZ van 85 gram

Een foto van deze hengel is zinloos omdat je hiermee niets kan, al moet ik zeggen dat de afwerking er prima uitziet. Zodra er een dag mee gevist is, zal ik jullie mijn bevindingen met jullie delen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -