Gezien op de Beurs: Nieuwe Hobie Kayak Sport

Gezien op de Beurs: Nieuwe Hobie Kayak Sport

 
Struinend over de Hengelsport- en Visbotenbeurs viel mijn oog op iets interessants. Voor een visser in hart en nieren is het natuurlijk niet vreemd dat je oog op iets interessants valt op zo’n grote en goed gevulde beurs. Ik was immers bij vrijwel iedere stand even gaan polsen hoe het met het aanbod zat. En om eerlijk te zijn was het niet bij even kijken gebleven. 
 
De op de Marokkaanse en Turkse marktjes vaak gehoorde term "kijken, kijken, niet kopen" als het weer eens zuinige Nederlanders betrof gold duidelijk niet voor mij die dag, want toen ik bij de stand van Mark van Dijk Yachting aan kwam had ik de nodige plastic tasjes met net gekocht spul alweer in mijn rugzak zitten.
 
Zoals jullie weten was dit niet alleen een hengelsportbeurs, maar waren de visboten ook goed vertegenwoordigd. Bij Mark van Dijk betrof dit echter geen boten, maar kajaks. En dan niet zomaar kayaks, maar Hobie Kayaks en wel in allerlei modellen. Het speciale aan deze kayaks is dat je ze geweldig als klein stil visbootje kunt gebruiken. 
 
In tegenstelling tot de meeste kayaks heb je, dankzij het ingenieuze trapsysteem, je handen vrij om te vissen. Daarnaast zijn de kayaks uitermate stevig, stabiel en gebruiksvriendelijk. Tot slot zijn er flink wat verschillende modellen met allemaal hun eigen kenmerken en specialiteiten. Zo lagen er bij Mark van Dijk onder andere een stabiele Outback, een superluxe ProAngler en een opblaasbare (!) I9S.
 
Mijn aandacht ging echter uit naar de kleinste kayak die daar opgesteld stond. Wat ik hier nu zo interessant aan vond is dat ik dit model kayak ook had, alleen lag hier de nieuwe uitvoering. Deze, in dit geval, felblauwe kayak zag er super uit. Het model dat ik zelf heb is een Hobie Sport uit 2009. De reden dat ik toen de Sport heb gekozen heeft vooral te maken met de hanteerbaarheid van deze kayak.  
 
Een mooie scherpe boeg snijdt beter door het water.
 
Met een lengte van 2,92 meter en een gewicht van rond de 25 kilo is het voor mij geen probleem om deze kayak in m'n eentje op ongeveer iedere plek te water te laten. Uiteraard zijn er nadelen, maar het leek wel of ze bij Hobie alle punten van commentaar die ik op het oudere Sport-model had meteen hebben aangepast. 
 
Zo heeft mijn Sport uit 2009 een wat stompe boeg, die zeker bij een volbeladen kayak en bij hogere snelheden de neiging heeft het water te duwen in plaats van er doorheen te snijden. Bij golfslag zorgt de stompe voorkant er ook voor dat de kayak vrij snel gaat ‘klotsen’. Wat zeker in de winter ook vervelend kan zijn is het laagje water dat in de kayak staat op de plek waar het trapsysteem zit vastgeklikt.
 

Veel ruimte in het boegluik.
 
Bij de nieuwe uitvoering zijn deze problemen vakkundig verholpen. Zo is de nieuwe boeg een toonbeeld van aquadynamica, zonder dat dit de stabiliteit nadelig heeft beïnvloed, als ik de recensies mag geloven. Deze versie zelf uittesten is er helaas nog niet van gekomen. Daarnaast is de romp verhoogd op de plek waar het trapsysteem wordt gemonteerd waardoor er minder water in blijft staan. 
 
Ook andere nuttige aanpassingen zoals een groot boegluik om spullen in te kunnen stoppen en een voorgefabriceerde inkeping aan de onderkant om een dieptemeter te plaatsen zonder te hoeven boren ontbreken niet. Combineer dit met de gehandhaafde goede eigenschappen van de Sport en je hebt een zeer flexibele en betrouwbare viskayak. 
 
Uitermate geschikhttp://www.hobiekayak.be/t om zowel groot als klein viswater te verkennen, op vakantie mee te nemen of om bijvoorbeeld zomaar even twee uurtjes mee gaan verticalen. Voor meer informatie over de nieuwe Hobie Mirage Sport en andere viskayaks zie onder andere: http://www.hobiekayak.be/


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -