Gezien in de Achterhoek Eendje

Gezien in de Achterhoek 

Eendje 

Door Berthil Bos

In het verre Oosten woont een man, die één van de eerste jerkbaitbouwers van ons land genoemd kan worden. Dit verre Oosten ligt in de Achterhoek en zo ver is dat gelukkig ook weer niet. De eerste Glider die Erik de Lange op de markt bracht was er één die ook nu nog hoog gewaardeerd wordt. De Tukker, hoe kan het ook anders, is een glider van de bovenste plank, die erg gemakkelijk te vissen is en door zijn slanke vorm bijna geen missers oplevert.

Na deze legendarische schaatser, werd er een nieuw kindje geboren voor de visserij op kleinschalig water. Ook deze werd onder een typisch Achterhoekse naam gedoopt namelijk, de Høker (12 centimeter). Ook dit werd weer een succesnummer, waardoor de naam van Erik voorgoed gevestigd is in de Jerkbait wereld.

Tal van kunstaasjes zijn er de afgelopen jaren nog gevolg waarbij de Bössel bij iedereen inmiddels ook de ogen gaan twinkelen. Erik is, mede door zijn werk, erg onderlegd in het ontwikkelen van producten van diverse materialen en grondstoffen. Dit zie je ook terug in zijn creaties die altijd wel iets futuristisch in zich hebben.

Een tijdje geleden hadden we een dagje vissen afgesproken en daar liet ik mij weer verassen. We waren heerlijk aan het werpen met allerlei kunstaasjes en na een tijdje moest er wat gegeten en gedronken worden. Ik ging even aanleggen bij een steiger om in alle rust te eten en natuurlijk voor een sanitaire stop. Toen ik achter een boom vandaan kwam, stond Erik met de hengel in de hand iets aan het terug vissen.

Het leek op een oppervlakte aasje, maar toen het dichterbij kwam rolden mijn ogen er bijna uit. Langzaam maar gestaag kwam er een eend kuiken naar de steiger toe gezwommen. Ik moet even in mijn ogen wrijven om te zien of het hier ging om een echt of namaak eendje. Zelfs de pootjes zijn niet van echt te onderscheiden en doen hun werk onder water.



Door Erik zijn kennis van kunststof heeft hij de juiste samenstelling gevonden, waardoor het beestje altijd goed in het water terecht komt en ook op de juiste manier terug zwemt. Hij heeft zelf de mallen gemaakt en ook de uitloding gebeurd met dezelfde precisie als bij zijn andere creaties.

Het eendje heeft één grote dreg en meer is niet nodig omdat het beestje toch geheel in de bek verdwijnt. Door de levensechtheid van het kuikentje kan het niet anders dan dat dit het oppervlakte aasje van het jaar wordt.

Ik ga deze zomer dit beestje diverse malen aan de speld hangen en genieten van de spectaculaire aanbeten. De eenden zullen mij op den duur wel dankbaar zijn, want als er bij dit kunstaasje dressuur komt kijken, zullen er veel eendjes kunnen overleven. We komen hier zeker op terug.        
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -