image description

Gezien bij…Snoekspinners.nl Eastfield Wingman shads

Gezien bij…Snoekspinners.nl  

Eastfield Wingman shads  

Door Berthil Bos

Als liefhebber van het vissen met rubberen shads, heb ik al vele soorten en maten zien langskomen. 

Als je een nieuw product in de verpakking ziet, dan zien er de meesten zeer gelikt uit. Maar er alleen mooi uitzien is niet voldoende en zeker niet voor vriend snoek, snoekbaars of andere rovers. 

Vaak kan je al wel een behoorlijke indruk krijgen als je hem uit de verpakking haalt en dat moet je ook altijd doen. Is het rubber soepel genoeg en desondanks toch stevig. Hoe staat de schoepstaart t.o.v. de shad en zo zijn er nog een aantal dingetjes. Toch kan je hem pas echt beoordelen in de praktijk. 

Shads en dan vooral die je voor de snoekvisserij gebruikt, lijken in eerste instantie veel op elkaar. Toch heeft de één meer aantrekkingskracht voor de snoek dan een ander. 

Anders dan bijvoorbeeld de snoekbaars, heeft Esox een voorliefde voor kantelend, zeg maar, flankend kunstaas. Het is dan ook belangrijk dat de schoepstaart van een shad deze actie veroorzaakt. 


Wingman Downsizer.

Een goede schoep zal het lichaam meetrekken, als deze om zijn as draait. Hierna zal de schoep weer de andere kant op draaien en het flanken is geboren. Heb je nu een vrij zachte staartwortel, dan zal je merken dat er te weinig kracht wordt ontwikkeld, om dit kantelen te bewerkstelligen. 

Daarin tegen zal een te stugge staartwortel niet voldoende om zijn as draaien, met hetzelfde gevolg. Er zit dus nogal wat verschil tussen de één en de andere Shad, als het gaat om de actie. 

Verder zijn er ook veel verschillen in vorm. Slanke, hoge, dikke en dunne en ga maar door. Een vorm die je steeds meer ziet is de nagenoeg ronde shad. In mijn serie artikelen Slow-motion in balans, komt deze ronde vorm ook voor, aangezien je hiermee deze techniek uitstekend kan uitoefenen.


Snoek is kansloos, als deze prachtige rubbertjes langskomen.

Op deze artikelreeks reageerde Jarno Dingerink van Snoekspinners.nl met de mededeling dat hij nu ook een bijna ronde shad in zijn pakket had. 

Jarno heeft van het Finse merk Eastfield een X-aantal mooie shads op zijn site staan. Wingman heten ze en de ronde vorm is kenmerkend voor dit product. 

In het kort de voordelen van deze ronde vorm. Ten eerste geeft het rubber een groter silhouet van onder, waardoor de snoek hem goed van onderen kan waarnemen en ook de moeite waard vindt om aan te vallen. 

De vorm heeft ook het voordeel dat de Shad beter kan rollen, ook bij het zeer langzaam binnen draaien. Verder kan je deze vorm makkelijker in balans houden met zeer lichte loodkoppen. 

In theorie klink dat natuurlijk heel mooi, maar hoe gaat dit in de praktijk. Om dit te testen heb ik de kleinste Wingman eens aan de snoeken in de polder voorgesteld. Wingman Downsizer is de naam en met zijn 17 centimeter een zeer allround stukje rubber. 

Ze zien er werkelijk fantastisch uit en ieder detail perfect afgewerkt. De actie is iets kittig en hij schiet van de linker naar de rechterzij. Het rubber is soepel maar wel stevig, zodat hij vele aanbeten aankan.


Of de twee vinnetjes een positieve bijdrage hebben of niet, de snoek lust ze wel.

Tijdens mijn sessie in de polder was ik blij verrast en wisten de snoeken deze nieuwe shad ook goed te waarderen. 

De gehele serie bij Snoekspinners.nl bestaat uit de reeds benoemde Wingman Downsizer van 17 centimeter en 45 gram, de Wingman van 21 centimeter met een gewicht van 75 gram. 

Als laatste de Wingman Curlytail 23 centimeter met een gewicht van ca. 89 gram. 

Deze gedetailleerde Shad gaat het naar mijn mening helemaal maken, omdat de look (schitterend), actie (net even anders) en gebruikersvriendelijkheid (makkelijk te vissen) samen zijn geperst in dit product. 

Kijk even op de site van snoekspinners.nl naar de diverse modellen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreamfisher Proefdag Eiland van Maurik
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 402
Willem Moorman -