image description

Gezien bij…Lureparts.nl Tungsten

Gezien bij…Lureparts.nl 

Tungsten 

Door Berthil Bos

Ik heb al eens een artikel geschreven onder de noemer ‘’Gewichtig snoekbaarzen’’. Dit artikel kan je terugvinden in het archief van mijn rubriek Tips 'n Trics hier op Totalfishing. Met dit artikel probeerde ik duidelijk te maken, dat je het rubber voor de snoekbaars moet presenteren op de plek waar hij zich het meest bevindt, de bodem.

Dit lijkt een logische keuze, alleen is dit presenteren van het shadje met loodkop op grote diepte geen sinecure en vooral voor de nog niet zo ervaren sportvisser kan dit zeer frustrerend zijn.

Aangezien de echte specialisten nog zeer gevoelig met een kopje van ca. 14 gram op 10 meter bezig zijn, wordt er snel gedacht dat dit zo licht mogelijk vissen de norm is.


Zorg dat je altijd weet wat je aan het doen bent.

Nu kan je je uiterste best doen om het lichte loodkopje telkens op de bodem neer te zetten, maar dan ben je m.i. meer bezig met het proberen te voelen van de bodem, dan het daadwerkelijk vissen.

Als niet alles klopt aan het materiaal en je nog de ervaring mist, zal je negen van de tien keer niets voelen en in het luchtledige of beter gezegd visledige vissen.

Hierdoor is het veel belangrijker om met wat zwaardere loodkoppen te vissen, om er zeker van te zijn dat je shad zich bij de bodem bevindt.

Een verschil van 14 gram en een kopje van 18 gram maakt al een wezenlijk verschil en nog een stapje verder kan ook geen kwaad.

Vaak wordt er gezegd dat het inzuigen van een licht loodkopje zoals 14 gram veel makkelijker is voor onze stekelbaars en op sommige dagen kan ik dat onderstrepen, maar meestal maakt het hem niets uit.

Het zal er anders ook gek onderwater uitzien als snoekbaars zo kieskeurig is dat alle aasvissen die een paar gram te zwaar zijn niet te pakken kan krijgen.


Rovers hebben geen probleem met zware gewichten, dus gebruik de loodkop die je voelt.

Natuurlijk heeft het gebruik van zwaardere loodkoppen ook een nadeel en dan vooral als je in plaats van het verticaalvissen over gaat tot het diagonalen. Omdat de boot zich dan versnelt, zal er meer druk op de grotere loodkop komen, waardoor deze zich weer bij de bodem zal verwijderen en je nog meer gewicht moet gebruiken.

Dat je dit niet tot het oneindige kan blijven doen lijkt mij duidelijk, want op een geven moment heeft het kunstaasje een actie als een baksteen.


De loodkop is 14 gram en toch is de 18 gram tungsten kleiner met een fijnere haak.

Gelukkig zijn er ook op het gebied van loodkoppen innovatieve ontwikkelingen en één daarvan is het gebruik van tungsten (wolfraam) in plaats van lood. Wolfraam is in tegenstelling tot lood een veilig metaal en dat is voor de natuur een stuk aangenamer.

Het vistechnische voordeel van dit metaal is dat het soortelijk gewicht een stuk hoger ligt dan lood, waardoor je minder nodig bent voor hetzelfde gewicht. En hier ligt het grote voordeel.

De kop van wolfraam is bij hetzelfde gewicht een stuk kleiner en daarmee kan je je voordeel doen. Een kop van 18 gram ziet er ineens uit als een kopje van 14 en dat vist een stuk gevoeliger.

Ook bij het werpend vissen heeft een kleiner en dus gestroomlijnder kopje grote voordelen. Minder weerstand op de top vist ook op deze manier een stuk gevoeliger en de actie van de shad heeft er baat bij.

Nu hoor ik sommigen denken dat het verschil allemaal wel meevalt, maar voor de vissers die alles uit hun hobby willen halen, telt elk detail. Ik weet zeker dat je het verschil gaat merken en als je het milieu ook nog een dienst kan bewijzen.

Lureparts.nl heeft vijf verschillende gewichten op voorraad, die voorzien zijn van uiterst scherpe Japanse haken, waar de 'Keeper', je weet wel dat haakje dat de schad op zijn plaats houdt, omwikkelt is en zodoende het rubber niet kan beschadigen als deze afstaat. Bezoek de site en doe je voordeel met deze loo….. wolfraamkoppen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -