image description

Streamer Tails, attractieve aandachttrekkers

Door Berthil Bos

Zo nu en dan kijk ik even op de site van één van de mooiste roofvissnoepwinkels die Nederland kent, Lureparts.nl. Deze site is kortgeleden geheel vernieuwd en nog beter toegankelijk gemaakt, waardoor de gebruikersvriendelijkheid alleen maar is toegenomen.

Natuurlijk zijn er ook diverse nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd en over één daarvan wil ik het even hebben.

Als je onder de rubriek ‘streamermateriaal’ kijkt, kom je vanzelf het product Streamer Tails tegen. Normaliter worden deze attractief wapperende staarten gebruikt om een streamer nog meer actie te geven als dit nodig is. Zoals jullie weten mag ik graag experimenteren met materialen en daarbij kijkt ik regelmatig bij andere hengelsportvormen en in dit geval dus de vliegvissers. 


Ik zag al vele jaren geleden de voordelen van de Spinnerbait met een attractief staartje.

Een roofvistechniek die de laatste jaren behoorlijk in populariteit is gestegen, is het vissen met Spinnerbaits. Niet verwonderlijk, omdat het een behoorlijk universeel kunstaas is, die je in veel situaties kunt inzetten. 

De Spinnerbait is ook bij Lureparts.nl een hot item en je kan hier als je wilt zowel losse onderdelen voor het maken van een Spinnerbait aanschaffen, als complete pakketten waarin alles zit om je perfecte Spinnerbait te bouwen. Nu is er één onderdeel die je los moet bestellen en daarbij bedoel ik de eventuele twisterstaart om de Spinnerbait nog net iets ‘lekkerder’ te maken. Laat ik het even uitleggen. 


Er is niets natuurlijk aan een Spinnerbait en toch zijn de rovers er gek op.

Een Spinnerbait ziet er natuurlijk totaal niet uit als een natuurlijke prooi, maar toch lokt hij aanvallen uit. Het spinnerblad geeft veel trillingen en schitteringen, waardoor de rover in staat van opwinding wordt gebracht. 


Zelfbouw Spinnerbait met een streamertail.

Zijn aandacht is getrokken en als de vis de aanval wil inzetten, ziet hij dat het spinnerblaadje (aasvisje) achtervolgd wordt door iets veel groter en appetijtelijker, het lichaam, waardoor deze bijna altijd wordt gegrepen. 

Dit is althans mijn theorie en als je daar anders over denkt moet je dat zeker doen, want het belangrijkste is dat de body met de haken wordt gegrepen. Om deze body extra te doen opvallen, kan je de kleur gaan aanpassen aan de situatie, maar dit kleurenonderwerp is een discussie zonder eind. 

Wat mij en meerdere roofvissers wel is opgevallen, is dat er dagen zijn, dat het wel degelijk uitmaakt of de Spinnerbait wel of niet een twisterstaart op de haak gemonteerd heeft. 


Rubberen staarten voldeden wel, maar toch...

Eerder gebruikte ik hiervoor rubberen twisterstaarten, die ik toevalligerwijs ook bij Lureparts bestelde. Ze voldeden goed, maar soms was ik er per dag diverse nodig, omdat Esox zijn tanden er goed in kon zetten. 

Ook was het verwisselen van dit rubber, voor een ander kleurtje, niet goed voor de twister, omdat het rubber op den duur kapot gaat. Je voelt hem al aankomen, gelukkig hebben de vliegbinders mij op een idee gebracht. 


De Spinnerbait is ideaal in de planten, maar probeer hem ook in andere situaties.

Tegenwoordig gebruik ik in plaats van rubber de STREAMER TAILS die veel langer blijven leven en waar de tanden minder grip op hebben. Ook is het een fluitje van een cent om de staart te vervangen en binnen twee tellen vis je met een andere kleur of grote of je laat hem weg. 

In onderstaand filmpje laat ik jullie zien hoe we deze Tails voor onze Spinnerbait kunnen gebruiken. 

Succes.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 9
Willem Moorman -
image description
Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 8
Willem Moorman -